Interview: Druijf wil tegen Vitesse afrekenen met reputatie als supersub

Foto: Interview: Druijf wil tegen Vitesse afrekenen met reputatie als supersub

De zoektocht naar speelminuten en doelpunten heeft Ferdy Druijf naar Oostenrijk gebracht. De spits van AZ wil op huurbasis bij Rapid Wien bewijzen dat hij ook bij een basisplaats kan scoren. Te beginnen donderdag, in de Europese wedstrijd tegen Vitesse. “Ik ben 24 en ik moet spelen.”

Na zijn aankomst in Wenen mocht Druijf meteen aan de bak. Eerst in een bekerwedstrijd en daarna tegen koploper Red Bull Salzburg. “Dat is echt een topploeg. Ze hebben het meeste geld en worden de laatste jaren het vaakst kampioen. Andere ploegen hebben het altijd lastig tegen hen. Red Bull is het Ajax van Oostenrijk. Historisch gezien is Rapid Wien het vaakst kampioen geworden, maar die verhoudingen zijn veranderd door de investeringen bij Red Bull.”

Druijf viel een kwartier voor tijd in en moest helpen om de 1-2 achterstand om te buigen. Dat bleek een lastige uitdaging. “In veertien minuten tegen Salzburg is het lastig om een doelpunt te maken. Ik heb geen echte doelpoging gehad. Het was vooral vechten voor elke bal. Dat past wel bij mij, maar ik doe het liever vanaf minuut één en niet als invaller.” 

Supersub 

Bij AZ bouwde Druijf een reputatie op als supersub. Hij kreeg nooit een basisplaats en moest zich vooral tijdens invalbeurten laten gelden. Met name in Europese wedstrijden toonde hij zijn waarde door als invaller belangrijke doelpunten te maken. “Weet je hoeveel mensen mij sindsdien supersub noemen? Dat zijn er heel veel”, vertelt Druijf aan SoccerNews.nl. “Aan de ene kant is het fijn, omdat je ergens om gewaardeerd wordt. Mocht het helemaal niet meer werken, kan ik altijd nog verder als supersub. Maar als ik in vijftien minuten kan scoren, moet ik het toch ook in negentig minuten kunnen?” 

Bij AZ bleef een kans als basisspeler uit. Hoewel Druijf zich alweer focust op zijn nieuwe uitdaging bij Rapid Wien, zijn we toch benieuwd naar het verleden. Een typische botsing van sporters die leven in het moment en journalisten die oude koeien uit de sloot halen. Druijf is het wel gewend en vertelt zonder mokken over zijn ervaring. “Ik heb inderdaad nooit een echte kans gehad. Myron Boadu stond voor mij in de rangorde, een supergroot talent. Maar ook op momenten dat hij geblesseerd was, stond er iemand anders in de spits. Dat was een lastige periode. Ik wilde veel spelen en niet alleen bij Jong AZ.” 

Geen antwoord 

In een seizoen bij Jong AZ en op huurbasis bij NEC werd Druijf topscorer van de Jupiler League. Toen hij daarna weer anderhalf jaar op de bank zat in Alkmaar, besloot hij verder te zoeken. “Echt een duidelijk antwoord waarom ik niet speelde heb ik nooit gehad. Het zou kunnen dat AZ een ander type spits zoekt, maar dat is mij nooit verteld. Dat is ook prima. Ik ga niet bij de pakken neerzitten, maar zoek liever een nieuwe kans. Misschien pas ik met mijn kwaliteiten wel beter ergens anders.”

Wisselend succes in België 

Zijn tweede verhuurperiode, een half jaar bij KV Mechelen, begon goed. Druijf speelde zich in de basis en Mechelen wilde hem nog een jaar huren. “Dat klonk super. Ik zou een jaar volle bak gaan spelen. Daar was ik aan toe.” Hij kon rekenen op een basisplaats, totdat het team in een dip kwam. In die periode miste hij vanwege de geboorte van zijn zoon een wedstrijd, waarin zijn concurrent het goed deed. “Ik keerde niet meer terug in de basis. De coach wilde het winnende team niet veranderen. Dat was moeilijk te accepteren, maar ik besloot keihard te werken om weer te spelen. Die kans kwam er, maar afgelopen november raakte ik zeven weken geblesseerd. Uiteindelijk heb ik niet genoeg wedstrijd gespeeld bij Mechelen. Keuzes van de trainer en blessures horen er nou eenmaal bij. Er kan altijd wat gebeuren.” 

Druijf keerde voor de winterstop nog terug met een doelpunt, maar besefte dat hij in de tweede helft van het seizoen weer zou schipperen tussen bank en basis. “Ik vroeg mezelf af: ga je dit een jaar lang volhouden of wil je spelen? Het antwoord was snel gevonden. Ik ben 24 en ik moet spelen. Vanaf dat moment stond ik open voor een nieuw avontuur.” 

In een bubbel 

Rapid Wien kon wel een balvaste en hardwerkende spits gebruiken. Druijf werd benaderd en wilde de vacature graag vervullen. “Ik was heel blij met deze kans en ga mijn uiterste best doen om hier te slagen. Ik sluit mezelf met mijn gezin af in een bubbel en ga vol voor het voetbal. Het begin is positief. De club is blij dat ik ben gekomen en ik heb mijn eerste minuten gemaakt. Ik hoop straks elke wedstrijd negentig minuten te maken en de ploeg te helpen met doelpunten.”

Heksenketel tegen Vitesse 

Het nationale kampioenschap is al vergeven aan Red Bull Salzburg, Rapid hoopt zich te kwalificeren voor Europees voetbal. Dit seizoen is de club actief in de Conference League, waarin het aanstaande donderdag Vitesse ontvangt in Wenen. “Ik kijk ernaar uit. Het stadion is voor de eerste keer weer vol met supporters, dus het zal een heksenketel worden. Voor mij is het leuk om tegen een Nederlandse ploeg te spelen. Ik heb bijvoorbeeld met Danilho Doekhi jeugdinterlands gespeeld. Nu wordt hij mogelijk mijn directe tegenstander. En anders zoek ik hem op het veld sowieso even op.” 

Over de kansenverhouding tussen Rapid en Vitesse durft Druijf niet veel te zeggen. “Wij moeten top zijn om te winnen. Vitesse heeft een moeilijke week achter de rug, maar ze hebben goede spelers lopen. Ze spelen aanvallend voetbal en willen graag opbouwen, typisch Nederland. In Oostenrijk gooien teams de bal soms gewoon naar voren en rennen er dan achteraan. Dat zou een tactiek kunnen zijn tegen Vitesse. Dat weet ik niet. Als ik het wel wist, had ik het ook niet gezegd, haha.”

Of hij tegen Vitesse een basisplaats krijgt, hoort Druijf een dag van te voren. Beginnen aan de aftrap en scoren zou het droomscenario zijn. “Daar teken ik voor. Het zou een mooie beloning zijn van hard werken. Zo kan ik afrekenen met dat hele supersub-verhaal.” 

Terugkeer bij AZ 

Druijf heeft tot het einde van het seizoen om indruk te maken bij Rapid Wien. Dan zouden de Oostenrijkers mogelijk de optie tot koop benutten en hem overnemen van AZ. “De toekomst ligt open. Een doorbraak bij AZ zou mooi zijn, maar ik staar me daar niet blind op. Ik ben nu drie keer verhuurd. Ik zou graag voor meerdere jaren ergens blijven en weten dat ik speel. Bij AZ is dat lastig. Ik wil wel graag, want het is de club waar ik ben opgegroeid en ik woon er dichterbij. Ik sluit een echte doorbraak ook nog niet uit, maar tot nu toe komt het er niet van. We zien het vanzelf wel. Ik sta nu ergens anders en wil eerst een half jaar knallen bij Rapid.”

Verdien 3.10 keer je inleg als Druijf tegen Vitesse scoort!

Krijgt hij nog een kans bij AZ?

  • Dat denk ik wel
  • Nee…
108+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie