Madueke verspeelt toptransfer PSV

Foto: Madueke verspeelt toptransfer PSV

Noni Madueke begon dit seizoen als een komeet. Inmiddels is de storm rondom het Engelse talent gaan liggen, mede door fysiek ongemak van de jeugdinternational. Tegen PEC Zwolle én AS Monaco viel Madueke opnieuw uit, maar was hij daarvoor ook niet zijn dodelijk efficiënte zelf. Daardoor zullen zijn toptransferkansen, en de mogelijkheid op een grote transfersom voor PSV, voorlopig de koelkast in kunnen. 

Noni Madueke kon deze zomer PSV verlaten voor clubs als Bayern München en Leeds United. De Engels jeugdinternational koos voor de zekerheid die hij had in Eindhoven in plaats van een avontuur over de Nederlandse landsgrenzen. De rechtsbuiten verlengde zijn contract bij PSV tot de zomer van 2025 om een einde te maken aan de geruchtenstroom rondom zijn persoon. De geruchten gingen echter ‘gewoon’ door, maar de afgelopen maanden is het stil rondom Madueke. Dat komt deels door de financiële situatie in het voetbal op dit moment, maar voor het grootste gedeelte door Madueke zelf. 

Madueke en PSV

Madueke is één van die jonge Engelse voetballers die de kansen in de Premier League voor jeugdspelers (homegrown players) de afgelopen jaren zagen slinken. De meest recente seizoenen breken er mondjesmaat steeds meer spelers door in de Engelse top, denk aan Phil Foden (Manchester City), Mason Greenwood (Manchester United) en Mason Mount (Chelsea), maar spelers als Jadon Sancho, Jude Bellingham en dus ook Madueke kozen ervoor om het Engelse voetbalwalhalla in te ruilen voor een carrière op het Europese vasteland. 


De negentienjarige aanvaller nam daarmee een gewaagde stap, maar wel een die goed uitpakte. Madueke tekende na jaren in de jeugdopleiding van Tottenham Hotspur zijn eerste profcontract in Eindhoven. Vorig seizoen, in het eerste jaar van Roger Schmidt bij de Eindhovenaren, klopte de Engels jeugdinternational al nadrukkelijk op de deur bij de Duitse oefenmeester. Dit seizoen is hij, mits hij fit is, één van de eerste namen die de coach op zijn wedstrijdformulier zet. 

Dit voetbaljaar heeft Madueke vijftien wedstrijden gespeeld, zes doelpunten gemaakt en één assist gegeven. Dat lijkt een alleraardigst gemiddelde, maar wanneer je dieper op deze cijfers inzoomt, zie je vooral dat de momentopname aan het begin van het seizoen, waar Madueke in de Johan Cruijff Schaal en de voorrondes van de Champions League goed op schot was, ervoor zorgen dat dit gemiddelde omhoog schoot. De afgelopen weken blijkt Madueke niet zo effectief meer te zijn. Daar is hij niet de enige PSV-er in, de kansen die Eran Zahavi kreeg tegen PEC Zwolle spreken voor zich, maar het contrast met het begin van het seizoen is wel enorm. 

Nieuwe Madueke-situatie

Daar is ook een simpele reden voor aan te wijzen. Teams houden door de raketstart van Madueke aan dit seizoen extra rekening met de individuele kwaliteiten van de aanvaller. Dat een negentienjarige speler al zonder uitzondering dubbele dekking krijgt, is een compliment voor de ontwikkeling die de Engelsman de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Aan de andere kant neemt dat ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee voor Madueke én voor PSV. 


De aanvaller van PSV komt nu veel minder in de situaties dat hij zijn snelheid en explosiviteit kan gebruiken om zijn tegenstander uit te spelen. De wedstrijd van PSV tegen PEC Zwolle van afgelopen weekend was daar misschien wel het schoolvoorbeeld van. De tegenstander van PSV groef zich al in op eigen helft, waardoor er weinig ruimtes ontstonden, maar Madueke leek alsnog voor zijn acties te gaan. 

Dat leverde een aantal dreigende momenten op voor het doel van PEC-doelman Kostas Lamprou, maar ook niet meer dan dat. Ondanks dat de aanvaller van PSV een aantal keer in een betekenisvolle positie voor het doel verscheen, waren het vooral de keuzes van Madueke die ervoor zorgde dat deze aanvallen strandde in een geblokt schot, een kansloze poging van tientallen meters of een schot in de handen van de uitblinkende PEC-doelman.

Aanvallende keuzes

Wat opvalt bij het spel van Madueke, is dat hij zijn explosiviteit op dit moment eerder uitmelkt dan in de juiste wedstrijdsituaties toepast. Je kunt er inmiddels gif op innemen dat wanneer Madueke de bal krijgt, het eerste wat hij doet een individuele actie inzetten is. Dat is gezien zijn spelersprofiel, zijn positie en de manier waarop hij met deze acties indruk maakte een meer dan logisch gevolg van de situatie. Of het ook de meest effectieve manier van aanvallen is, is een tweede. 


De keuzes die Madueke in aanvallend opzicht maakt zijn dus vrijwel altijd individualistisch en offensief, terwijl er in een wedstrijd ook veel situaties voorkomen dat een individuele actie helemaal niet past. Dat kwam in de wedstrijd tegen PEC Zwolle een aantal keer nadrukkelijk aan het licht. Dat zorgt voor een groot contrast in het spel van Madueke: de negentienjarige aanvaller is fenomenaal op het moment dat hij maar een beetje ruimte krijgt. Wanneer een tegenstander hem dubbele dekking geeft en de loop- en passlijnen dicht zet, dan gaat Madueke vaak alsnog voor een individuele actie (dribbel of schot). 

In de wedstrijd tegen PEC Zwolle nam Madueke in het tijdsbestek van nog geen 15 minuten drie keer een verkeerde aanvallende beslissing waardoor een PSV-aanval strandde. Na een schitterende combinatie van de Eindhovenaren in de 26e minuut kon Madueke de bal breed op de penaltystip leggen om Gakpo vrij voor de doelman te zetten, de Engelsman koos ervoor om de bal aan te nemen en naar voren te dribbelen en liep zich vast. 

Een kleine tien minuten later stond PSV drie tegen drie tegen de Zwolse achterhoede. In plaats van een combinatie opstarten om deze situatie goed uit te spelen, koos Madueke voor een gehaast schot. En ook wanneer hij een actie inzet, zoals tegen de veertigste minuut van de eerste helft, bewaart hij het overzicht niet, draafde hij te ver door met zijn actie en liep zich na het passeren van twee man vast. Ook in Europees verband tegen AS Monaco kon de buitenspeler het verschil niet maken. Een blessure zorgt er waarschijnlijk voor dat hij ook zijn uitblinkersrol in de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax geen vervolg kan geven. 

Europese toptransfer

Dat zijn keuzes waar je in het eerste elftal van PSV, en tegen een tegenstander zoals PEC Zwolle, nog mee weg komt. Het zijn echter ook tekenen dat Madueke nog niet toe is aan een stap hogerop. De keuzes die Madueke in aanvallend opzicht maakt, zijn de ene keer briljant en de andere keer waardeloos, waardoor het moeilijk is voor een trainer om op dit moment écht te kunnen bouwen op de kwaliteiten van de buitenspeler. 


Schmidt pretendeert zijn spelers altijd goed te instrueren over zijn strijdplan, maar dit aspect lijkt hij over het hoofd te zien, terwijl ook PSV er baat bij heeft dat Madueke in zijn aanvallende keuzes meer het overzicht gaat behouden en gaat kijken waar zijn teamgenoten rondlopen. De effectiviteit van de aanvaller blijft ongeëvenaard, alleen op het moment dat hij zichzelf in onmogelijke posities blijft rennen, zijn er genoeg spelers te vinden met hetzelfde kwaliteitenpalet als Madueke. Op het moment dat de Engelsman stabieler wordt in zijn aanvallende keuzes en meer oog krijgt voor zijn omgeving, is die toptransfer slechts een kwestie van tijd.

Madueke moet zijn spel nog verbeteren voor transfer

  • Ja
  • Nee
  • Geen mening
361+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie