PSV deelt gigantische klap uit aan Ajax

PSV heeft zondag een flinke tik uitgedeeld aan rivaal Ajax. In de strijd om de tweede plaats in de Eredivisie zegevierden de Eindhovenaren met 3-0.

Eindhovenaren pakken tweede plaats af

Vorig seizoen veroverde Ajax de landstitel door PSV nipt af te troeven, maar dit seizoen lijkt plek twee voor beide teams het hoogst haalbare. De druk op deze wedstrijd was dan ook immens te noemen. Er werd op voorhand gesproken over de topper van veertig miljoen euro wetende dat de winnaar zomaar eens het voorronde Champions League-ticket kan veroveren.

Ajax kon in Eindhoven geen beroep doen op de geschorste Edson Álvarez. Trainer John Heitinga koos voor Calvin Bassey als centrale verdediger, waar Jorrel Hato als linksback werd opgesteld. Er werd vooraf gewaarschuwd voor de kopkracht van PSV, maar juist op die manier kwam de openingstreffer tot stand. Op aangeven van Johan Bakayoko knikte Luuk de Jong raak: 1-0. Hij won het kopduel van Jurriën Timber.

In de eerste helft had Ajax weinig te vertellen. Slechts sporadisch verscheen de Amsterdamse formatie in kansrijke positie, waardoor de achterstand ook bij rust op het scorebord stond. Steven Bergwijn kreeg een van de weinige kansen, maar uitgerekend de voormalig PSV-aanvaller schoot de bal in het zijnet. De restverdediging van de thuisploeg zag er hierbij niet goed uit.

PSV loopt uit

De eerste 45 minuten werden vooral gedicteerd door matig veldspel en opstootjes in de eindfase. In de tweede helft kwam de eerste grote kans op naam van PSV. Bakayoko werd gelanceerd en verscheen oog in oog met de Argentijnse doelman Gerónimo Rulli, maar de Belgische vleugelaanvaller had zijn vizier niet op scherp staan en plaatste de bal naast het Ajax-doel.

De waarschuwing van PSV werd niet goed opgepakt door Ajax. Kort na de misser van Bakayoko lag het opnieuw helemaal open bij de Amsterdammers, waardoor Xavi Simons in kansrijke positie verscheen. De aanvallende middenvelder werd in het strafschopgebied onderuit getikt door Rulli, waardoor scheidsrechter Serdar Gözübüyük niet anders kon dan naar de penaltystip wijzen. Simons verzilverde het buitenkansje zelf: 2-0.

Wedstrijd gestaakt

De halverwege ingevallen Brian Brobbey kreeg de mogelijkheid om Ajax terug in de wedstrijd te knokken, maar Walter Benítez wist zijn inzet te pareren. Kort daarna kreeg Steven Berghuis een bekertje bier naar zich toegeworpen. De Ajacied werd hierbij niet geraakt, maar Gözübüyük verwees beide teams conform de KNVB-reglementen naar de kleedkamer. Spelers van PSV keerden zich duidelijk tegen de dader(s).

Na de hervatting kreeg Ajax een enorme kans op de aansluitingstreffer. Kenneth Taylor produceerde een goed schot, maar raakte tot twee keer toe de paal. Geen 2-1 dus, maar in de slotfase viel wel de 3-0. Na een prachtige actie van Simons werkte De Jong doeltreffend af. PSV liet in de slotfase zelfs na om uit te lopen naar een nóg grotere voorsprong.

Scoreverloop: 1-0 (13′) L. De Jong, 2-0 (54′) X. Simons (strafschop), 3-0 (78′) L. De Jong