De beste 11 van het WK: irritante keeper, Marokkanen en Messi

Foto: De beste 11 van het WK: irritante keeper, Marokkanen en Messi

Het WK is afgelopen en het grote terugblikken kan beginnen. Nieuwe helden zijn opgestaan, jonge talenten lieten zich zien en gevestigde namen schreven geschiedenis. Dit zijn volgens SoccerNews de 11 beste spelers van het WK.

Doelman: Emiliano Martínez

Je kunt kritiek hebben op zijn onsportieve acties, maar niemand kan eromheen dat Emiliano Martínez een belangrijke rol speelde bij het wereldkampioenschap van Argentinië. Hij was bloedirritant in de penaltyreeks tegen Nederland, stopte twee strafschoppen en werd daarvoor bedankt door Lionel Messi. In de finale voorkwam Martínez een Argentijns trauma door een laatste Franse poging van Randal Kolo Muani tegen te houden. In de penaltyreeks die volgde was hij opnieuw de baas in het zestienmetergebied en hielp hij Argentinië aan de wereldbeker. Martínez kreeg er de Gouden Handschoen voor en vierde dat geheel in eigen stijl.

Rechtsback: Achraf Hakimi

Over de rechtsbackpositie weinig discussie, daar heeft Achraf Hakimi zijn plek verdiend. De verdediger van Paris Saint-Germain was een van de steunpilaren bij de historische prestatie van Marokko, dat als eerste Afrikaanse ploeg ooit de halve finales haalde. Verdedigend stond hij zijn mannetje en aanvallend vormde hij een sterk koppel met rechtsbuiten Hakim Ziyech. Het was alleen te veel gevraagd om zijn vriend Mbappé uit te schakelen.

Centrale verdediger: Romain Saïss

Tot aan de halve finales kreeg Marokko slechts één doelpunt tegen. De verdediging was een onbreekbare muur, met aanvoerder Romain Saïss als belangrijke bouwsteen. Als een ware krijger ging hij voorop in de strijd en leidde hij zijn troepen langs Spanje en Portugal, die beiden niet wisten te scoren. Zelfs een hamstringblessure hield Saïss niet tegen, al moest hij daardoor wel de troostfinale tegen Kroatië laten schieten.

Centrale verdediger: Joško Gvardiol

Hij is pas twintig jaar oud, maar speelde alsof hij al vele jaren op topniveau meedraait. Josko Gvardigol viel op door zijn masker, maar nog meer door zijn spel. Behendig, comfortabel aan de bal, sterk in de duels en iedere seconde waakzaam. In de cruciale groepswedstrijd tegen België weerhield hij Romelu Lukaku van scoren, waardoor Kroatië doorging. In de wedstrijd om de derde plek zette hij zijn land vroeg op voorspong met een sublieme kopbal. Het werd iedereen duidelijk dat RB Leipzig niet zijn plafond is.

Linksback: Theo Hernández

De familie Hernández heeft met gemengde gevoelens naar het WK gekeken. Lucas Hernández raakte in de eerste wedstrijd van Frankrijk tegen Australië al na dertien minuten geblesseerd. De linksback scheurde zijn kruisband af en miste de rest van het toernooi. Hij werd vervangen door zijn broer Lucas, ook een linksback. Lucas is aanvallender ingesteld dan zijn broer en stal de show met zijn snelheid en goede passes, waarmee hij Kylian Mbappé een aantal keer goed bediende. Met de openingsgoal in de halve finale tegen Marokko vanuit een karatetrap was hij medeverantwoordelijk voor de finaleplaats van Frankrijk.

Middenvelder: Sofyan Amrabat

Sofyan Amrabat wordt internationaal geroemd als één van de revelaties van het WK. Als de motor van Marokko stopte hij de ene na de andere aanval af. De oud-speler van FC Utrecht en Feyenoord blonk uit tegen Spanje en Portugal, terwijl hij het hele toernooi met rugklachten kampte. Het deed niets af aan zijn duelkracht, scherpe tackles en energie, waarmee hij domineerde op het middenveld. Fiorentina lijkt Amrabat kwijt te raken aan de absolute top. Onder meer Liverpool, Tottenham Hotspur en Atlético Madrid worden genoemd.

Middenvelder: Antoine Griezmann

Om succes te hebben op een WK moet iedereen in dienst van het elftal spelen. Antoine Griezmann begreep die boodschap als geen ander. Bij Barcelona en Atlético Madrid ging de Fransman door een lastige periode, maar Deschamps weet hoe hij hem optimaal kan gebruiken. De voorgaande toernooien was Griezmann succesvol als aanvaller, maar in Qatar werd hij omgevormd tot middenvelder. Hij vond zichzelf opnieuw uit, verraste met succesvolle tackles en zorgde voor gevaar tussen de linies. Hij gaf drie assists en eindigde als de speler met de meeste gecreëerde kansen tijdens het WK (22 kansen).

Middenvelder: Luka Modrić

Op basis van de laatste twee WK’s mogen we Kroatië inmiddels beschouwen als een internationaal topland. De Oost-Europeanen zijn daarvoor veel dank verschuldigd aan Luka Modrić. De Gouden Bal-winnaar van 2018 was ook dit toernooi weer de belangrijkste schakel van Kroatië. Een complete middenvelder die het spel leest als een kinderboek. Hij voelde zich op 37-jarige leeftijd overal op het veld vertrouwd en liet anderen beter spelen, terwijl hij zelf voorop ging in de strijd. Zijn laatste WK eindigde met een bronzen medaille en de Bronzen Schoen.

Linksbuiten: Kylian Mbappé

Kylian Mbappé werd topscorer van het WK en maakte een hattrick in de finale, maar liep toch teleurgesteld van het podium. De aanvaller van PSG zette de finale hoogstpersoonlijk op zijn kop met twee goals in honderd seconden, maar het was niet genoeg om de wereldtitel te veroveren. Hij was graag in de voetsporen getreden van Pelé, die de wereldbeker op zijn 23ste al twee keer had gewonnen. Dat lukte niet. Wel evenaarde hij de Braziliaanse legende met twaalf WK-goals. Het record van Miroslav Klose (16 goals) is tijdens het WK van 2026 het volgende doel van Mbappé.

Centrumspits: Julián Álvarez

Snel, technisch, sterk en doelgericht: Julián Álvarez heeft alle kwaliteiten van een topspits. De 22-jarige aanvaller werd in de Argentijnse ploeg gebracht omdat Lautaro Martínez bleef falen en pakte zijn kans. Álvarez speelde een hoofdrol in de halve finale tegen Kroatië door een penalty te verdienen en twee keer te scoren. In enkele weken ontwikkelde hij zich van reservespits tot een nationale held. Manchester City heeft een geweldige deal gemaakt door hem vorig jaar voor 17 miljoen euro over te nemen River Plate. Het is een kwestie van tijd voordat hij zich bij Guardiola in de basis speelt.

Rechtsbuiten: Lionel Messi

Het stond in de sterren geschreven: Argentinië moest wereldkampioen worden. Het was de laatste kans voor Lionel Messi, die zijn ongekende carrière compleet kon maken met een wereldtitel. De Argentijn had het beste voor het laatst bewaard; hij speelde het toernooi van zijn leven. Messi scoorde in elke knock-out-wedstrijd, toonde de mentaliteit van een echte winnaar en speelde een hoofdrol in de knotsgekke finale. Gesteund door een geweldige ploeg heeft Messi zijn ultieme droom waargemaakt. Na de winst heeft hij de gouden beker niet meer losgelaten. Deze wereldtitel bevrijdt hem van de eeuwige vergelijking met Diego Maradona en geeft hem een weerwoord op de kritiek van Ronaldo-fans. Niemand kan er meer omheen. Lionel Messi is de beste voetballer aller tijden.

Coach: Walid Regragui

De beste coach is degene die het maximale uit zijn spelers haalt. Dat heeft Walid Regragui zeker gedaan. De relatief onervaren bondscoach maakte van Marokko de grote verassing van het toernooi. De spelers gingen voor hem door het vuur en werden vergeleken met de vechtmachine van Diego Simeone bij Atlético Madrid. De oorlogsmentaliteit werd gekoppeld aan een goed uitgedachte tactiek die vooral defensief ijzersterk in elkaar zat. Het resulteerde in een historisch WK voor Marokko, dat tegen ieders verwachting in de halve finales bereikte.

Bank: Livaković, Aké, Otamendi, Ounahi, Enzo Fernández, Bellingham, Giroud.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie