PSV als koploper winterstop in dankzij zege op Go Ahead

PSV gaat als koploper van Nederland de winterstop in. De Eindhovenaren wisten donderdagavond met 2-0 te winnen van Go Ahead Eagles, dat weinig te vertellen had in het Philips Stadion.

PSV moest woensdagavond de koppositie inleveren aan Ajax, dat met 5-0 wist te winnen van Fortuna Sittard. Winst op Go Ahead zou de formatie van Roger Schmidt echter een geweldige uitgangspositie bezorgen voor de tweede helft van het seizoen. Al na drie minuten meldde de thuisploeg zich voor het eerst voor het vijandelijke doel, maar een vrije trap van Mauro Júnior vloog net over het Deventer doel.

In de negende minuut had PSV alsnog de voorsprong te pakken. Rechtsback Phillipp Mwene kreeg van de bezoekers de ruimte om meters te maken, naar binnen te kruipen en zelfs uit te halen: 1-0. Doelman Warner Hahn leek niet kansloos op diens inzet, maar kon de snelle achterstand voor Go Ahead niet voorkomen. Mwene is daarmee de eerste PSV-verdediger die drie competitieduels op rij scoort sinds Ronald Koeman in 1989.

PSV had de laatste wedstrijd in 2021 al voor rust kunnen beslissen. Met name Yorbe Vertessen liet een enorme kans op de 2-0 onbenut, maar de Eindhovenaren creëerden veel meer mogelijkheden. Zo stuitte Mario Götze op Hahn, waar de rebound van Cody Gakpo naast vloog. Ook Carlos Vinícius had zijn vizier niet op scherp door na een hoekschop op de Go Ahead-sluitpost te stuitten.

Rode kaart

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Met name Cody Gakpo zorgde voor gevaar namens de Eindhovenaren, maar zijn schot eindigde over het Go-Ahead-doel en een pass op Vinícius werd door laatstgenoemde niet op waarde geschat (redding Hahn). De opdracht voor de bezoekers werd nóg lastiger door een VAR-ingreep, waardoor Joris Kramer na een tackle op de doorgebroken Vertessen met rood werd weggestuurd.

Met tien man zorgde Go Ahead Eagles alsnog voor gevaar. Een indraaiende vrije trap van Philippe Rommens werd door doelman Joël Drommel ternauwernood over zijn doel getikt, waar Luuk Brouwers vanuit de hoekschop bijna voor de gelijkmaker zorgde. PSV werd daardoor aan het wankelen gebracht, maar kort daarna viel de beslissing. Invaller Maximiliano Romero troefde zijn tegenstander af en bood Gakpo een niet te missen kans: 2-0.

Scoreverloop: 1-0 (9′) Phillipp Mwene, 2-0 (78′) Cody Gakpo

Wedden op PSV-duels? Maak je bet365-account aan en win!