Ajax handelt als een slecht geleide amateurclub

Foto: Ajax handelt als een slecht geleide amateurclub

Simon Tahamata kwam zaterdagochtend met het hartverscheurende verhaal over zijn vertrek bij Ajax. De ooit zo snelle buitenspeler was tien jaar lang een vertrouwd gezicht op De Toekomst. Dat lijkt Ajax weinig uit te maken, want eind 2023 sprak de club haar twijfels over de toekomst uit. En dat is juist niet de manier om met dergelijke figuren om te gaan.

Opinie: Ajax blijft clubiconen slachtofferen

Het verhaal van de oud-voetballer met Zuid-Molukse afkomst, staat bepaald niet op zichzelf. Gerold Vanenburg gooide een jaar geleden zélf de handdoek in de ring. Hij herkende het huidige Ajax op geen enkele wijze meer aan wat het ooit was, met volop kansen voor eigen jeugdspelers en het ontwikkelen van technisch voetbal. In plaats daarvan wilde Ajax zich meer op de data focussen, wat het ondersteunde met het aantrekken van Sven Mislintat. De komst van de Duitser was één groot fiasco, en zorgde ervoor dat meerdere trainers het hazenpad kozen.

Als Ajax naar Vanenburg had geluisterd, en in plaats van een monoloog een dialoog was aangegaan, dan had zijn vertrek voorkomen kunnen worden. Hetzelfde geldt voor John Heitinga. De kroonprins voor het hoofdtrainerschap bij Ajax werd, volstrekt ongewild, veel te vroeg voor de leeuwen gegooid en faalde met een selectie die hopeloos uit vorm was. Als ‘bedankje’ besloot de Amsterdamse vereniging afscheid van hem te nemen. Hoewel Ajax met een alternatief kwam, wist het dat Heitinga niet akkoord zou gaan. Weer een clubicoon teleurgesteld vertrokken, zoals je bij slecht geleide amateurclubs ziet.

Michael Reiziger en hoofdjeugdopleiding Said Ouaali zijn nóg twee figuren die hetzelfde overkwam. Na het vertrek van Alfred Schreuder was Reiziger klaar om het stokje over te nemen, veel meer dan Heitinga. Ajax koos anders en ging ermee akkoord dat hij aan het einde van het seizoen zou vertrekken. Bij Jong Oranje liet hij de voorbije maanden echter zien dat Ajax het volledig aan het verkeerde einde had. Ouaali leverde op zijn beurt een belangrijke bijdrage aan de doorstroming van de vele talenten in de voorbije jaren. Ook hij kreeg stank voor dank.

Simon Tahamata was jarenlang werkzaam op De Toekomst.

Grootste crisis alleen opgelost met Ajax-mensen

En nu dus Tahamata, die met zijn enthousiasme, energie en voetbalkennis de afgelopen seizoenen van grote bijdrage is geweest in de jeugdopleiding. Het lijkt erop dat Ajax dat helemaal niet ziet, maar zich alsmaar focust op de verkeerde zaken. Natuurlijk is data in de huidige tijd belangrijker dan ooit, mits je het goed inzet. Veel belangrijker blijft echter de voetballende kwaliteiten die de jeugdspelers naar het eerste team meebrengen. Daar heeft Ajax zich de afgelopen vijftig jaar mee onderscheiden, en dat moet de vereniging nooit inleveren.

Wil Ajax het niveau van de jeugdspelers verder omhoog brengen, dan heeft het in alle geledingen mensen nodig die de club door en door kennen. Ze moeten weten hoe de hazen in Amsterdam lopen, soms begrijpen welke wegen ze moeten bewandelen om iets voor elkaar te krijgen en, het allerbelangrijkste, goed snappen wat nodig is om Ajax op haar top te laten presteren. De hartstocht en passie die mensen als Vanenburg, Tahamata, Heitinga en Reiziger met zich meedragen, is door geen enkele ‘computertrainer’ te vervangen en moet het DNA van de club blijven vormen.

Kortom een oproep voor Ajax: behandel de clubmensen met veel meer respect dan nu gebeurt. Haal mensen naar de Johan Cruijff ArenA die de club vooruit kunnen helpen, met hun kennis en ervaring. Pak de telefoon op en praat met mensen uit verschillende generaties, in de hoop dat ze willen instappen. Wesley Sneijder, Clarence Seedorf en Frank de Boer staan te trappelen om de eerste bouwstenen bij Ajax te leggen. En zo zijn er nog veel meer trainers of bestuurders. Weg met alle belangetjes. Waar Ajax vandaan komt, is namelijk ook het antwoord voor de toekomst.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Moet Ajax meer oud-Ajacieden naar de club halen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
285+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:50
8+
Real Madrid-tovenaar zaait lof met dé actie van de eerste helft
21:37
111+
‘PSV-middenvelder blijft ondanks belangstelling in Eindhoven’
21:10
25+
UEFA komt met heerlijk nieuws voor EK-fans
20:54
40+
‘Feyenoord-hater Sarri kan zich opmaken voor nieuwe klus’
20:35
358+
‘Vitesse heeft geen bankrekening en accountant meer’
20:10
0+
Opstellingen: Bayern München en Real Madrid maken zich op voor eerste halve finale,
19:55
29+
‘Barcelona-aanwinst moet na halfjaar al verhuizen’
19:42
172+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
19:18
159+
Vitesse-bom staat op barsten, dag des oordeels in zicht
18:50
68+
Bij Bayern-Real valt nog altijd de naam van Makaay: “Dat maakt het bijzonder”
18:30
347+
‘Nieuwe rol Kroes zorgt voor ‘ongewenste situatie’ bij Ajax’
18:10
219+
“Kans dat Slot hem meeneemt is meer dan vijftig procent”
18:00
81+
Ontknoping Vrouwen Eredivisie nadert; wie pakt de titel?
17:50
50+
Zoon van Peter Bosz vindt nieuwe job in Eredivisie
17:30
191+
‘Nieuw inkijkje in transfergeruchten over Virgil van Dijk’
17:10
27+
Den Bosch verrast en benoemd twee nieuwe hoofdtrainers
16:50
377+
Ajax doet ultieme poging om talent te behouden
16:30
1202+
‘Atlético opnieuw om de tafel met Feyenoord’
16:10
21+
Goed nieuws voor Malen richting Champions League-kraker
15:51
87+
‘Dortmund moet stevig in de buidel tasten voor Nederlander’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie