Voormalig topscorer kan Ajax-probleem oplossen

Foto: Voormalig topscorer kan Ajax-probleem oplossen

De spitsen van Ajax kunnen dit seizoen nog niet overtuigen. De discussie rondom de diepste aanvaller van de Amsterdammers is nog niet geslecht door één van de aanwezige doelpuntenmakers, waardoor de clubleiding in januari mogelijk verder gaat kijken. Een oude bekende kan de nummer één van vorig seizoen wellicht verder helpen. 

Dat Ajax dit seizoen al met Zakaria Labyad, Lassina Traoré, Klaas-Jan Huntelaar, Dusan Tadic én Brian Brobbey in de punt van de aanval speelde, laat zien dat trainer Erik ten Hag zijn keuze voor een vaste nummer negen (nog) niet heeft kunnen maken. Daar kwam vorige week nog bij dat Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax en dus eindverantwoordelijk voor de samenstelling van de selectie, de bij FC Twente gestalde Danilo Pereira zou overwegen terug te halen in januari om zo de Amsterdamse voorhoede van extra schotkracht te voorzien. Er is echter nog één andere optie voor Overmars, maar dan zal hij wel snel moeten handelen. 

Mogelijkheden

Dan hebben we het niet over Brenner Souza da Silva. De spits van São Paulo wordt in de afgelopen weken meerdere malen met een overstap naar Europa in verband gebracht, met ook Ajax als een mogelijke bestemming. Ajacied Antony speelde samen met de 20-jarige doelpuntenmaker en vertelde onlangs dat Ajax er goed aan zou doen om de spits naar Amsterdam te halen. Een hoge ontsnappingsclausule (naar verluidt 50 miljoen euro, red.) en de nodige interesse van Europese grootmachten maken dat waarschijnlijk een lastig verhaal. 

Datzelfde geldt voor het terughalen van Danilo Pereira van zijn verhuurperiode bij FC Twente. De 21-jarige aanvaller schiet de doelpunten er bij FC Twente gemakkelijk in, maar komt bij Ajax in een heel ander systeem terecht en zal bij zijn broodheer – hoe gek dat ook klinkt – lastiger doelpunten maken dan wanneer hij in de punt van de aanval van de Tukkers staat. 


Er loopt in Europa echter wel een spits rond die zijn sporen al verdient heeft in het voetbal, beschikbaar is voor een transfer en wegens een contract tot 2021 ook nog haalbaar kan zijn voor de Amsterdammers. Sterker nog: de Ajax-fans hebben hem al eens toegejuicht, tijdens zijn periode in het Ajax-shirt én vanwege het feit dat het Italiaanse Napoli een dikke dertig miljoen euro voor zijn diensten neertelde. 

Arkadiusz Milik

Arkadiusz Milik kwam in 2014 op huurbasis in Amsterdam terecht. De Poolse spits, die bij Bundesliga-club Bayer Leverkusen niet tot een doorbraak kwam, maakte een jaar later de definitieve overstap naar Ajax. De aanvaller speelde in totaal 75 wedstrijden voor de Amsterdammers, waar hij 47 keer in wist te scoren en 21 assists gaf. Mede door de cijfers verdiende hij een toptransfer naar Napoli, waar hij sinds 2016 voor speelt. 

In Napels kon Milik echter de productie uit zijn Amsterdamse tijd niet herhalen: tot nu toe speelde de Pools international 122 keer in het blauwe tenue van Napoli. In die wedstrijden kwam hij tot 48 doelpunten en vijf assists. Daar komt in het huidige voetbaljaar niets meer bij: doordat Milik en Napoli er in de zomer geen overeenkomst wisten te bereiken over het verlengen van zijn contract, dat tot medio 2021 loopt, werd hij niet opgenomen in de speelselectie voor de Serie A en de Europa League. Door die situatie is het zowel voor club als speler een noodzaak om in de komende transferperiode een nieuwe club te vinden. Zo kan Napoli nog wat overhouden aan een overbodige speler en zorgt Milik ervoor dat hij niet een heel seizoen buitenspel staat wegens een arbeidsconflict. 


De 55-voudig international van Polen heeft over interesse niets te klagen. Ondanks het feit dat hij dit seizoen nog geen enkele wedstrijd in actie kwam, staat hij er nog goed op bij zijn voormalig coach Carlo Ancelotti. De tegenwoordig trainer van Everton zou een hereniging met zijn voormalig pupil wel zien zitten, waardoor Miliks nachtmerrie in de winterstop wellicht al over is. Napoli is logischerwijs ook niet rouwig om een tussentijds vertrek van de Poolse spits: volgens Italiaanse en Engelse media zou Milik bij een bod tussen de tien en vijftien miljoen euro mogen vertrekken uit Napels. 

Ajax

Dat is een prijs die ook Ajax zich kan veroorloven. De terugkeer van Milik past daarnaast ook in het beleid van de Amsterdammers, die eerder ervaren krachten zoals Dusan Tadic en Daley Blind al voor miljoenensommen (terug) naar Amsterdam haalde om de selectie van een kwaliteitsimpuls te voorzien. Eenzelfde route kan voor Milik uitgestippeld worden, maar dan zal Ajax wel snel moeten toeslaan. 

Zoals gezegd liggen er meerder kapers op de kust om Milik voor een relatief lage transfersom binnen te hengelen. De Pools international zal even nodig hebben om wedstrijdfit te worden, maar heeft in het Ajax-shirt al bewezen een goede puntspeler voor de Amsterdammers te zijn. De mogelijke komst van Milik zou wel ten koste gaan van de ontwikkeling van spelers zoals Lassina Traoré, die met zijn 19 jaar nog voldoende ontwikkelingsmogelijkheden heeft en eigenlijk nog in een leerproces zit, waardoor constant presteren voor hem een utopie lijkt te zijn. 


Milik heeft met zijn 26 jaar daarnaast de ideale leeftijd voor een Ajax-spits: hij heeft ruim tweehonderd wedstrijden achter zijn naam, kwam al meer dan vijftig keer uit voor zijn land en is qua prijs aantrekkelijk voor de Amsterdammers. De Pool gaat de beste jaren van zijn carrière tegemoet en kan wanneer hij goed presteert zelfs nóg een keer voor een dikke winst worden doorverkocht. Zo kan Milik naast sportieve winst óók financieel een extra boost geven.

Wat moet Ajax met de spitspositie doen?

  • Vasthouden aan huidige spitsen
  • Arek Milik terughalen
  • Danilo Pereira terughalen
1318+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie