“Welke grote namen zeggen ’ja’ tegen Ajax?”

Foto: “Welke grote namen zeggen ’ja’ tegen Ajax?”

Wim Kieft heeft vertrouwen in Alex Kroes als nieuwe algemeen directeur van Ajax. Volgens de oud-international wacht de bestuurder desalniettemin een loodzware klus.

Wim Kieft voorziet loodzwaar karwei bij Ajax

In zijn wekelijkse column voor De Telegraaf schrijft Kroes: “Eén ding: Kroes is algemeen directeur, goed beleid voeren is belangrijk voor Ajax, maar Kroes staat niet in de spits en hij kan de ballen er zelf niet inkoppen. Dus hij is gebonden aan de kwaliteiten van de nieuwe hoofdtrainer en de spelers als het gaat om een revival van Ajax. En daar heeft hij wel invloed op.”

Het aanstellen van een trainer en het samenstellen van de nieuwe selectie hebben prioriteit. Kieft: “Veel coaches zullen willen instappen, maar welke grote namen zeggen ’ja’ tegen Ajax? Daarbij helpt het niet dat de club volgend seizoen opnieuw geen Champions League speelt en waarschijnlijk is veroordeeld tot de Conference League. Geen lekker startpunt, dus zul je topkandidaten moeten zien te overtuigen met een goed verhaal.”

Financiële armslag ontbreekt

Dat goede verhaal is er echter niet. Kieft: “Een nieuwe man zal vooral financiële armslag willen krijgen om zich te bewegen op de transfermarkt. Maar hoe groot is die? En wat heeft Ajax in de selectie rondlopen? Blijven spelers als Bergwijn, Brobbey en Berghuis en hoe staat het ervoor met talenten uit eigen opleiding? Het zijn bij Ajax allemaal bijzonder onzekere factoren voor de man die het overneemt van Van ’t Schip.”

De voetbalanalist besluit: “Zoals de aantrekkingskracht van Ajax voor toptrainers minder is, zo geldt hetzelfde voor topspelers. Wie in Amsterdam tekent, tekent voor Conference League-voetbal en niet voor het podium van de Champions League. Komt bij dat spelers als eerder Tadic en Blind en later Bergwijn, Berghuis en Brobbey met gigantische salarissen werden overgehaald om in de Eredivisie te spelen.”

Komt Ajax er snel weer bovenop?

  • Ja
  • Nee
886+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie