Uit Zuid-Amerika klonk tijdens De Klassieker een schreeuw

Foto: Uit Zuid-Amerika klonk tijdens De Klassieker een schreeuw

Ik weet niet hoe jij naar De Klassieker gekeken hebt, maar waarschijnlijk was je ‘gewoon’ bezig met wat er zich op het veld afspeelde. Mijn gedachten dwaalden echter telkens af naar Henk Veldmate, de in Zuid-Amerika opererende hoofdscout van Ajax. Calvin Bassey aan de bal? Henk Veldmate. Een oprukkende Owen Wijndal of Jorge Sánchez? Henk Veldmate. Steven Bergwijn die zich weer eens vastliep…? Henk Veldmate! Wie op zondag tussen 14.30 en 16.15 uur goed luisterde, kon een schreeuw horen die over de Atlantische Oceaan en de Noordzee naar Amsterdam kwam waaien.

Ajax ziet door miskoopbomen het bos niet meer

Ajax gaf in de afgelopen zomer liefst 113,10 miljoen euro uit aan nieuwe aanwinsten, drie AFAS Stadions (38 miljoen euro), zeg maar, als we de verbouwing naar aanleiding van het instorten van de dakconstructie (nog eens 27,5 miljoen euro) niet meerekenen. En wat heeft men in Amsterdam daarvoor teruggekregen? Onder de vleugels van directeur voetbalzaken Marc Overmars sloeg de regerend landskampioen van de Eredivisie een paar jaar geleden een nieuwe weg in, waarbij er meer gespendeerd werd aan de komst van nieuwe spelers. Een gevleugelde uitspraak daarbij was: ‘Tja, er kan weleens een miskoop tussen zitten’, maar wat als je door de miskoopbomen het bos niet meer ziet?

Dan gaan je gedachten uit naar Henk Veldmate, de man die David Neres en later Antony ‘ontdekte’ op de bijveldjes van Estádio do Morumbi in São Paulo. De ‘don’ van het scoutingsapparaat van Ajax die bij Club Social y Deportivo Defensa y Justicia (beter bekend als alleen Defensa y Justicia) een bijtertje (Lisandro Martínez) rond zag lopen van wie hij meteen dacht: díé moeten we hebben! Maar óók de man die in de voorbije transferperiodes volledig kaltgestellt werd.

Er is al veel gezegd en geschreven over het falende transferbeleid van Ajax, dat zijn oren liet hangen naar zaakwaarnemers (Milos Malenovic) en passanten (Alfred Schreuder, Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra). Tegen beter weten in werd de knip getrokken voor Bassey (23 miljoen euro), Wijndal (tien miljoen euro) en Lucas Ocampos (huur, maar met een geschat jaarsalaris van 4,5 miljoen euro). De negatieve rapporten van het scoutingsapparaat ten spijt, Ajax beschikte (en beschikt nog stééds) nou eenmaal over een goedgevulde bankrekening. En geld moet rollen.

De schreeuw van Henk Veldmate

Wat was er opeens gebeurd met het 19-jarige talent Giovani Henrique Amorim da Silva van Palmeiras, op wie de Amsterdammers naar verluidt een oogje hadden? En was Henk Veldmate niet eventjes wezen kijken in Estadio Monumental bij River Plate, waar ene Enzo Fernández de pannen van het dak speelde en op te halen was voor maar 12,5 miljoen euro? De schreeuw van de padre familia van de Ajax-scouting begon vermoedelijk toen al, in die vermaledijde zomer, echode wat in het rond en bereikte tijdens De Klassieker ons landje…

Vooral na de pauze werd Ajax op alle fronten afgetroefd door ongetwijfeld de aankomende landskampioen van de Eredivisie. Maar wat wil je ook als je iemand als Edson Álvarez (prima speler, maar wel als stofzuiger) je opbouw laat verzorgen? Wat wil je ook als die opbouw vervolgens zó hemeltergend langzaam verloopt dat iemand als Bergwijn (die 31,25 miljoen euro kostte!!) totáál niet in zijn kracht komt te spelen? Ronald Koeman heeft de recordaankoop van Ajax overigens ‘gewoon’ opgenomen in zijn Oranje-selectie, én terecht! Maar hij moet wél ruimte hebben om te renderen, anders kun je net zo goed het AFAS Stadion (ongeveer even duur immers) opstellen.

Opdracht voor Julian Ward

De moraal van dit verhaal? Misschien had Ajax wat beter moeten luisteren naar zijn scouting. Naar Henk Veldmate. Dat was beter geweest voor iedereen: voor de stembanden van de hoofdscout, het publiek in de Johan Cruijff ArenA, de transferbalans, misschien alleen niet voor Feyenoord. Hopelijk weet Julian Ward, Liverpool-adept en de nieuwe technische man in Amsterdam, het telefoonnummer van Veldmate wél te vinden.

Maikel de Lange is hoofdredacteur bij SoccerNews.nl en maakt je tweewekelijks deelgenoot in zijn ‘voetbalbevindingen’ in de rubriek Hoofdactie.

Ben jij het hiermee eens?

  • Ik wel
  • Ik niet
351+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie