Feyenoord blijft zoeken: op veld en op transfermarkt

Foto: Feyenoord blijft zoeken: op veld en op transfermarkt

Feyenoord heeft ook in de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam (2-2) laten zien dat het eigenlijk nog lang niet klaar was voor het nieuwe seizoen. Een onsamenhangend team blonk uit in fouten en gunde de drie punten in de Rotterdamse derby bijna aan de thuisploeg. Dankzij een piepjonge debutant (17) sleepte de ploeg van trainer Arne Slot nog een punt uit de strijd op Het Kasteel. Wat is er aan de hand bij de landskampioen?

Analyse: wat ging er allemaal fout (en goed) bij Feyenoord in de Rotterdamse derby bij Sparta?

Slot had wat gewisseld, deels gedwongen omdat Bart Nieuwkoop geschorst was wegens zijn rode kaart in de openingswedstrijd. Aanvoerder Lutsharel Geertruida ging daardoor weer naar de rechtsbackpositie en Thomas Beelen kwam rechts centraal in de verdediging te spelen. Ook moet Justin Bijlow weer de herstelmodus in omdat hij zijn pols andermaal gebroken heeft. Timon Wellenreuther was zijn logische vervanger. Verder hield Slot Ramiz Zerrouki op de bank. De Algerijn loopt vooral Mats Wieffer in de weg en dus moet Slot iets met het middenveld. Deze keer opteerde hij voor Wieffer als controleur voor de verdediging en met twee aanvallend ingestelde middenvelders. Calvin Stengs meer op links en Quinten Timber meer op rechts. Voorin kreeg daardoor Alireza Jahanbakhsh weer een kans op rechtsbuiten.

Feyenoord begon nog aardig aan de wedstrijd. Het balletje ging rond en vooral Timber was opvallend gedreven. Met aardige steekballetjes wist hij zijn medespelers in de diepte te vinden. Wieffer leek weer op zijn plaats zo als nummer 6. Het tempo lag alleen veel te laag. Feyenoord kon daardoor niet door de hecht georganiseerde verdediging van Sparta heen voetballen. Ook ontbrak Feyenoord creativiteit. In de openingswedstrijd tegen Fortuna Sittard (0-0) kwam nog alles van linksbuiten Igor Paixão, maar ook de Braziliaanse vleugelspeler had een mindere dag. Net zoals zoveel Feyenoorders op Het Kasteel. In de eerste helft strafte het sterk counterende Sparta Feyenoord al af. Beelen, die verder goed probeerde in te schuiven maar nog onwennig is, gaf Charles-Andreas Brym te veel ruimte. Oud-Feyenoorder Jonathan de Guzman zag dat en bereikte de Sparta-aanvaller met een splijtende pass. Brym rondde keurig af, daar kon ook Bijlow-vervanger Wellenreuther niets aan doen.

Debutant Sauer (17) schreeuwt het uit bij zijn gelijkmaker tegen Sparta.

Beelen leert wetten van topvoetbal, Sauer trekt zich nergens wat van aan

Beelen leerde gelijk de wetten van het voetballen bij een topclub. Slot wisselde hem in de rust voor de teruggekeerde Gernot Trauner. De achterhoede van vorig seizoen werd zo weer in ere hersteld. Tegelijk kwam Leo Sauer (17) als debutant in het veld. Het Slowaakse toptalent, dat zich in de voorbereiding liet zien, zou uiteindelijk het verschil maken. Van achteruit zag het er in de tweede helft een stuk beter uit. Feyenoord ging meer op de aanval, maar vanuit het middenveld naar de aanval toe was er maar weinig aanbreng. Zo erg zelfs dat linksbuiten Sauer de bal maar op de eigen helft ging oppikken. De Slowaak speelde brutaal en blonk gelijk uit. Het leverde alleen nog geen gelijkmaker op, want Sparta was razendsnel en dodelijk in de tegenstoot. Weer Brym was het eindstation van een geweldige Sparta-counter. Toch had Feyenoord dat doelpunt ook aan zichzelf te wijten. Niet alleen leed Wieffer dom balverlies, ook leek Geertruida er met zijn hoofd niet bij te zijn. Of juist wel, het is maar net hoe je het bekeek. De feiten bleven dat de aanvoerder zijn hoofd introk bij het schot van Brym: 2-0.

Paixão bezorgt Feyenoord nog bijna onverdiende zege

Slot gooide met Ayase Ueda en Yankuba Minteh nog wat meer aanvallende wissels erin en later kwam zelfs de op het zijspoor geraakte Javairô Dilrosun erin. Minteh en Ueda dachten samen de 2-1 te maken, maar Minteh was zo gretig dat hij buitenspel stond toen hij op de kopbal van Ueda binnenkopte. Even later was het via een fraaie voorzet van Paixão en dito kopbal van Santiago Giménez alsnog raak. Feyenoord drong aan en Sparta ging terug. Uiteindelijk belandde de bal voor de voeten van Sauer die bij zijn debuut niet nadacht, maar uitvoerde: 2-2. Een uitstekend ingeschoten vrije trap van Paixão leverde nog bijna de onverdiende Feyenoord-zege op, maar Nick Olij redde evenzeer uitstekend.

En dus zit Slot met de handen in het haar (als hij die had). De trainer moet nog flink boetseren aan de basisformatie om klaar te zijn als de echt grote tegenstanders voorbij komen. Dat begint al bij de keeper. Bijlow is weer voor weken uitgeschakeld en dus moet Wellenreuther aan de bak. Vindt de Feyenoord-trainer hem goed genoeg? Je zou denken van wel, waarom zou je anders een tweede keeper hebben? Toch opperde Slot tussen neus en lippen door dat de Rotterdammers nu op de transfermarkt ook uitkijken naar een keeper.

Achterin mag niemand meer weg, Ivanusec moet komen

Achterin staat het goed met de teruggekeerde Trauner. De vraag is alleen of Geertruida nog blijft. Hij maakte een ongeïnspireerde indruk tegen Sparta en dat als aanvoerder. Dat de transfer naar RB Leipzig niet doorging zit hem blijkbaar nog steeds hoog. Andere clubs komen nu bij het vallen van de markt en dus moet Dennis te Kloese vasthouden aan zijn eerdere standpunt: recordtransfer of geen transfer. Met het vertrek van Marcus Pedersen heeft Feyenoord al een stapje achteruit gedaan, met Geertruida weg zou Feyenoord helemaal een defensieve stap terug zetten.

In de aanval moet nu toch echt Luka Ivanusec komen. Dinamo Zagreb kan de Champions League niet meer halen en kan de centjes voor de linksbuiten nu dus wel gebruiken. Feyenoord snakt naar fris bloed voorin en een sterke buitenspeler was de topprioriteit bij het ingaan van de zomerse transfermarkt. Te Kloese is geduldig, maar de buitenspeler is er nog steeds niet. Ondertussen lijkt Feyenoord wel te kunnen bouwen op frisse eigen jeugd. De stijlvolle Sauer kan in dit Feyenoord zo mee, maar de vraag is of hij het ook aankan als Feyenoord richting het niveau van vorig seizoen gaat. Toch lijkt het met die frisse jeugd wel goed te zitten. Antoni Milambo en Gjivai Zechiël komen er ook aan.

Slot zoekt, Te Kloese zoekt, Feyenoord zoekt

Dat zijn middenvelders en laat daar nou juist het grote pijnpunt voor Slot zitten. Orkun Kökcü en Sebastian Szymanski zijn nog lang niet vervangen. Calvin Stengs heeft duidelijk moeite met zijn opstart in Rotterdam en Zerrouki is toch echt eenzelfde type als Wiefer en niet als Kökcü. Timber lijkt in de positie van lopende en passende speler beter te zijn dan de nummer 10 die hij was tegen Fortuna. Toch zijn alle middenvelders uit vorm en moet Slot hopen dat er plots een middenveldstukje op de goede plaats valt. Voorlopig blijft het zoeken, zeker ook door Te Kloese en zijn scouts op de transfermarkt. Het is duidelijk waar de pijnpunten zitten, nu de oplossing nog vinden. Wat moet Feyenoord doen om na het geweldige successeizoen niet al bij de competitiestart op grote achterstand te raken?

Feyenoord scout: klok tikt voor twee toptargets
Seizoenstart Feyenoord openbaart zwart gat: wat te doen?
Varkenoord-verrassingen: zocht Feyenoord nog een linksbuiten?
Feyenoord blundert met Szymanski

Wat is de beste oplossing voor Feyenoord?

  • Nieuwe spelers halen
  • Frisse jeugd inzetten
  • Verder aanslijpen van huidig elftal
326+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie