EK: Rusland zegeviert in voor Makkelie loodzwaar duel

Rusland begon vorige week zwak aan zijn EK-campagne met een kansloze wedstrijd tegen België (3-0), maar vandaag pakte het megaland dan toch drie punten. Klein buurlandje Finland moest er na een intens duel aan geloven: 0-1.

Bij minstens een gelijkspel leek Finland wel al zeker van de volgende ronde, dankzij de helaas tragische en overschaduwde zege op Denemarken op speelronde 1. En na vier minuten leken de Finnen ook al op voorsprong te komen vandaag in het stadion in Sint Petersburg, maar spits Joel Pohjanpalo (tegen Denemarken ook al matchwinner) bleek anderhalve centimeter buitenspel te staan.

Tot overmaat van ramp opende Rusland op slag van rust alsnog de score, aan de andere kant: sterspeler Aleksey Miranchuk (Atalanta Bergamo) trof op bijzonder knappe wijze doel. In de tweede helft waren er, net als voor rust, amper serieuze kansen. Arbiter van dienst Danny Makkelie had met name zijn handen vol aan een legio zware overtredingen, resulterend in vijf gele kaarten, 24 vrije trappen en een uitvaller met een ogenschijnlijk zware rugblessure (rechtsback Mario Fernandes van Rusland).

Gescoord werd er niet meer, en daardoor staat Rusland nu net als Finland op drie punten. Morgen trappen België (3 punten) en Denemarken (0 punten) om 18:00 uur tegen elkaar af in een poule die toch vooral overschaduwd wordt door het drama van Christian Eriksen vorige week.

Scoreverloop: 0-1 (45′) Aleksei Miranchuk