Naci Ünüvar

Leeftijd: 20

Het laatste nieuws over Naci Ünüvar

Naci Ünüvar is een aanvallende middenvelder annex vleugelaanvaller van Turks-Nederlandse afkomst. In het seizoen 2023-2024 zal hij door Ajax worden uitgeleend aan FC Twente.

• Ünüvar speelt momenteel voor FC Twente
  • De aanvaller is nog eigendom van Ajax, dat hem in 2023 voor een jaar uitleende
  • Eerder kwam hij op huurbasis uit voor Trabzonspor
  • Ünüvar koos voor een interlandcarrière namens Turkije
  • Hij debuteerde nog niet voor het Turkse team

Clubcarrière

Ünüvar werd op 13 juni 2003 geboren in Zaandam. In het nabijgelegen Oostzaan werd hij voor het eerst aangemeld bij een voetbalclub: OFC. De technisch begaafde voetballer bleek over talent te beschikken en verdiende daarmee in 2011 een kans in de jeugdopleiding van Ajax. Als beloning won hij in 2019 de Abdelhak Nouri Trofee voor het grootste talent van Ajax.

Debuut voor Ajax

Ünüvar maakte op 13 december 2019 zijn debuut in het betaald voetbal. Namens Jong Ajax mocht hij op bezoek bij SC Cambuur (0-2 overwinning) na 67 minuten invallen voor doelpuntenmaker Brian Brobbey. Een week later mocht Ünüvar opnieuw invallen tegen TOP Oss, ditmaal als vervanger van Sontje Hansen. In de 76ste minuut zette hij de 2-0 eindstand op het scorebord op De Toekomst.

In dienst van Jong Ajax groeide Ünüvar uit tot smaakmaker: 24 doelpunten en achttien assists in 73 officiële wedstrijden. Vooralsnog leidde dat niet tot een doorbraak in de hoofdmacht. Op zestienjarige leeftijd mocht Ünüvar al wel debuteren in de bekerwedstrijd tegen SV Spakenburg (7-0 zege) en middels een benutte penalty mocht hij zich meteen laten bejubelen. Trainer Erik ten Hag gunde hem nadien ook alleen maar speeltijd in bekerduels met amateurclubs. Dat gebeurde eveneens tegen Barendrecht (4-0 zege, 15 december 2021) en Excelsior Maassluis (9-0 zege, 20 januari 2022).

(Pro Shots)

Op huurbasis naar Trabzonspor

Ünüvar had in de zomer van 2022 zijn Eredivisie-debuut nog altijd niet gemaakt. Ook onder de nieuwe trainer Alfred Schreuder was er geen uitzicht op veel speeltijd, waardoor Ajax besloot om hem te verhuren aan het Turkse Trabzonspor. Op 12 september 2022 speelde Ünüvar voor het eerst een competitiewedstrijd op het hoogste niveau. Als linksbuiten scoorde hij meteen, maar de invaller kon niet verhinderen dat zijn Turkse werkgever met 3-2 verloor bij Adana Demirspor.

Het doeltreffende debuut bezorgde Ünüvar weinig status bij Trabzonspor. In de daaropvolgende competitiewedstrijden bleef de Ajax-huurling steevast op de reservebank, waardoor hij alleen in de Europa League wat minuten mocht bijschrijven. Zijn teller in Turkse dienst bleef beperkt tot twaalf officiële wedstrijden, drie doelpunten en één assist. Ünüvar, die tijdens het seizoen 2022-2023 voor een interlandcarrière namens Turkije koos, keerde door een blessure zelfs voortijdig terug naar Ajax.

(Pro Shots)

FC Twente

In juli 2023 werd Ünüvar opnieuw verhuurd door Ajax. Ditmaal werd een huurdeal tot stand gebracht met FC Twente, waar hij op 27 juli zijn debuut maakte in de voorronde Conference League-wedstrijd tegen Hammarby IF (1-0 overwinning). Hij viel één minuut voor tijd in voor Daan Rots. Ünüvar maakte zijn eerste doelpunt voor de Tukkers op 17 augustus 2023 in het voorrondeduel met Riga FC (0-3 overwinning).

Laatste update: 28 augustus 2023