Tussentijds Ajax-examen levert gemengde gevoelens op

Foto: Tussentijds Ajax-examen levert gemengde gevoelens op

John van ‘t Schip moest zondagmiddag met zijn basisopstelling flink improviseren, desondanks lukte het hem om een winnend team op de been te brengen. Ajax wisselde, als wel vaker dit seizoen, een uitstekend eerste half uur af met moeizame momenten. Het had kortom alle kanten kunnen opgaan. Gelukkig voor de oefenmeester viel het kwartje ditmaal weer eens de goede kant op.

Analyse: Ajax vol in strijd om vijfde plek in Eredivisie

Dat Ajax het doorgaans lastige uitduel met PEC Zwolle winnend moest afsluiten, kwam door het resultaat van een dag eerder. NEC Nijmegen won verrassend genoeg met 3-1 van koploper PSV en ging over Ajax heen op de ranglijst, waardoor de Amsterdammers virtueel play-offs speelden voor de voorronde van de Conference League. Een dag later stelde Ajax alweer orde op zaken. Binnen een kwartier spelen stond het in Zwolle al op een voorsprong, dankzij een doelpunt van Kristian Hlynsson, en Chuba Akpom maakte er ook nog eens twee.

Eenvoudig ging het allerminst, maar dat kwam niet door de eerste 30 minuten. Ajax combineerde vlot, maakte in die periode twee doelpunten, hield de linies behoorlijk gesloten en kwam daardoor niet in de problemen terecht. Van ‘t Schip zal daarom ook wekelijks behoorlijk last hebben van hoofdbrekens, want wat is de reden dat Ajax de tegenstander niet de hele wedstrijd de wil op kan leggen? Uit de wedstrijd tegen PEC Zwolle waren wederom een aantal conclusies te trekken, en die zijn lang niet allemaal negatief.

Akpom is een geweldige back-up

Terecht is er op veel aankopen van Sven Mislintat veel kritiek. Tóch zijn er ook een aantal spelers die Ajax volgend seizoen kan blijven gebruiken. Akpom is daar een van. De Brit gaf afgelopen weekend in een interview aan dat hij aankomend voetbaljaar graag in Amsterdam blijft spelen en, wanneer hij genoegen neemt met uitsluitend invalbeurten, kan de centrumspits als een extra wapen dienen in de zoektocht naar de landstitel. Dit seizoen is de aankoop van afgelopen zomer namelijk behoorlijk op dreef.

De cijfers van Akpom liegen er niet om. In de Eredivisie kreeg hij dit voetbaljaar vijfmaal een basisplaats en kwam hij 14 keer als invaller binnen de lijnen. Daarbij moet gezegd worden dat een gedeelte van zijn basisplaatsen als aanvallende middenvelder was, een positie die hem minder ligt. Akpom was in die wedstrijden goed voor 9 doelpunten en een assist. Ook in de Europa League was hij beslissend. Een basisplaats en vijf invalbeurten zorgden ervoor dat hij 3 doelpunten op zijn naam kon zetten.

Chuba Akpom maakte twee doelpunten tegen PEC Zwolle.

Tahirovic komt kwaliteiten tekort

Analist Kenneth Perez legde zondag de vinger op de zere plek toen hij stelde dat Benjamin Tahirovic zonder twijfel kwaliteiten heeft om het in het topvoetbal te maken, maar dat hij door zijn mindere kanten te vaak door het ijs heen zakt. Dat bleek tegen PEC Zwolle ook maar eens. Tahirovic begon namelijk geweldig aan de wedstrijd en leverde een schitterende assist op Hlynsson. De aanvallende middenvelder kreeg een prachtige dieptepass en kon zo de openingstreffer op het scorebord zetten.

Het ligt bij Tahirovic dan ook niet aan zijn techniek. Op andere vlakken heeft hij alleen niet het niveau om in Amsterdam van grote waarde te kunnen zijn. Zo heeft hij niet het inzicht op welke plekken hij op het veld balverlies kan leiden, waardoor Ajax te vaak plotseling naar achteren moet en een groot risico loopt. Bovendien is het verdedigen niet zijn sterkste kant, terwijl dit als controlerende middenvelder juist een cruciale factor is. Tahirovic is kortom te licht voor Ajax, en lijkt het vooralsnog niet te gaan redden.

Godts klaar voor basis, Bergwijn heeft tijd nodig

Tegen PEC Zwolle kreeg Mika Godts wederom de kans in het basisteam en hij stelde niet teleur. De Belg voelt zich vrij in zijn hoofd, waardoor er eindelijk meer beweging ontstaat in het elftal van de Amsterdammers. Bij Jong Ajax ontwikkelde hij de voorbije maanden meer inzicht met loopacties en passes, waarvan hij profiteert in de hoofdmacht. Het lijkt er dan ook op dat Van ‘t Schip hem in de slotfase van het competitieseizoen laat staan en, als hij de huidige lijn weet vast te houden, kiest de hoofdtrainer van volgend seizoen zonder twijfel ook voor hem.

De terugkeer van Steven Bergwijn geeft de selectie het nodige vertrouwen, maar de Oranje-international heeft zichtbaar nog de tijd nodig om zijn oude vorm te vinden. Bergwijn had in het duel met PEC Zwolle nog niet het ritme te pakken, waardoor hij in gedeelten van de wedstrijd wat tegenviel. Voor de technische staf zal het echter geen reden zijn om hem op de reservebank te laten plaatsnemen. In het verleden liet Bergwijn namelijk vaak genoeg zien dat hij slechts één moment nodig heeft om belangrijk te zijn voor zijn ploeg.

Won Ajax terecht van PEC Zwolle?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
297+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie