‘De Grote Kale Leider’ snakte naar one minute of fame

Foto: ‘De Grote Kale Leider’ snakte naar one minute of fame

Plots dook hij na jaren weer op voor de tv-camera’s: oud-voorzitter van Feyenoord Jorien van den Herik. De Grote Kale Leider, zoals zijn bijnaam in zijn Rotterdamse tijd was, had kennelijk gemeend om niet zomaar aan te schuiven. Hij uitte kritiek aan het adres van de Kuip-club, hoe gemakkelijk op afstand, en gaf terstond ook aan ‘iets’ voor zijn voormalige werkgever te willen doen. Maar wát, dat bleef onbeantwoord.

Aan uitstraling en charisma geen gebrek bij bijna-tachtiger Van den Herik, zondagmorgen aan tafel in het programma Goedemorgen Eredivisie van ESPN. De markante voormalig preses van Feyenoord, voor wat betreft het voetbal nog maar zelden in de openbaarheid verschenen, was er eens goed voor gaan zitten. Hij had zich zelfs voorbereid op het interview, zo bekende de bebrilde voormalig zakenman eerlijk.

Wat Van den Herik er niét bij zei, was dat hij zich kennelijk had voorgenomen om dan wel iets spraakmakends te moeten zeggen. Waardoor zijn one minute of fame, waar hij klaarblijkelijk toch behoefte aan had gehad anders had hij er niet gezeten, in ieder geval niet onopgemerkt zou blijven. Jorien van den Herik uitte kritiek aan het adres van het Feyenoord-bestuur, wat natuurlijk mag, en nam daarbij zelfs het woord “incestueus” in de mond.

Een aparte woordkeuze, waarmee Van den Herik dus koos om de aandachtspijlen op zich te richten. Ik begreep eerlijk gezegd niet waarom hij juist op dit moment, sportief gaat het ‘zijn’ club waarmee hijzelf in het verleden grote successen vierde nu ook voor de wind, meende de spreekwoordelijke klok te moeten luiden. Was de drang naar enige aandacht hem te groot geworden? Het leek er in ieder geval wel op. Of was het simpelweg uit clubliefde? Mwahh.

Geen oplossingen

Ook opteerde de oud-voorzitter een mogelijk faillissement van Stadion Feijenoord NV door een nog openstaande lening. Ik zat met smacht te wachten tot Van den Herik aan zou gaan geven wát precies de oplossingen zouden zijn voor Feyenoord én welke rol de ervaren voormalig topman van de Rotterdamse club voor zichzelf hierin voorzag. Maar nee, daar kwam geen verdere uitleg over. Zoals zo vaak bij oud-kopstukken in de voetbalwereld, riep de 79-jarige Sliedrechtenaar alleen maar iets vanaf de barricaden.

Echt iets doen voor de club zag hij alleen maar zitten als de huidige leiding er niet meer zou zijn. Een grote naam als Jorien van den Herik nog altijd is in het Nederlandse voetbal, heeft dit niet nodig. Aan het einde van de rit veroorzaken zijn woorden dus alleen maar onrust. Iets wat Feyenoord in de jacht op de titel op dit moment zeer zeker niet kan gebruiken.

Vindt u de uitspraken van Van den Herik terecht?

  • Ja
  • Nee
135+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie