Oranje Leeuwinnen gaan voor ‘tv-ongunstig’ doelpuntenfestijn tegen Vietnam

Foto: Oranje Leeuwinnen gaan voor ‘tv-ongunstig’ doelpuntenfestijn tegen Vietnam

De Oranje Leeuwinnen gaan in de afsluitende groepswedstrijd van het WK Vrouwen alles doen voor de poulewinst. Bondscoach Andries Jonker en zijn speelsters willen terug naar Sydney en topland Zweden ontlopen in de achtste finales. Het doel tegen Vietnam? Heel veel scoren.

Voorbeschouwing Oranje Leeuwinnen – Vietnam (derde groepswedstrijd WK Vrouwen)

Dinsdagochtend 9.00 uur (Nederlandse tijd) is het zo ver. Dan speelt Oranje tegen Vietnam de laatste groepswedstrijd van Groep E. In diezelfde groep op hetzelfde tijdstip speelt wereldkampioen Verenigde Staten tegen Portugal. De VS en Oranje staan met 4 punten bovenaan, waarbij de Amerikaanse voetbalsters een beter doelsaldo hebben. Portugal volgt met 3 punten, Vietnam heeft nog geen enkel punt. De Leeuwinnen gaan alleen voor de winst, zowel tegen Vietnam als van de groep. De Nederlandse voetbalsters kunnen ook nog tweede en zelfs derde (en dus uitgeschakeld) worden.

Stand Groep E

  1. Verenigde Staten 2-4 (4-1)
  2. Nederland 2-4 (2-1)
  3. Portugal 2-3 (2-1)
  4. Vietnam 2-0 (0-5)

Verwarming van goals in winterse omstandigheden

Nederland speelt – net als in het eerste groepsduel – in het Forsyth Barr Stadium in het Nieuw-Zeelandse Dunedin. Om 19.00 uur lokale tijd wordt afgetrapt en het zal rond de 8 graden zijn. Onder de Nieuw-Zeelandse wintertemperaturen willen de Leeuwinnen zichzelf verwarmen. Niet alleen met aantrekkelijk spel (één van de doelstellingen), maar vooral met doelpunten. De Leeuwinnen en bondscoach Jonker voorop willen terug naar Sydney. De groepswinnaar gaat daar namelijk verder in het toernooi en dat was de plaats waar Oranje de voorbereiding op het WK begon. Op een hobbelig veld, dat wel, maar het Nederlands vrouwenelftal koestert goede herinneringen aan de verder uitstekende faciliteiten daar. Het cricketveld in Dunedin is nog steeds een doorn in het oog van Jonker en zijn vrouwen. Niet geheel onbelangrijk wordt als groepswinnaar ook Zweden ontlopen. De Zweedse voetbalsters zijn één van de favorieten voor de wereldtitel en wonnen onlangs met 5-0 van Italië. De Zuid-Europeaanse voetbalsters staan toch niet bekend als slecht, maar hebben een flink deuk opgelopen. Zij zullen waarschijnlijk de tegenstander van Oranje zijn in Sydney. Mits de Leeuwinnen dus groepswinnaar worden.

FIFA rekent op VS als groepswinnaar

En op dat scenario had de FIFA niet gerekend. De Wereldvoetbalbond dacht dat wereldkampioen Verenigde Staten eenvoudig groepswinnaar zou worden zodat ze in een voor de Amerikanen gunstiger tijdschema komen. De achtste finale en eventuele kwartfinale van de winnaar van Groep E speelt namelijk om 4.00 uur en 3.00 uur ‘s nachts (Nederlandse tijd) in Sydney. Laat dat nou net toevallig prime time in de Verenigde Staten zijn. Voor de Nederlandse tv-kijker, die niet de wekker wil zetten, is een tweede plaats voor Oranje een stuk gunstiger met 11.00 uur en 9.30 uur als Nederlandse ochtendtijden. “Dat is dan maar zo”, zegt bondscoach Jonker in de persconferentie op weg naar het afsluitende groepsduel. “Onze doelstelling blijft winnen, dan volgt een hele tijd niets en dan pas willen we aantrekkelijk voetbal spelen en inspireren.”

Jonker heeft dus even lak aan de Nederlandse tv-kijker en gaat voor een flinke zege op Vietnam. “Natuurlijk heb ik alle baat bij dat jong en oud Nederland ons kan zien spelen, maar dat verandert mijn plan voor Vietnam niet.” Dat plan is goals maken, simpel. Er moet waarschijnlijk een doelsaldo goed gemaakt worden en in elk geval een beter resultaat dan de VS behaald worden. Oranje begon met een zege van 1-0 op Portugal. Een sterke wedstrijd waarin de Leeuwinnen de overmacht hadden. Nauwelijks een kans werd weggegeven, maar Oranje drukte ook niet door. De 2-0 bleef uit, waardoor het nog lang spannend bleef. Tegen de Verenigde Staten stuntte Oranje door met 1-1 gelijk te spelen. De Leeuwinnen toonden aan dat de Verenigde Staten niet meer de onverslaanbare kracht van vier jaar geleden is, maar de Leeuwinnen kwamen in de tweede helft ook niet in de buurt van een zege. De VS blijft topfavoriet op dit WK, maar Japan, Spanje en Engeland komen dichter in de buurt. Outsider Oranje moet geluk hebben van een goed schema.

Als de Oranje Leeuwinnen groepswinnaar worden moet de Oranjefan midden in de nacht opstaan.

Vietnam is gewend aan grote nederlagen tegen toplanden

En daar gaan de Leeuwinnen dus voor, maar met een doelsaldo van 2-1 ben je er nog lang niet. De Verenigde Staten won met 3-0 Vietnam en dat resultaat moet dus beter voor de Leeuwinnen. De Vietnamese voetbalsters verloren daarna nog met 2-0 van Portugal. De WK-debutant is dus uitgeschakeld en gaat onbevangen spelen tegen Nederland. Een nederlaag kunnen we bijna wel opschrijven voor Vietnam, dat tegen een iets sterker (Europees) land bijna altijd kansloos is. De generale repetitie voor het WK ging met liefst 9-0 verloren. Topland Spanje was weliswaar de tegenstander, maar het zegt wel degelijk iets over de verhoudingen op het WK Vrouwen. De toplanden zijn vrij breed. Er zijn zo’n acht landen die ook echt de wereldtitel kunnen grijpen. Daarna valt er snel een gat en zitten er enkele zeer zwakke zusters tussen. Vietnam verloor verder dit jaar nog van Nieuw-Zeeland (2-0) en Duitsland (2-1). Iets verder terug legden de Vietnamese voetbalsters het af tegen landen al Frankrijk (7-0) en Zuid-Korea (twee keer 3-0).

Criteria bij gelijk aantal punten

  1. Doelsaldo over alle groepsduels;
  2. Doelpunten gemaakt in alle groepsduels;
  3. Het aantal punten dat de teams die gelijk staan hebben gehaald in de onderlinge ontmoetingen;
  4. Doelsaldo van de teams die gelijk staan in de onderlinge ontmoetingen;
  5. Gemaakte doelpunten van de teams die gelijk staan in de onderlinge ontmoetingen;
  6. Aantal overgebleven punten na aftrek van disciplinaire punten (1 punt aftrek voor gele kaart, 3 punten aftrek voor twee keer geel, 4 punten aftrek voor een direct rode kaart en 5 punten aftrek voor een gele en een directe rode kaart voor één speler)
  7. Loting uitgevoerd door de FIFA.

Wie gaat voor de (vele) doelpunten zorgen?

Oranje ziet dus dat er wat te halen valt en met een flinke dosis druk ook flink uitgehaald kan worden tegen Vietnam. De 5-3-2-opstelling van Jonker zal een 3-3-4-opstelling worden. “Hoe we ook gaan spelen, we zullen vol op de aanval inzetten.” De vraag is alleen wie er dan gaat scoren. Topspits Vivianne Miedema is er door een kruisbandblessure niet bij. Haar vervangster Lineth Beerensteyn raakte in de eerste groepswedstrijd geblesseerd en is nog niet honderd procent fit. Verder heeft Jonker alleen nog Katja Snoeijs van Everton. Andere aanvalsters als Fenna Kalma (Eredivisie-topscorer afgelopen seizoen met 30 doelpunten in 20 wedstrijden), Romee Luchter (Ajax) en Shanice van de Sanden (Liverpool) zijn door Jonker thuisgelaten. Oranje zal zich vast moeten houden aan wedstrijden tegen België (5-0), Polen (4-1) en Oostenrijk (4-0) van dit jaar. Wedstrijden waarin vooral Beerensteyn en Martens zich lieten zien.

Kan de nog niet honderd procent fitte Beerensteyn gelijk voor de oh zo belangrijke doelpunten zorgen?

Jonker wil weten wat de stand is, maar zegt er niks mee te doen

Die speelsters moeten nu ook op staan. Dat geldt ook voor de middenvelders Jackie Groenen, Jill Roord en Daniëlle van de Donk. Vanuit die ervaren middenlinie moet ook meer dreiging komen. Alleen zo kan de Vietnamese muur gebroken worden. Want Vietnam heeft al aangegeven vol op de verdediging te spelen. “Tegen Portugal verloren we omdat we te druk waren met aanvallen, waardoor achterin gaten vielen”, zei de Vietnamese bondscoach Duc Chung Mai in zijn vooruitblik op de laatste groepswedstrijd. “Dat gaan we tegen Nederland anders en vastberaden doen. We weten dat zij veel goals willen maken en wij willen dat voor komen. We gaan het doen voor de fans in het hele land.”

Het lijkt dus een lastige wedstrijd voor Oranje te worden, waarin een muur moet beslecht worden en ook nog eens gescoord moet worden zonder een echte spits in vorm. Martens maakt zich nog geen zorgen. Zij hoopt veel kansen te kunnen creëren. “Als je veel aan de bal bent en aan aanvallen toekomt, kom je ook hoger op het veld”, zegt de naast Jonker zittende aanvalster. De Oranje-bondscoach gaat vol voor de doelpunten, maar geeft ook aan dat hij niet zo van de scorebordjournalistiek is. Wel wordt hij op de hoogte gehouden van de stand bij VS-Portugal. Of dat bepalend zal zijn voor het spel? Jonker zegt van niet, maar we gaan het dinsdagochtend met waarschijnlijk meer dan een miljoen andere Nederlanders zien. De vraag is alleen of de belangstelling ook zo groot blijft als de wedstrijden midden in de nacht zijn.

Gaat Oranje het beter doen dan de VS tegen Vietnam?

  • Ja, goal galore!
  • Nee, helaas niet
  • Nee, lekker tweede worden, is beter voor mijn nachtrust
255+ Votes

Let op: dit zijn de scenario’s voor de Oranje Leeuwinnen

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie