Martin van Geel: Eredivisie profiteert van ervaren topman

Foto: Martin van Geel: Eredivisie profiteert van ervaren topman

Een rugzak propvol met bestuurlijke ervaring en dan het erop laten lijken dat je gaat stoppen. Martin van Geel neemt binnenkort afscheid als clubdirecteur van KKD-kampioen Willem II en zou het, zo leek het althans, rustiger aan gaan doen. De Eredivisie CV was er echter als de kippen bij om hem vast te leggen.

Portret van de nieuwe topman Eredivisie NV Martin van Geel

Met de spreekwoordelijke feestneus op de deur acht zich dichttrekken in Tilburg. Willem II promoveerde in de afgelopen weken immers naar het hoogste niveau, maar de man die hier – op de burelen – mede voor verantwoordelijk is geweest gaat niet met de club mee. Het gekke is: de voormalig prof gaat toch naar de Eredivisie, de Eredivisie CV welteverstaan.

Als opvolger van de in maart vertrokken Mark-Jan Fledderus, die niet naar ieders tevredenheid functioneerde op die post. Toen de naam van Martin van Geel enige tijd terug in beeld kwam als ‘vrije’ topman, werd besloten om hem te benaderen voor de functie van technisch manager. En warempel: de geboren Brabander hapte uiteindelijk toe.

Ajax en Feyenoord voor Martin van Geel

De zestiger bouwde eerst flink aan een carriere als voetballer. Hij begon als jeugdspeler bij Willem II brak daar door in het eerste elftal. Later speelde hij voor Ajax, Roda JC en Feyenoord, voordat hij in 1990 terugkeerde bij Willem II, om daar zijn loopbaan af te sluiten. Martin van Geel was een sierlijke middenvelder die een behoorlijk potje kon voetballen.

In 2002 werd hij technisch directeur bij de Tricolores, een functie die hij vervolgens had bij AZ, Ajax, Roda JC en Feyenoord. Op de meeste plekken liet hij zien een zeer ervaren en kundige directeur te zijn, zowel op algemeen als technisch gebied. Van Geel raakte met de jaren steeds meer door de wol geverfd op de post van topman van een club in het betaalde voetbal.

Van Geel is zielsgelukkig bij Willem II

Vijf jaar geleden keerde hij wéér terug bij Willem II, dit keer als algemeen directeur. In februari maakte hij bekend dat hij na dit seizoen zou gaan afzwaaien. Op dat moment vervulde hij al een dubbelfunctie, want na het eerdere vertrek van Teun Jacobs nam hij ook de taken van technisch directeur op zich. De promotie naar de eredivisie én het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie, maakte Van Geel naar eigen zeggen “ziels-, ziels-, zielsgelukkig”.

Afscheid nemen op het hoogtepunt dus. Hij gaat zich als technisch manager van de Eredivisie CV onder meer richten op zaken als de veranderagenda, de competitieopzet, speeldagenkalender, speelondergrond, jeugdopleidingen, beloftenteams, transferwindows en de voetbalpiramide. Aspecten waar de ervaren bestuurder in de voorbije decennia allemaal al veelvuldig mee te maken heeft gehad.

Voor de verschillende clubs in de Eredivisie kan hij dus zeker wat gaan betekenen, zijn eigen kennis toepassen op het toekomstbeleid. Dat Eredivisie CV-directeur Jan de Jong blij met de brok ervaring die hij heeft binnengehaald, is logisch te noemen. ,,Martin van Geel zit vanaf zijn zestiende tot aan de dag van vandaag in het betaald voetbal in Nederland. De keus voor hem was dan ook snel gemaakt”, vertelde De Jong onlangs enthousiast.

Heldere opdracht voor Van Geel

“De opdracht voor Martin is helder: samen met de clubs zorgen dat wij de zesde competitie van Europa blijven. De realisatie is een stuk ingewikkelder. Een prachtige klus ligt er op hem te wachten”, aldus De Jong, die daarmee de druk meteen op de schouders bij Van Geel legde. Die zal hier echter, mede gezien ook door zijn rustige karakter, weinig tot geen moeite mee hebben. Daarbij kan hij ook wedstrijden blijven bezoeken in zijn hoedanigheid, wat hij nog altijd graag doet.

Ik ga dit met heel veel plezier aan. Ik wil graag mijn kennis en ervaring ten dienste stellen aan het Nederlandse voetbal. Daarnaast kijk ik uit naar de samenwerking met Jan de Jong (directeur, red.) en de andere medewerkers van wie ik er een heel aantal al vele jaren ken.”

Van Geel is de juiste keuze van Eredivisie NV?

  • Ja
  • Nee
317+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie