Stunttranfers verzekeren Ajax van landstitel

Foto: Stunttranfers verzekeren Ajax van landstitel

Ajax is volgens velen nog altijd kampioenskandidaat nummer één, maar de Amsterdammers hebben hun riante voorsprong in de Eredivisie inmiddels ingeleverd. Concurrent PSV is op één punt genaderd en Feyenoord staat op nog ‘maar’ vijf punten, waardoor een matige toppermaand de titelstrijd helemaal overhoop kan gooien. De Amsterdammers zouden daarom op zoek zijn naar versterkingen om zich te verzekeren van de landstitel. 

Ajax is het aan zijn stand verplicht om landskampioen te worden, oordelen veel analytici en andere experts. De Amsterdammers hebben dan wel de meest waardevolle selectie, toch kwamen er de afgelopen weken een aantal scheurtjes in het geperfectioneerde elftal van Erik ten Hag. Vooral blessures op bepaalde sleutelposities zorgden ervoor dat Ajax niet optimaal presteerde, waardoor er in deze transfermaand op zoek gegaan kan worden naar de missende puzzelstukjes voor het kampioenselftal van dit seizoen. 

Ajax

Ajax startte dit seizoen eigenlijk zonder zorgen. De Amsterdammers liepen gemakkelijk weg bij de concurrentie en leken zich met twee vingers in de neus richting de eindoverwinning in de Eredivisie te spelen. Met het gebrek aan topwedstrijden in de eerste helft van het seizoen – doordat de KNVB hoop had dat er in januari weer publiek in het stadion mocht komen, werden de toppers in de Eredivise naar die maand verschoven – was het de Amsterdammers vooral gelegen om een zo goed mogelijke uitgangspositie te verwezenlijken voordat de wedstrijden tegen PSV, Feyenoord en AZ op het programma stonden. Dat lukte Ajax bijna. 

De decemberdip, waar er in de Eredivisie veel (onnodige) punten werden verspeeld en de Amsterdammers opnieuw in de groepsfase van de Champions League strandde na een allesbeslissende wedstrijd, zorgde dat de ploeg van Ten Hag zijn voorsprong uit handen gaf. Titelconcurrent PSV is inmiddels op één punt genaderd en kan op 10 januari, wanneer de twee Eredivisie-giganten elkaar voor het eerst treffen dit seizoen, de koppositie van de Amsterdammers overnemen. 


 Waar Ajax in het de eerste maanden van dit seizoen vooral lof kreeg vanwege het goede spel en de constante prestaties, kwamen in de laatste weken vooral de zwakheden van de ploeg aan het licht. Wanneer er een paar spelers wegvielen of uit vorm raakte, bleken de Amsterdammers niet in staat om op basis van een teamprestatie de winst over de streep te trekken. Dat moet in de tweede helft seizoen anders. Hoewel de corona-crisis ook Ajax in financieel opzicht beperkt, zint de club op een aantal stunttransfers die het landskampioenschap alsnog veilig kunnen stellen. 

Aanvallend middenveld

De meest recente versterking waar Ajax naar op zoek lijkt te zijn is iemand voor het aanvallende middenveld. Op die positie lijkt Mohammed Kudus de voorkeur te krijgen, maar de Ghanees miste een groot deel van de eerste seizoenshelft door een meniscusblessure. Daardoor probeerde Ten Hag onder andere Zakaria Labyad, Jürgen Ekkelenkamp en Quincy Promes als diepste middenvelder, maar geen van hen het gat dat Kudus achterliet op te vullen. 

Na de wedstrijd tegen FC Utrecht (8 november 2019) las je al op deze site dat Ajax één bepaalde versterking kon gebruiken achter de spitsen en twee maanden later blijkt Ajax ook werk te maken van de (tijdelijke) komst van Christian Eriksen. De Deense spelmaker is sinds zijn vertrek bij Tottenham Hotspur van de Europese voetbalradar verdwenen en houdt op dit moment de bank warm bij Internazionale. Het salaris van de Deens international, naar verluidt zo’n 7,5 miljoen euro per jaar, lijkt het grootste struikelblok voor Ajax. Als je nagaat dat de club grootverdiener Ziyech, goed voor zo’n vier miljoen euro per jaar, van de loonlijst heeft geschrapt dan zou dat in theorie genoeg moeten zijn om de oud-Ajacied voor een halfjaar terug te halen naar Amsterdam. 


Centrale verdediging

Niet alleen het creatieve gedeelte bleek in de afgelopen wedstrijden bij Ajax een achilleshiel, ook de defensie kan wel een extra zekerheid gebruiken. Perr Schuurs heeft zich de afgelopen maanden dan wel verbeterd ten opzichten van zijn eerste half jaar in het shirt van Ajax, maar ging in de laatste wedstrijd voor de winterstop (tegen Willem II, red.) in de fout waardoor de Amsterdammers twee belangrijke punten verspeelden in de strijd om het landskampioenschap. 

Niet alleen in de Eredivisie, ook in de Champions League ontbeerde het de Ajax-centrum vaak aan daadkracht en verdedigende agressie en dat zijn kwaliteiten die Davinson Sánchez wel toe te schrijven vallen. De Colombiaanse verdediger verliet Ajax na één seizoen al voor een contract bij Tottenham Hotspur, maar komt onder José Mourinho niet veel in actie in het Tottenham Hotspur Stadium. Ondanks die bijrol heeft de Colombiaan nog wel een transferwaarde van veertig miljoen euro en ligt hij nog tot 2024 vast in Londen, waardoor een definitieve overgang aardig in de boeken kan lopen. 


Spits

Hoger dan een aanvallende middenvelder of een centrale verdediger lijkt de komst van een nieuwe spits. Hoewel Ajax met Lassina Traoré, Klaas-Jan Huntelaar en Brian Brobbey al drie aanvalsleiders in de selectie heeft, heeft geen van allen écht kunnen overtuigen in de punt van de aanval. Traoré moet soms nog zichtbaar wennen aan het niveau, helemaal in de Champions League, Huntelaars jaren beginnen met de week meer te tellen waardoor het onwaarschijnlijk is dat hij twee wedstrijden per week kan spelen en rondom Brobbey hangt nog teveel onzekerheid over zijn toekomst in Amsterdam. Daarnaast is het niet heel realistisch om te verwachten dat een 18-jarige spits zonder ervaring op het hoogste niveau week in week uit doelpunten gaat maken. 

Dat kan je ook stellen voor de mogelijke komst van Brenner Souza da Silva. De 20-jarige Braziliaan scoort er in de Série A op los (13 doelpunten) en speelde zich zo in de kijker van onder andere Ajax. Of de Amsterdammers zich deze winterse transferperiode gaan verzekeren van zijn diensten is nog maar de vraag: naar verluidt vraagt São Paulo zo’n twintig miljoen euro voor de groeibriljant en voor een talent met nog een contract tot december 2022 is dat aan de hoge kant. Daarnaast heeft de jonge doelpuntenmaker waarschijnlijk een (korte) aanpassingsperiode nodig om te aarden in Nederland en te wennen aan het Ajax-voetbal, waardoor je niet van hem kan verwachten dat hij meteen presteert. 


Daardoor lijkt oud-Ajacied Arek Milik een betere optie. De komst van de Poolse spits heeft echter nóg meer voeten in de aarde dan de mogelijke overgang van Brenner. Milik heeft nog een contract dat voor zes maanden doorloopt en werd door zijn club Napoli niet geregistreerd voor de competitie, maar mag ook niet voor een habbekras vertrekken. Daardoor zal Ajax én een transfersom en een fors salaris moeten betalen voor een speler die het afgelopen halfjaar geen officiële minuut voetbal speelde. Aan de andere kant zullen weinig Ajacieden vergeten zijn wat Milik in zijn mars had, waardoor zijn terugkeer alsnog een stunt zou zijn.

Welke transfer is het meest realistisch?

  • Christian Eriksen
  • Davinson Sánchez
  • Brenner Souza da Silva
  • Arek Milik
  • Allemaal!
  • Geen van deze spelers
2343+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie