‘Geen uitsupporters meer bij Eredivisie-wedstrijden’

Foto: ‘Geen uitsupporters meer bij Eredivisie-wedstrijden’

De KNVB heeft afgelopen seizoen een enorme hoeveelheid stadionverboden uitgedeeld. Volgens de overkoepelende voetbalorganisatie moester meer dan 1250 keer ingegrepen worden, een verdubbeling van de cijfers van vorig jaar. Deze maand ging het nog flink mis tijdens een wedstrijd tussen Willem II en FC Den Bosch. 

Er zou door lokale overheden inmiddels al worden gefluisterd om een totaalverbod op uitsupporters in te stellen. Volgens technisch manager Jan Gösgens van FC Den Bosch is dat een goed idee: “We moeten gewoon stoppen met uitpubliek”, zei hij in het Algemeen Dagblad

Supportersgeweld

De supporters van FC Den Bosch misdroegen zich in het Koning Willem II-stadion. “Ze gooiden met vuurwerk, probeerden de confrontatie te zoeken met Tilburgse aanhangers. Om uiteindelijk, op voorspraak van de lokale driehoek, het stadion uit te worden gezet”, schreef de krant.

Den Bosch is daar niet de enige ploeg in: supporters van Roda JC zijn net welkom in Velzen bij de wedstrijd tegen Telstar. Bij het treffen tussen NAC Breda en ADO Den Haag blijft het uitvak eveneens leeg wegens eerdere ongeregeldheden tussen de verschillende supportersgroepen. 

Frank van Mosselveld

Frank van Mosselveld, de algemeen directeur van RKC Waalwijk, vindt het een treurige ontwikkeling. De oud-verdediger weigert de relschoppers als voetbalfan te omschrijven. “Zonder de incidenten te willen bagatelliseren, wordt er te vaak gewezen naar ‘die voetbalsupporters’. Nee, het zíjn niet de supporters die zich misdragen.”

Wat het dan wel is? “Het is een klein groepje burgers dat op het voetbal afkomt om voor problemen te zorgen. Die nuance moeten we blijven maken, vind ik. In plaats van je te laden leiden door die groep, zou je moeten redeneren: hoe kunnen we ons gastvrij opstellen naar de 99 procent normale voetbalsupporters?”

Voor een algemeen verbod op uitsupporters is de RKC-baas niet. “Ook in Waalwijk liggen er uitdagingen met een bepaalde aanwas jongere supporters. Dat vergt alertheid en stevige gesprekken. Maar één ding staat voor mij als een paal boven water: uitfans consequent weren zou een enorm zwaktebod zijn.”

Uitsupporters verbieden?

  • Ja
  • Nee
265+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
14+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
29+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
14+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
31+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
225+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
45+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
82+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
191+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
73+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
684+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
151+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
41+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
324+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
714+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
192+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
316+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
327+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie