Waarom clubbaas Roda JC niet naar de concurrent moet vertrekken

Foto: Waarom clubbaas Roda JC niet naar de concurrent moet vertrekken

Algemeen en technisch directeur Martin van Geel gaat plaatsmaken bij Keuken Kampioen Divisie-koploper Willem II. Wie zijn opvolger in Tilburg moet gaan worden ligt eigenlijk voor de hand: icoon en voormalig aanvoerder Jordens Peters. Alleen is die nu nog werkzaam als talentvolle baas bij grote concurrent Roda JC. Een club die hij nog niet moet gaan verlaten ondanks de stiekeme lokroep vanuit ‘thuis’.

Opinie: Klus directeur Jordens Peters bij Roda is nog niet af, loyaliteit gaat vóór oude liefde Willem II

Jordens Peters werd in 2021 plots uit de hoge hoed getoverd in Kerkrade als nieuwe algemeen directeur. Een groentje in het leidinggeven als directeur nog, een ervaren rot als het om ‘het spelletje’ op het veld ging. De geboren Brabander had net zijn schoenen bij ‘zijn’ Willem II aan de wilgen gehangen, toen hij door toenmalig Roda JC-trainer Jurgen Streppel – een goede bekende van hem – werd gepolst om clubbaas in Zuid-Limburg te worden.

De dertiger hapte toe. Op de achtergrond had hij al met zijn nieuwsgierige neus in de studieboeken gezeten, waardoor hij niet compleet onwetend aan de slag ging in het Parkstad Limburg Stadion. Een plek waar het in de tijd daarvoor veelal een grote chaos was geweest door – uitzonderingen daargelaten – mensen die niet van wanten wisten, alleen maar met hun eigen belang bezig waren of zelfs een Mexicaan die een onbetrouwbare charlatan bleek te zijn.

Charmeur in maatpak

Roda JC snakte naar rust, heel veel rust. Peters begon vol energie aan zijn monsterklus en bleek al snel een echte verbindingsman te zijn die waar nodig ook streng kan optreden. De oud-prof beschikt over een flinke portie charme en overredingskracht waardoor sponsoren, spelers, burgemeesters en ook de fans inmiddels met hem weglopen. Peters weet zijn club op een manier te ‘verkopen’ die de mensen aanspreekt.

Meevaller voor de huidige AD is dat zijn keuze voor de eveneens als beleidsbepaler onervaren Robbie Servais aan het begin van dit seizoen een schot in de roos blijkt te zijn geweest. Deze Maastrichtenaar presenteert zich als een kundige én in de communicatie fatsoenlijke manager voetbalzaken die bereid is om heel hard te werken en verder te leren, geen gek gedrag vertoont en qua keuze voor spelers ook nog een welbekend ‘neusje’ heeft.

Succesvol drietal

Servais en Jordens Peters samen haalden daarnaast ook Bas Sibum, die eerder nog nooit bij een club als eindverantwoordelijke de touwtjes in handen had, als hoofdtrainer binnen. Niet geheel toevallig is het deze voormalig middenvelder die wars is van kapsones, ontiegelijk fanatiek is volgens mensen die met hem samenwerken en daarnaast ook nog erg nuchter. Sibum weet zijn spelers op een bepaalde manier te raken.

Met dit driespan aan het roer wist Roda JC dit seizoen al snel vriend en vijand te verbazen door de eerste periodetitel in de KKD in de wacht te slepen. Een meer dan knappe prestatie, zeker gezien het feit waar de Limburgers vandaan moesten komen. Maar Roda zette door en is inmiddels één van de grote kandidaten om direct naar de Eredivisie te gaan promoveren, temeer omdat het tweede staat op de ranglijst. Wat opvalt is dat Roda als team opereert, waarmee je eventueel kwaliteitsverschil ten opzichte van je tegenstanders kunt compenseren.

Bemiddelaar om miljoenenschuld

Dit alles kan zeker niet los worden gezien van het feit dat Jordens Peters de touwtjes in handen heeft als grote clubbaas. Roda leeft weer als nooit tevoren, intern vallen personeelsleden niet door beslommeringen over elkaar heen en ook op financieel gebied ziet het er voor wat betreft de toekomst iets rooskleuriger uit. Al moet bij dat laatste wel aangetekend worden dat de gemeente een forse schuld kwijtschold. En wie had een flinke vinger in de pap om dat op de achtergrond geregeld te krijgen? Juist ja, Jordens Peters.

Vaker tijdens een werkweek tuft hij richting zijn gezinnetje in zijn woonplaats Maaskantje. Na weer een dag vol vergaderen, telefoneren en andere gesprekken met partijen in Kerkrade of elders. Een zeker slopende job. Afgelopen vrijdag toog de voormalig centrale verdediger echter naar Tilburg, Willem II om precies te zijn. Roda JC speelde daar namelijk de absolute topper in de competitie. De Limburgers voetbalden als een vechtmachine, wonnen vlak voor tijd zelfs nog.

Machinist van Roda JC-trein

Jordens Peters zal op de hoofdtribune ongetwijfeld genoten hebben van de vreugdetaferelen die hij voor zich op het veld zag. Het project waar hij nu 2,5 jaar mee bezig is, begint zijn vruchten af te werpen. Hulde daarvoor. Maar Roda is nog lang niet klaar. De trein rijdt, is ook op de goede weg, al zullen er zeker nog enkele hobbels genomen moeten gaan worden. Algemeen directeur Peters moet als machinist voorlopig nog even op zijn post blijven zitten.

Nog niet zolang geleden maakte hij bekend dat er intern gesproken werd om zijn contract voor onbepaalde tijd om te zetten in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Een voorbode op een eventueel vertrek in de toekomst leek dat, maar deze plannen bleken niet realiseerbaar. Volgens Peters zelf is er – vooralsnog in ieder geval – “niks qua interesse” vanuit Brabant. “Dus dan kan ik daar ook niks over zeggen.”

Willem II

Natuurlijk is een eventuele terugkeer, al is het maar vanwege de aanwezige clubliefde, naar Willem II aanlokkelijk. En ook dichterbij huis. Dat snap ik allemaal wel. Maar enige loyaliteit van Jordens Peters heeft Roda JC nu wel verdiend. Al is het maar omdat het die club was die de Brabander de kans heeft gegeven te groeien als directielid. Ik voorspel een glorievolle toekomst voor hem als topman bij misschien zelfs wel een topclub.

Maar voorlopig nog even in Zuid-Limburg blijven Jordens. De rest komt vanzelf wel.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

Jordens Peters is de ideale nieuwe directeur voor Willem II?

  • Ja
  • Nee
861+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
69+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
34+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
24+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
11+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
242+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
95+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
29+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
158+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
63+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
86+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
456+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
196+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
292+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
826+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
168+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8620+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1961+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3282+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
598+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
974+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie