Vertrek Schmidt legt bom onder PSV

Foto: Vertrek Schmidt legt bom onder PSV

Roger Schmidt valt in zijn eerste seizoen als trainer van PSV buiten het prijzenzilver met zijn team. Persoonlijk staat de Duitse oefenmeester er nog steeds uitstekend op: Bundesliga-clubs Hertha BSC en Eintracht Frankfurt zouden volgens BILD interesse hebben in de PSV-trainer. Hoewel de mening over de kunsten van de Duitser verdeeld is, kan een vroegtijdig vertrek van Schmidt een bom onder PSV leggen. 

Het eerste seizoen van Roger Schmidt bij PSV zal eerder als opmerkelijk dan succesvol de boeken ingaan. De Duitse oefenmeester werd met veel bombarie aangesteld als leidsman van het eerste elftal van de Eindhovenaren en moest de Brabantse topclub weer richting prijzenzilver gaan leiden. Dat lukte hem in het eerste jaar als eindverantwoordelijke in het Phillips Stadion niet. Sterker nog: nog voordat de beslissende fase van het seizoen aanbrak, was PSV op alle vlakken al kansloos voor een eindoverwinning. En toch heeft een tussentijds vertrek van de Duitse oefenmeester grote gevolgen voor de Eindhovenaren. En nee: die zijn niet positief. 

Roger Schmidt en PSV

Het moment dat de eerste berichten over de Bundesliga-interesse in Schmidt binnen sijpelde, leek het alsof PSV de winnende kampioenstreffer had gemaakt. De vlag ging in Eindhoven bij sommige fans nog net niet uit toen naar buiten kwam dat Schmidt kandidaat was om volgend seizoen trainer te worden bij Eintracht Frankfurt. Hetzelfde scenario speelde zich af toen een aantal dagen later BILD bekend maakte dat ook Hertha BSC interesse had om de Duitser terug naar de Bundesliga te halen. 


In tegenstelling tot de fans, liet PSV weten dat de club niet zit te wachten op een tussentijds vertrek van de trainer. De clubleiding van de Eindhovenaren lijkt daarmee in te zetten op een langer verblijf van de hoofdcoach, die nog een contract heeft tot de zomer van 2022. Met nog maar één jaar over van zijn contract, stuiten PSV en Schmidt (deze zomer) sowieso op een belangrijk kruispunt op hun gezamenlijke pad naar de vaderlandse voetbaltop. Gesteund door de interesse van andere clubs kunnen die gesprekken sneller dan verwacht plaats gaan vinden: de Eindhovenaren zullen vóór de start van het volgende seizoen duidelijkheid willen hebben om de voorbereiding zonder de vrees te leven dat de trainer wordt weggeplukt door een ander team. 

De clubleiding van PSV ziet de trainer vanzelfsprekend liever niet vertrekken – en wil zelfs door met de trainer. De fans van de Eindhovenaren zijn over het algemeen minder enthousiast over de prestaties van de Duitse trainer. Schmidt schermde bij zijn komst al met interesse uit de Bundesliga en de Premier League, maar koos alsnog voor het project van PSV. In het eerste jaar waren de Eindhovenaren al uitgespeeld op het moment dat de prijzen verdeeld werden: in de Eredivisie kijkt het, mede doordat het niet wist te winnen in de topwedstrijden, tegen een grote achterstand op Ajax aan en moeten de Eindhovenaren alle zeilen bijzetten om zich te verzekeren van de tweede plek. IN de halve finale van de KNVB Beker werd het uitgeschakeld door Ajax en hoewel de Eindhovenaren Europees overwinterden, was de dubbele confrontatie met Olympiakos een pijnlijke reality-check. 

Meerwaarde Schmidt

En ondanks het feit dat PSV ambieerde dit seizoen de aansluiting bij Ajax te vinden, is dat niet gelukt. Dan is het logisch dat je kijkt naar de eindverantwoordelijke voor het hele gebeuren en dat is in dit geval Schmidt. Toch bestaat er een verschil van inzicht van de fans en de clubleiding, die in veel gevallen lijnrecht tegenover elkaar staan. Een die vanuit beide perspectieven ook goed te begrijpen valt. Fans richten zich vooral op de prestaties van de club: voor een trainer geldt net als een speler dat je net zo goed bent als je laatste wedstrijd en er zaten dit seizoen (helaas voor PSV) een aantal dubieuze potten bij. 


Dat is echter niet de leidraad voor beslissingen die een clubbestuur neemt. Algemeen directeur Toon Gerbrands en de zijnen zoomen veel meer in op het proces en het traject dat ingezet is. PSV stelde Schmidt aan om een cultuurverandering door te voeren binnen de speelstijl van de club en daarmee de ploeg op termijn klaar te stomen voor een nieuwe, gewaagde concurrentiestrijd met Ajax. Dat eerste is gelukt en dat het tweede niet binnen één jaar klaargespeeld is, voelt ook niet meer dan logisch aan: je kunt de beste spelers aantrekken, om deze mannen tot één team te vormen, heeft nu eenmaal tijd nodig. En ja: dat kan best meer dan een jaar duren. 

Dat PSV door wil met Schmidt, laat daarnaast zien dat de coach wel wat toevoegt aan de Eindhovense organisatie. Met zijn prestaties tot nu toe nestelt de Duitser zich precies tussen succescoach Philip Cocu en de ontslagen Mark van Bommel in. Maar als je naar de basisspelers van PSV kijkt, dan zijn drie sleutelspelers van de Eindhovenaren alléén naar Eindhoven gekomen vanwege de aanwezigheid van Schmidt. Zonder de Duitse hoofdcoach hadden Philipp Max, Eran Zahavi en Mario Götze op dit moment in een ander tenue gespeeld. De aanwezigheid van Schmidt heeft er dus wel voor gezorgd dat PSV aantrekkelijker is geworden voor spelers die eerder onhaalbaar bleken, iets wat in beginsel al een pluspunt is. 

Bom onder PSV

Aan dat laatste kleeft echter ook een risico. Er is al vaker een discussie gevoerd of Schmidt niet té veel invloed heeft in de transferpolitiek van de Eindhovense club. De coach heeft een heel specifieke manier van voetballen, waar automatisch ook specifieke kwaliteiten bij komen kijken, waardoor spelers die Schmidt haalt ook minder bruikbaar zijn voor een mogelijke opvolger. PSV investeerde miljoenen om Götze, Zahavi en Max naar de club te halen en op het moment dat een volgende trainer het niet in hen zit zitten, dan is het hopen op een club die minimaal het aankoopbedrag (of het uitgekeerde salaris) als afkoopsom wil neerleggen. 


Los van die mogelijke financiële gevolgen, is de sportieve klap misschien wel nóg groter. Mocht Schmidt daadwerkelijk liever in de Bundesliga werken dan bij PSV, dan zullen de Eindhovenaren het traject dat met de aanstelling van de Duitser werd ingezet, opnieuw moeten beginnen. En aangezien er weinig trainers op deze wereld hetzelfde over voetbal denken als Schmidt, misschien ook de reden dat hij zo in trek is bij andere clubs, lijkt het moeilijk om voort te borduren op het werk van de Duitse oefenmeester. Daardoor lijkt een langer verblijf van Schmidt een grote ramp voor veel PSV-fans, maar zal een vertrek een nóg groter drama betekenen. En in alle eerlijkheid: binnen een jaar zulke grote veranderingen doorvoeren kost gewoon tijd. Een tussenjaar kan PSV, mits de club zich kwalificeert voor de Champions League, nog wel lijden. Maar nóg een jaar weggooien, dat kan de club verder in de concurrentiestrijd terugwerpen dan dat het ooit is geweest.

Hoop jij dat Schmidt volgend jaar nog trainer van PSV is?

  • Ja, maar daarna niet meer
  • Nee, vertrek alsjeblieft
  • Ja, verleng zijn contract meteen
  • Nee, ontsla hem na dit seizoen
1129+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:48
0+
Lucas Moura blikt terug op zijn goal tegen Ajax
13:33
49+
Hélène Hendriks doet boekje open over relatie met 65-jarige man
13:21
14+
Fabrizio Romano onthult waar Ziyech volgend seizoen speelt
13:03
63+
Spelers Roda ‘zaten zich kapot te lachen in de kleedkamer’
12:49
51+
‘Barça én Bayern kiezen voor oude bekende als hoofdtrainer’
12:33
136+
BILD onthult welke club concreet is voor Geertruida
12:20
141+
‘Pascal Jansen kan naar achtvoudig landskampioen’
12:00
224+
Promotiekraker Groningen-Roda draait uit op ‘vriendenmoord’
11:48
51+
‘PSV-vertrekker kan naar Australië’
11:34
80+
Saibari geeft update over de status van Tillman: ‘Hij leeft nog’
11:21
107+
Genee over VI-gast: ‘Zal niet zeggen depressief, maar wel zwaar somber’
11:04
73+
‘Promovendus Willem II wil speler weghalen bij Feyenoord’
10:50
490+
Joey Kooij op opmerkelijke plek gespot: ‘Kan toch goddomme niet waar zijn?’
10:35
282+
Vader Danny ‘verklapt’ op tv waar Daley Blind volgend jaar speelt
10:20
84+
Eredivisie-revelatie (35) ‘had best bij Feyenoord kunnen spelen’
10:01
316+
El Ahmadi walgt van Derksen en Gijp: “Ik ben exact wat zij willen zijn”
09:39
123+
‘Xavi Simons maakt huurterugkeer’
09:31
1742+
‘Ajax krijgt groot Ziyech-nieuws’
09:24
15+
Getafe-president wil Mason Greenwood behouden: ‘Erg blij met hem’
09:13
1061+
‘Dit wordt de nieuwe trainer van Ajax’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie