Loan coach Ajax: “Fitz-Jim heeft het niet makkelijk gehad”

Foto: Loan coach Ajax: “Fitz-Jim heeft het niet makkelijk gehad”

Michel Kreek vult sinds dit seizoen een nieuwe functie in binnen Ajax. De geboren Amsterdammer is loan coach, waarmee hij achter de schermen volop bezig is om de uitgeleende spelers te begeleiden en te volgen. Het terughalen van Kian Fitz-Jim verbaast hem dan ook niets. “Zijn verhuurperiode bij Excelsior is goed voor hem geweest”, vertelt Kreek aan Soccernews.nl.

Interview: Kreek de nieuwe loan coach bij Ajax

Hoewel Ajax jaarlijks meerdere spelers bij andere clubs onderbrengt om ervaring op te doen, hadden de Amsterdammers nooit een persoon in de vereniging die hen fanatiek volgde. Dat veranderde afgelopen zomer, toen Sven Mislintat directeur voetbalzaken was. De Duitser was van mening dat het voor de professionaliteit van Ajax noodzakelijk was om een dergelijke functie te creëren, waarna de club bij oud-Ajacied Kreek uitkwam. Hij was direct enthousiast. “Het concept komt uit Engeland en Duitsland, waar grote clubs veel meer spelers verhuren. Voor mij was het in combinatie met de opleiding die ik doe, een ideale mogelijkheid om aan het werk te zijn.”

Kreek is drie dagen in de week bij sc Heerenveen terug te vinden als assistent, om te voldoen aan de vereisten voor de opleiding van coach betaald voetbal. Het geeft hem veel energie om op het veld te staan, maar zijn werkzaamheden bij Ajax vindt hij minstens even leuk. Als loan coach is hij de begeleider van verschillende verhuurde spelers en moet hij wedstrijden en trainingen bekijken, bezoekjes brengen bij de clubs, contacten onderhouden met alle partijen, de ontwikkeling van de verhuurde spelers in de gaten houden en waar nodig hen hierin ondersteunen. Het biedt hem de mogelijkheid om zijn ervaring uit zijn periode als voetballer over te brengen aan de jonge talenten.

Verantwoordelijk voor Rasmussen, Baas en Ünüvar

Waar spelers als Owen Wijndal en Francisco Conceição niet onder de verantwoordelijkheid van Kreek vallen, hebben andere jongens wél zijn aandacht. Momenteel heeft hij drie spelers onder zich: Christian Rasmussen, Youri Baas en Naci Ünüvar. De jongelingen spelen voor achtereenvolgens FC Nordsjælland, NEC Nijmegen en FC Twente. Volgens Kreek is het belangrijk voor de betreffende spelers om hun grenzen te verleggen. “Spelers leren hoe het is om profvoetballer te zijn. Deze ervaring gaat ze helpen om de stap naar Ajax 1 te maken. De concurrentie is hoog, zeker op de linksbuitenpositie bij Ajax, maar dat is alleen maar goed. Het zal de jongens uitdagen om voor het uiterste te gaan.”

Op die linksbuitenpositie hoopt Ünüvar ooit in het eerste team door te breken. De 20-jarige rechtspoot stond jarenlang bekend als een van de grootste talenten op De Toekomst, maar slaagde er nooit in om definitief bij de A-selectie aan te haken. Dat is ook niet zo vreemd, want met Dusan Tadic en Steven Bergwijn had Ajax de afgelopen jaren veel kwaliteiten op deze positie staan. Kreek hoopt dat zijn verhuurperiode hem verder gaat brengen. “Naci is nog steeds een hele talentvolle speler, die op dit moment bij FC Twente erg zijn best doet om een basisplaats te veroveren. Tot nu toe moet hij dat vooral doen met invalbeurten. Hoe dan ook is het een leerzame ervaring.”

Naci Ünüvar komt dit seizoen in actie voor FC Twente.

Terughalen van Fitz-Jim begrijpelijk

Deze winter maakte Ajax een opvallende keuze, door Fitz-Jim terug te halen naar Amsterdam. Aan het einde van de transferzomer van 2023 besloten de Amsterdammers om hem onder te brengen bij Excelsior Rotterdam, waar hij een lastige beginfase kende. “Het was voor hem een hele leerzame ervaring. Hij heeft het niet makkelijk gehad in het begin en heeft hard moeten knokken voor een basisplaats”, zo weet Kreek, die Fitz-Jim langzaam zag terugvechten. “Vlak voor de winterstop veroverde hij die basisplek. Hij is een aantal wedstrijden in de basis gestart en is geblesseerd geraakt. Na de winterstop was hij er echter weer bij. Wat dat betreft was het een goed proces voor hem.”

Fitz-Jim leek zijn speelminuten in Rotterdam goed te kunnen gebruiken om zich verder te ontwikkelen, maar een belletje van John van ‘t Schip was voor hem voldoende om na een half jaar Excelsior alweer vaarwel te zeggen. Aangezien Ajax ook Jordan Henderson binnenhaalde en de ervaren Brit op dezelfde positie speelt, zal het voor hem lastig worden om veel in het eerste team te spelen. Daardoor speelt hij voornamelijk bij Jong Ajax, wat hij de voorbije jaren ook al deed. Kreek staat echter achter het besluit. “Het was een beslissing van de club. Ik heb daar natuurlijk wel m’n mening over gegeven. Maar uiteindelijk is het een aparte situatie, als je zoveel geblesseerde spelers in je selectie hebt.”

Mogelijke terugkeer van De Boer

Kreek heeft nog altijd volop contacten binnen de voetballerij, waaronder met Frank de Boer. Bij Ajax werkte het duo jarenlang met elkaar samen, waarna de oefenmeester hem meenam voor een avontuur bij Internazionale. Als assistent van De Boer zat Kreek dichtbij het vuur en probeerde hij met alles wat hij in zich had om de Italiaanse klus te laten slagen, maar binnen een mum van tijd stonden beide mannen alweer op straat. Het is een periode waar Kreek met teleurstelling op terugkijkt. Tegelijkertijd heeft het hem de ervaring gegeven die hij momenteel inzet om jonge spelers verder te helpen en bij sc Heerenveen een bijdrage te kunnen leveren.

Aankomende zomer moet de clubleiding van Ajax beslissen of het doorgaat met Van ‘t Schip, of dat het een andere hoofdtrainer voor de groep zet. De Boer klinkt in de Nederlandse media als een van de grote kandidaten en de trainer liet zelf reeds ook weten dat hij openstaat om de functie te vervullen. Kreek zou het begrijpen als De Boer op deze plek terugkeert, maar legt vooral de bal bij zijn voetbalvriend. “Dat zou je hem zelf moeten vragen. Frank is een jongen die van jongens af aan bij Ajax is opgegroeid en daar de meeste successen heeft gehad. Het is gewoon een Ajax-jongen en zal daar altijd een warm gevoel bij houden.”

Is de terugkeer van Fitz-Jim een verstandig besluit?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
272+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:48
0+
‘PSV-vertrekker kan naar Australië’
11:34
13+
Saibari geeft update over de status van Tillman: ‘Hij leeft nog’
11:21
15+
Genee over VI-gast: ‘Zal niet zeggen depressief, maar wel zwaar somber’
11:04
30+
‘Promovendus Willem II wil speler weghalen bij Feyenoord’
10:50
231+
Joey Kooij op opmerkelijke plek gespot: ‘Kan toch goddomme niet waar zijn?’
10:35
108+
Vader Danny ‘verklapt’ op tv waar Daley Blind volgend jaar speelt
10:20
47+
Eredivisie-revelatie (35) ‘had best bij Feyenoord kunnen spelen’
10:01
170+
El Ahmadi walgt van Derksen en Gijp: “Ik ben exact wat zij willen zijn”
09:39
78+
‘Xavi Simons maakt huurterugkeer’
09:31
882+
‘Ajax krijgt groot Ziyech-nieuws’
09:24
10+
Getafe-president wil Mason Greenwood behouden: ‘Erg blij met hem’
09:13
688+
‘Dit wordt de nieuwe trainer van Ajax’
09:00
58+
Jordi Cruijff gecharmeerd van Peter Bosz: ‘In het rijtje van Guardiola en Koeman’
08:34
376+
Liverpool meldt zich in race voor Bakayoko: ’50 miljoen schrikt niet af’
08:20
89+
‘Ten Hag gaat ontslagen worden, ongeacht mogelijke bekerwinst’
07:54
51+
Gestolen Gouden Bal van Maradona wordt geveild: ‘Miljoenen waard’
07:35
137+
Borussia Dortmund dist PSG-post van vier jaar geleden
23:42
379+
Derksen pleit voor Ajax-kandidaat: ‘Liever hij dan zo’n dure buitenlander’
23:20
226+
‘Ik denk dat er zeker topclubs zijn die Giménez nog willen hebben’
22:52
105+
Maatsen met Dortmund naar eerste Champions League-finale sinds 2013
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie