Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Poland

-

Netherlands
16 juni 15:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Ajax ziet deze huurspelers komende zomer terugkeren

Foto: Ajax ziet deze huurspelers komende zomer terugkeren

Ajax liet met Jurriën Timber, Edson Álvarez, Mohammed Kudus en Dusan Tadic afgelopen zomer vier bepalende spelers vertrekken. In hun kielzog kregen vier anderen op huurbasis de kans om zichzelf verder te ontwikkelen. Daar kwam de naam van Georges Mikautadze in de winterstop nog eens bovenop. Komende zomer keren ze terug.

Inside: Kroes moet bij Ajax een keuze maken

Komende zomer moeten er een aantal grote versterkingen naar Amsterdam komen, maar eerst moet de club een keuze maken tussen de spelers die het onder contract heeft staan. Daarbij gaat het niet alleen om de huidige selectieleden, maar moeten ook de huurlingen die over een paar maanden terugkeren, te horen krijgen waar hun toekomst ligt. Voor meerdere jongens zal de voorbereiding een belangrijk aspect vormen voor hun toekomstige kansen in de Johan Cruijff ArenA. Ook het besluit over de nieuwe hoofdtrainer zal een sleutelrol vervullen.

Wijndal keert terug van Royal Antwerp FC

Aan het einde van de transferperiode vertrok Wijndal door de achterdeur uit Amsterdam. De linksback had een teleurstellend seizoen achter de rug en hoopte bij Royal Antwerp FC zijn vertrouwen te herwinnen. Dat lukte, want de vleugelverdediger ontwikkelde zichzelf razendsnel en behoort dit voetbaljaar tot een van de belangrijke spelers van het team. Komende zomer hoopt hij bij Ajax een nieuwe kans te krijgen. “Het is voor mij moeilijk in te schatten hoe de situatie is. Het is niet bekend wie de trainer is. Natuurlijk wil ik terug en alles spelen, zodat ik kan laten zien wat ik kan”, vertelde hij aan Ajax Showtime.

“Dat wil ik graag bij Ajax en daarom ben ik ook naar Ajax gegaan. Het kan ook zomaar anders lopen. Dat heb ik niet volledig zelf in de hand. Hoe ziet Ajax het? En hoe zie ik het? Het hangt van zoveel factoren af. Of een langer verblijf bij Royal Antwerp een optie is? Ik denk dat dat wat lastiger is. Ik heb er nog niet over gesproken, maar het zal moeilijk zijn om mij definitief te halen.” Een terugkeer naar Amsterdam ligt in de lijn der verwachtingen. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen zal hij het voor elkaar moeten krijgen om de nieuwe technische staf te overtuigen.

Owen Wijndal in de clubkleuren van Royal Antwerp FC.

Toekomst Sánchez ligt niet bij Ajax

De clubleiding van Ajax hoopte afgelopen zomer Jorge Sánchez definitief kwijt te zijn. De Mexicaanse rechtsback bleek een miskoop te zijn en FC Porto was bereid om hem op huurbasis over te nemen. Beide partijen spraken een optie tot koop af, wanneer hij in 20 wedstrijden minstens 45 minuten had deelgenomen. De Portugezen hebben de voorbije maanden weten te voorkomen dat ze daadwerkelijk 5 miljoen euro op tafel moesten leggen. Het is een grote opluchting voor FC Porto, dat Sánchez intussen uit de selectie heeft gezet wegens een gebrek aan inzet.

Na dit voetbaljaar zal hij daarom weer terugkeren naar Amsterdam. Op speelminuten hoeft hij echter niet te rekenen. Niet alleen lopen er in de selectie van Ajax intussen voldoende opties voor de rechtsbackpositie rond, ook heeft de clubleiding de mening dat Sánchez niet goed genoeg is voor het team dat het de komende jaren wil opbouwen. Geïnteresseerde clubs kunnen zich dan ook melden, waarna Ajax snel zal willen meewerken. De vraag is echter hoeveel partijen hem nog willen inlijven, na de twee zeer teleurstellende seizoenen in Europa.

Ünüvar wil zich bewijzen

Naci Ünüvar was afgelopen zomer dolblij toen hij te horen kreeg dat de huurtransfer naar FC Twente rond was. In Enschede kreeg hij de mogelijkheid om in de subtop van de Nederlandse competitie te spelen en veel speelminuten op te doen op het hoogste, Nederlandse niveau. Een succes werd de samenwerking echter niet. Hoewel Ünüvar vanaf het begin keihard werkte om bij FC Twente een basisplaats te bemachtigen, bleek het voor hem niet te doen te zijn om zijn concurrenten uit het basisteam te krijgen. Daardoor volgden uitsluitend invalbeurten.

Dit seizoen kwam hij zestienmaal vanaf de reservebank binnen de lijnen en stond hij nooit vanaf de aftrap op het veld. Het zal Ünüvar, die in Amsterdam nog tot medio 2026 vastligt, behoorlijk steken. Na dit seizoen keert hij terug naar Ajax en krijgt hij in de voorbereiding volop de gelegenheid om zich op het middenveld te laten zien. Aangezien de Amsterdammers de gehele selectie in balans moeten brengen, is het dé kans voor Ünüvar om de technische staf te verrassen. Anders lijkt een nieuwe verhuurperiode of zelfs een definitieve overstap bespreekbaar te zijn.

Naci Ünüvar heeft het bij FC Twente moeilijk.

Baas zet Ajax nog niet uit zijn hoofd

In de zomer van 2023 gaf Youri Baas aan de clubleiding van Ajax aan dat hij de vurige wens had om op het hoogste niveau in het basisteam te staan. Als dat niet bij Ajax zou lukken, dan wilde hij graag bij een andere eredivisionist voor zijn kans gaan. De Amsterdammers dachten vervolgens mee en hoorden van NEC Nijmegen dat het Baas graag voor een seizoen op huurbasis wilde overnemen. Het bleek een verstandige keuze te zijn, want in de Eredivisie kwam hij dit voetbaljaar tot maar liefst zestien basisplaatsen en acht invalbeurten in de hoofdmacht.

Het talent was daarin goed voor drie doelpunten en twee assists. Nog belangrijker iss echter dat hij voetballend uitstekend blijkt mee te kunnen, dat NEC verrassend genoeg meedoet voor de plaatsen in de subtop van de Eredivisie en dat het de bekerfinale bereikte. Het zijn allemaal ervaringsmomenten die Baas de komende jaren gaat meenemen. Onlangs gaf hij aan dat hij komende zomer volop voor zijn kansen bij Ajax wil gaan. Aangezien de EK-gangers in de eerste periode niet aanwezig zullen zijn, ontstaan er naar verwachting voldoende kansen om zichzelf te bewijzen.

Mikautadze absolute topspeler voor FC Metz

Sven Mislinat haalde afgelopen zomer Mikautadze op bij FC Metz. Waar de aanvaller in Frankrijk was uitgegroeid tot een topspeler van de club, lukte het hem bij Ajax niet om zichzelf te bewijzen. In plaats daarvan zat hij veelal op de reservebank en besloot Ajax hem na een half jaar alweer naar zijn oude club te laten gaan. Opvallend genoeg slaagde Mikautadze er vervolgens al snel in om zijn oude niveau op te pakken en aan de lopende band te scoren, iets waarop Ajax zat te wachten. Een definitieve terugkeer ligt dan ook in het verschiet.

Daarvoor zal FC Metz zo’n 10 miljoen euro op tafel moeten leggen, wat het met zijn huidige vorm wel zal willen doen. Zélf zorgde hij onlangs met een interview met L’Équipe ervoor dat Ajax en hij verder uit elkaar werden gedreven. Hij vertelde aan het Franse medium: “Ajax heeft mij niet veel geholpen bij het zoeken naar een appartement. Ik zat alleen op die kamer, ik werd gek. Ik heb op eigen houtje een Airbnb gehuurd, waar mijn gezin meer dan een maand met me heeft gewoond.” Mikautadze luidde daarmee zijn vertrek in, de vraag is alleen voor hoeveel hij weggaat.

Verdient Wijndal bij Ajax een tweede kans?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
2122+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie