De Ligt staat voor belangrijkste keuze in loopbaan

Foto: De Ligt staat voor belangrijkste keuze in loopbaan

Matthijs de Ligt kent persoonlijk een goed jaar in het shirt van Juventus. De teamprestaties van de Oude Dame vallen echter tegen. Het leidt tot verschillende geruchten over de toekomst van de 21-jarige verdediger. De topclubs staan in de rij, al is het maar de vraag of een vertrek op dit moment de beste optie is. Daardoor staat De Ligt voor misschien wel de belangrijkste keuze uit zijn loopbaan tot nu toe. 

Matthijs de Ligt is altijd al voor de wereldtop bestemd geweest. De Nederlandse verdediger was de jongste aanvoerder ooit van Ajax. De rechtspoot verdiende mede door sterke campagnes in de Europa League, waar hij als basisspeler in de finale stond tegen Manchester United, en het behalen van de halve finale van de Champions League een droomovergang naar Juventus. Er waren op het moment van de transfer (2019) ook andere gegadigden, maar De Ligt wist al veel langer dat hij voor De Oude Dame wilde spelen. 

Matthijs de Ligt bij Juventus

Het was voor De Ligt een uitgemaakte zaak dat hij naar de Serie A zou vertrekken. Vlak na het afronden van de transfer circuleerden er foto’s rond uit De Ligts jeugd. De nog jongere verdediger droeg vanaf kleins af aan het zwart met wit gestreepte shirt van de Italiaanse grootmacht. Daarmee liet de Serie A-gigant de concurrentie kansloos achter. FC Barcelona en Paris Saint-Germain werden ook nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer van de verdediger, die uiteindelijk zijn droom uit zag komen toen hij in Turijn kon tekenen. 

In navolging van Stefan de Vrij stapte De Ligt dus over van de Eredivisie naar de Serie A. Voor verdedigers is Italië het walhalla. Verdedigen is in Italië als wat aanvallen in de rest van de (voetbal)wereld betekent. De Vrij speelde bij Lazio en later bij Internazionale en lijkt daarmee het grootste gedeelte van zijn carrière in het land van de laars te gaan doorbrengen. Met De Ligt zijn keuze voor Juventus leek dat ook voor de 21-jarige verdediger te gelden. Op het moment dat De Ligt zijn draai in zijn tweede seizoen echt lijkt te vinden, is zijn team echter niet aan de beste fase uit de geschiedenis bezig. 


Juventus is na een jarenlange dominantie van de Serie A van haar troon gestoten. De Oude Dame regeerde de afgelopen jaren als een vorstin uit de middeleeuwen, maar moet dit jaar het landskampioenschap naar alle waarschijnlijkheid aan Internazionale laten. De Milanezen genieten op dit moment een voorsprong van tien punten op de regerend landskampioen van Italië. Hoewel Juventus één wedstrijd tegoed heeft, lijkt het een moeilijke opdracht om alsnog de titel te prolongeren.
Hoewel De Ligt bezig is aan zijn sterkste fase bij Juventus, lukte het de Italianen ook niet om deel te nemen aan de eindfase van de Champions League. Waar vorig seizoen de kwartfinale tegen het Olympique Lyon van Oranje-international Memphis het eindstation bleek, was FC Porto deze jaargang het eindstation in de kwartfinale van het Miljardenbal. Met andere woorden: De Ligt verruilde Ajax voor Juventus in de hoop tot betere prestaties te komen, maar in het belangrijkste clubtoernooi van Europa is de beste prestatie van de Nederlandse verdediger nog steeds in dienst van de Amsterdammers.

Uitverkoop Juventus

Het zorgt ervoor dat er getwijfeld wordt aan de Juventus-toekomst van De Ligt. Een vertrek is niet onafwendbaar, maar op hetzelfde moment ook geen onmogelijkheid. Dat heeft ook een niet-sportieve oorzaak. Juventus heeft door de corona-crisis flinke klappen gehad, beleeft een teleurstellend Europees seizoen waardoor tientallen miljoenen als regen voor de zon verdwijnen en kunnen ook niet rekenen op de kampioenspremie die naast de eer met de Scudetto meekomt. 

Om die financiële situatie (enigszins) te compenseren worden er op dit moment twee spelers nadrukkelijk genoemd om de clubkas van Juventus te spekken. Cristiano Ronaldo is logischerwijs de meest besproken speler die zou kunnen vertrekken. De legendarische Portugese aanvaller ligt nog één jaar vast in Turijn (2022) en zou zijn jaarsalaris van 55 miljoen euro niet helemaal waarmaken volgens de Italiaanse media. Een transfer van de Portugees is dus niet volledig uit te sluiten, al is het maar de vraag of Juventus veel aan de oudgediende kan verdienen. Ronaldo is inmiddels 36 jaar en heeft een kortlopend contract, waardoor een overgang maximaal veertig miljoen euro zal opbrengen. De grootste winst zal het uitsparen van zijn enorme jaarsalaris zijn, waardoor Juventus een kleine honderd miljoen euro zou kunnen ‘verdienen’ met de verkoop van de mondiale ster. 


De tweede naam die genoemd wordt is die van De Ligt. De Nederlandse verdediger heeft zich na een wisselvallig eerste seizoen sterk herpakt. Aan het einde van het vorige voetbaljaar liet hij zich opereren aan zijn schouder, waar De Ligt destijds al bijna een half jaar last van had. Daardoor miste hij het begin van dit seizoen onder de nieuwe trainer Pirlo, maar dat bleek geen bottelnek voor de kansen van de Nederlandse verdediger. Wanneer De Ligt fit is, speelt hij onder Pirlo, waardoor het onwaarschijnlijk lijkt dat de Italiaanse grootmacht graag afscheid neemt van de hoeksteen van hun toekomstige triomfen. 

De Ligt en de toekomst

De financiële situatie, het sportief mindere jaar en mogelijke ontevredenheid bij De Ligt zijn drie variabelen die daar wel verandering in kunnen brengen. Hoewel De Ligt zich (nog) niet heeft uitgelaten over de prestaties van Juventus, zijn er voldoende alternatieven op het moment dat De Ligt besluit dat hij Juventus achter zich wil laten of het moment dat de Oude Dame ervoor kiest om de één na duurste speler uit de selectie – Ronaldo verdient het hoogste salaris, daarna De Ligt – in de etalage te zetten. 

Vooral vanuit Spanje gingen er de afgelopen weken veel geluiden op dat De Ligt een populair transfertarget is. Real Madrid neemt na dit seizoen (naar alle waarschijnlijkheid) afscheid van Sergio Ramos en zal de transfermarkt opgaan om dat gapende gat in het hart van de defensie te vullen. Mocht Real Madrid De Ligt daadwerkelijk willen contracteren, dan heeft voorzitter Florentino Pérez een lastige noot te kraken. Los Blancos hebben de nadrukkelijke wens om Kylian Mbappé of Erling Haaland aan de selectie toe te voegen. Twee mega-transfers is gezien de situatie van het Europese voetbal waarschijnlijk teveel gevraagd, dus zal Pérez een keuze moeten maken. 


FC Barcelona was anderhalf jaar geleden ook in de race voor De Ligt. In tegenstelling tot Frenkie de Jong koos De Ligt dus niet voor de Catalanen, maar daar kan in de toekomst wel verandering in komen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Barcelona deze zomer al toe (kan) slaan. De Catalanen richten zich, mede door hun miljard euro schuld, vooral op transfervrije spelers en haalde met Eric Garcia (Manchester City) al een rechtsbenige, jonge verdediger in huis voor volgend seizoen. 

De topploegen in Engeland lijken op dit moment niet heel happig te zijn op een De Ligt-transfer. Chelsea werd in de wandelgangen genoemd en ook Manchester United zou voorzichtige interesse hebben in de komst van de Nederlandse verdediger. Heel concreet lijken die plannen echter niet te zijn. De enige twee andere teams die De Ligt deze zomer zouden kunnen betalen, Bayern München en Paris Saint-Germain, houden zich in de luwte. Al kun je bij de Parijzenaars nooit helemaal uitsluiten dat er een verrassende move komt, helemaal wanneer er geld beschikbaar komt van een overgang van Mbappé.

Waar speelt De Ligt aankomend seizoen?

  • Bij Juventus
  • Bij FC Barcelona
  • Bij Real Madrid
  • Bij Paris Saint-Germain
  • Bij Chelsea
  • Bij Manchester United
900+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:50
1+
‘Afgelopen jaren een zooitje van gemaakt, niet goed te praten’
14:36
26+
Rijkhoff tast nog in het duister betreft Ajax-plan
14:21
132+
‘Feyenoord denkt aan Mark van Bommel’
14:07
162+
‘Wellenreuther ondanks Feyenoord-wens weg’
13:53
118+
‘Ajax doet Potter nieuwe aanbieding, ook de volgende trainer al benaderd’
13:49
28+
PSV onthult wie de schaal uit mag reiken bij kampioenschap
13:35
159+
‘Transferstrijd tussen Ajax, Feyenoord en Barça’
13:20
144+
Harde kern AC Milan slaat terug met walgelijk Dumfries-spandoek
13:02
115+
Ajax sluit miljoenendeal middenin chaos
12:47
98+
‘Transfer van 20 miljoen voor PSV-bankzitter’
12:32
88+
Driessen onthult ‘ware reden waarom Kroes Van Praag heeft vergeven’
12:19
38+
Televisietransfer voor Wesley Sneijder en Theo Janssen
12:00
230+
Ajax richt pijlen op Nederlandse centrale verdediger
11:45
126+
Sneijder pleit voor ‘risicotransfer Ajax- en PSV-target’
11:30
176+
Genee kraakt ‘schnabbelende’ Nijhuis
11:15
414+
‘Wéér schop na voor Cillessen’
10:57
1097+
Merel Ek en Noah Vahle ingewisseld bij Vandaag Inside?
10:40
99+
Sneijder geeft Slot transferadvies: “Pas daar mee op”
10:25
212+
‘Bizarre wending voor Xavi Simons’
10:10
5604+
‘Joey Veerman verlaat PSV’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie