De meest historische uitslagen in de Premier League ooit

In Engeland spreekt men van een historisch weekend na de afslachtingen op Old Trafford en Villa Park. Liverpool verloor uit bij Aston Villa met maarliefst 7-2, terwijl Manchester United een pak slaag kreeg van Tottenham Hotspur (1-6). Hoog tijd om terug te blikken op de meest historische uitslagen ooit in de Premier League.

In één van de meest prestigieuze competities van Europa valt natuurlijk te verwachten dat doelpuntenregens wel vaker vallen. Hoewel de teller nog nooit boven de tien is uitgekomen, kwamen meerdere clubs daar wel dichtbij.

Manchester United 9–0 Ipswich Town (4 maart 1995)

Natuurlijk trappen we af met deze klassieker die het grootste doelpuntenverschil ooit zag. Manchester United legde Ipswich Town zo hard op de pijnbank, dat dit record na 25 jaar nog steeds niet verbroken is. Het meest opvallende feit van de wedstrijd? De vijf goals van spits Andy Cole, die destijds een nieuw record neerzette voor meeste goals van een speler in één wedstrijd.

Het zat Ipswich dan ook niet mee, want dit dramatische seizoen werden allerlei records gebroken door de club die je liever niet binnenhaalt. Meer dan 40.000 man zag de vernedering op Old Trafford, waarbij het achtste doelpunt van de wedstrijd, op naam van Paul Ince, misschien wel de meest opvallende is. De middenvelder vond het net via een vrije schop, terwijl Ipswich-keeper Craig Forrest discussiërende was met de scheidsrechter.

Southampton F.C. 0–9 Leicester City F.C. (25 oktober 2019)

Waar op Old Trafford de grootste thuisoverwinning ooit in de wacht werd gesleept, nam Leicester City het heft in eigen hand om de grootste uitoverwinning aller tijden te boeken. Opvallend is dat de uitslag vrij recent is, want die stamt uit het afgelopen seizoen. De wedstrijd is immers nog geen jaar oud!

Wat Southampton niet hielp, is de rode kaart die in de twaalfde minuut getrokken werd voor Ryan Bertrand. Nog geen tien minuten na de rode kaart stond het immers al 0-3 met een uiteindelijke ruststand van 0-5. De vernedering was compleet toen Ayoze Pérez halverwege de tweede helft zijn hattrick afronde en er in de 94e minuut nog een penalty werd toegekend aan Leicester. Jamie Vardy schoot deze natuurlijk binnen, waarna het record van Manchester United geëvenaard werd.

Manchester United 8-2 Arsenal (28 augustus 2011)

Fans van de Gunners wisten dat deze wedstrijd in het lijstje opgenomen zou worden. Hoe kan het ook anders. Tegen concurrent Manchester United werd met 8-2 verloren op Old Trafford. Een resultaat dat voor de club de boeken inging als de grootste nederlaag in 84 jaar; in 1927 verloor Arsenal met 7-0 van van West Ham United.

Met Sir Alex Ferguson aan het roer in waren The Red Devils een compleet andere club dan het team dat vorig weekend onderuit ging tegen de Spurs. Onder de legendarische Schotse manager speelden Wayne Rooney, Ashley Young en Nani in 2011 de sterren van de hemel. Zo werd ook deze wedstrijd wel duidelijk via een hattrick van Rooney, twee treffers van Young en een goal van Nani. Robin van Persie maakte voor Arsenal nog wel een tegentreffer, maar helaas mocht zelfs dat niet baten om nog een beetje eer te besparen.

Manchester United 1-6 Manchester City (23 oktober 2011)

Hoe grillig kan het lot zijn? Dat is de vraag die fans van Manchester United stelden na de historische nederlaag in de stadsderby op Old Trafford. Waar de competitiestart in 2011 vliegend begon met één van de grootste winsten ooit tegen Arsenal, leed de club twee maanden later een pijnlijke nederlaag. Niet alleen was het de eerste nederlaag van het seizoen, maar dat ook nog eens tegen aartsrivaal Manchester City.

Nadat United met 0-3 achter kwam te staan, wist Darren Fletcher nog een tegendoelpunt te maken, waardoor hoop even terugkeerde op Old Trafford om in de laatste tien minuten nog op gelijke hoogte te komen. Deze verdween echter als sneeuw voor de zon. Na die ene goal voor The Red Devils, sloegen de Citizens genadeloos terug met nog eens drie treffers.

Tottenham Hotspur 9–1 Wigan Athletic (22 november 2009)

Als laatste is er ook nog de historische nederlaag die Wigan Athletic in 2009 leed tegen Tottenham Hotspur. De Spurs waren in deze wedstrijd net als een dieselwagen; het duurde even voordat de wedstrijd op gang kwam. In een vrij saaie eerste helft waarin alleen Peter Crouch het net wist te raken.

Fans dachten zich op te maken voor een spannende tweede helft waarin Wigan zeker nog terug kon komen. Niets is minder waar, want de ware slachtpartij die in de tweede helft plaats zou vinden, is tot op de dag van vandaag ongeëvenaard. Hoe dit heeft kunnen gebeuren? Jermain Defoe is daar voor een groot deel verantwoordelijk voor. De aanvaller ramde in welgeteld zeven minuten drie keer een bal tegen het net.

Als kers op de taart volgde hij zijn (bijna perfecte) hattrick op met nóg twee goals. Je zou zeggen dat de vernedering toen compleet was, maar niets is minder waar. David Bentley knalde een minuut na Defoe’s laatste doelpunt de bal nog eens in de netten van Wigan. Op de 89e minuut mocht Wigan zich dan nog één keer opmaken voor de aftrap. Ten minste, dat is wat fans hoopten, maar nee, in de 94e minuut gaf Niko Kranjcar nog een schop na door er 9-1 van te maken.

Wat is de meest historische nederlaag in de Premier League?

• Manchester United 9–0 Ipswich Town
  • Southampton F.C. 0–9 Leicester City F.C.
  • Manchester United 8-2 Arsenal
  • Manchester United 1-6 Manchester City
  • Tottenham Hotspur 9–1 Wigan Athletic