De 11 beste doorgebroken spelers in de Eredivisie

Soccernews

Ieder seizoen breken er spelers door in Eredivisie. De ene doorgebroken speler is jong, terwijl de ander al aardig op leeftijd. Welke spelers braken er dit seizoen door? SoccerNews.nl stelde een elftal samen met de beste doorgebroken spelers dit seizoen in de Eredivisie. Het betreft spelers die uit de jeugdopleiding van hun club afkomstig zijn. De betreffende spelers kunnen hier een jaar in hebben gespeeld, maar ook meerdere jaren. Voetballers die na meer dan één uitstapje naar een andere club alsnog zijn doorgebroken bij de club waar ze een deel van hun opleiding genoten, zijn niet meegenomen in dit elftal.

[img]//uploads/sn-elftal(08-04-2015).png.png[/img]
Doel:

[b]Dennis Telgenkamp – Heracles Almelo[/b]
De 27-jarige sluitpost speelde van 2003 tot en met 2006 in de gecombineerde jeugd van FC Twente en Heracles Almelo. Na twee jaar Jong FC Twente, belandde hij in 2008 bij de beloften van Heracles. In november 2009 maakte hij zijn profdebuut als invaller, maar tot medio 2012 kwam hij niet verder dan drie Eredivisie-optredens. In het seizoen 2012/2013 keepte hij op huurbasis bij SC Cambuur (26 duels) en het seizoen erop was hij tweede doelman van Heracles achter Remko Pasveer, die afgelopen zomer naar PSV transfereerde. Dit seizoen brak Telgenkamp dan ook pas echt door. Hij begon als eerste doelman en speelde 22 competitieduels, maar begin februari verloor Telgenkamp zijn plek aan Bram Castro.

Verdediging:

[b]Rick Karsdorp – Feyenoord[/b]
De twintigjarige Rotterdammer belandde in 2004 in de jeugdopleiding van Feyenoord en brak dit seizoen door in het eerste elftal van Feyenoord. Vorig seizoen werd Karsdorp uitgeroepen tot beste speler van de landelijke A-jeugd en afgelopen zomer mocht hij aansluiten bij het eerste elftal. De van origine verdedigende middenvelder speelt bij Feyenoord vooral als rechtsback. Op 6 augustus 2014 debuteerde Karsdorp als invaller in een duel met Besiktas in de voorronde van de Champions League. De jeugdinternational speelde inmiddels al veertien duels in de Eredivisie. Van die duels stond hij er negen in de basis. Sinds half februari begon Karsdorp al niet meer op de bank. Hij houdt Luke Wilkshire op de reservebank.

[b]Kevin Diks – Vitesse[/b]
De pas achttienjarige rechtsback debuteerde aan het begin van het seizoen en ontwikkelde zich vervolgens razendsnel. De Apeldoorner heeft Chelsea-huurling Wallace uit de basis gespeeld. Diks kwam dit seizoen al tot achttien duels, waarvan hij er zestien in de basis begon. Diks speelt al sinds 2005 voor de Arnhemse club. Hij verruilde toen de jeugdopleiding van AGOVV voor die van Vitesse. De jongeling is inmiddels ook jeugdinternational van Nederland en als hij zo blijft presteren, dan kan hij uitgroeien tot een potentiële topper. Zeker gezien zijn jonge leeftijd kan hij alleen nog maar beter worden.

[b]Wesley Hoedt – AZ[/b]
De 21-jarige Alkmaarder kwam in 2005 in de jeugdopleiding van AZ voetballen. Daarvoor speelde hij voor amateurclub Hollandia. Hoedt speelde vorig seizoen twee competitieduels voor AZ, maar is dit seizoen uitgegroeid tot een absolute sterkhouder. Tot op heden speelde Hoedt 21 competitieduels voor AZ en daarnaast heeft hij al een grote transfer te pakken. Hoedt vertrekt in de zomer naar Italië, waar hij voor SS Lazio zal gaan spelen. De centrale verdediger, die ook jeugdinternational is, had nog een contract tot het einde van het seizoen en hierdoor hoeft Lazio geen transfersom te betalen.

[b]Sven van Beek – Feyenoord[/b]
De centrale verdediger speelt sinds de D-jeugd voor Feyenoord. De twintigjarige Van Beek speelde vorig seizoen al tien competitieduels, maar daar begon hij er maar vier van in de basis. Dit seizoen is de jeugdinternational definitief doorgebroken bij Feyenoord. Afgelopen zomer nam hij de plek in van de naar SS Lazio vertrokken Stefan de Vrij en hij speelde al 27 competitieduels dit seizoen voor Feyenoord. Van Beek kan altijd rekenen op een basisplek en was één keer trefzeker. Hij heeft nog een contract tot medio 2018 bij de club.

[b]Joost van Aken – sc Heerenveen[/b]
De twintigjarige Van Aken, die als centrale verdediger en linksback kan spelen, kwam in 2010 in de jeugdopleiding van sc Heerenveen terecht. Daarvoor speelde hij ook in de jeugd van onder meer Ajax en HFC Haarlem. In 2013 tekende Van Aken een driejarig contract bij Heerenveen. Vorig jaar februari debuteerde hij in de Eredivisie en hij kwam uiteindelijk tot acht competitieduels. Dit seizoen beleefde Van Aken zijn echte doorbraak bij de Friezen. De jeugdinternational kwam dit seizoen 29 keer in actie en hij begon altijd in de basis. Van Aken moest slechts één duel missen dit seizoen.

Middenveld:

[b]Renato Tapia – FC Twente[/b]
Tapia speelt nog niet zo lang voor FC Twente, maar heeft wel enige tijd in de jeugd van de club gespeeld. Twente haalde de negentienjarige Peruaan in 2013 naar Nederland. Hij kwam over van Club Esther Grande de Bentín uit zijn vaderland. Tapia, die ook als verdediger kan spelen, werkte vorig seizoen zijn duels in de Jupiler League af namens Jong FC Twente. Afgelopen zomer sloot hij echter definitief aan bij de eerste selectie. De teller staat inmiddels al op vijftien competitieduels in de Eredivisie. Tapia begon tien keer in de basis en kwam vijf keer als invaller binnen de lijnen. Verder scoorde hij al vier keer. Als hij zich zo blijft ontwikkelen, dan zit een mooie transfer er absoluut in.

[b]Riechedly Bazoer – Ajax[/b]
De achttienjarige verdedigende middenvelder speelde van 2006 tot 2012 in de jeugd van PSV, dat hem toen graag wilde contracteren. Bazoer besloot echter anders en trok in november 2012 naar Amsterdam om voor Ajax te gaan spelen. In het seizoen 2012/2013 mocht hij geen duels voor Ajax spelen omdat overschrijving van een amateurvoetballer, waar hij toen onder werd gerekend, alleen in de zomer mocht. Tot de zomer van 2013 mocht hij alleen trainen bij Ajax en oefenduels spelen. Vorig seizoen werkte Bazoer zijn duels af voor Jong Ajax en daar begon hij dit seizoen ook. In december debuteerde hij echter in de Eredivisie en inmiddels is hij haast al niet meer weg te denken uit de basis van Ajax. Bazoer kwam al tot dertien competitieduels en daarvan stond hij er tien in de basis. Onlangs verlengde hij zijn contract tot medio 2020.

[b]Thom Haye – AZ[/b]
De twintigjarige Haye doorliep bijna de gehele jeugdopleiding van de Alkmaarders en mocht vorig seizoen al enkele duels spelen in het eerste. Hij kwam toen tot drie Eredivisie-duels en hij kwam telkens als invaller binnen de lijnen. Dit seizoen is dat echter helemaal anders. Haye speelde tot op heden 24 competitieduels dit seizoen en begon twintig keer in de basis. Hij wist nog niet te scoren, maar gaf wel drie assists. Haye is een creatieve middenvelder die zijn medespelers met een steekpass of andere opening voor het doel kan zetten. Bij AZ heeft de middenvelder nog een contract tot de zomer van 2016.

Aanval:

[b]Anwar el Ghazi – Ajax[/b]
De rechtsbuiten werd in 2013 weggeplukt uit de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. Vorig seizoen kwam de negentienjarige El Ghazi uit voor de A1 van Ajax, maar in aanloop naar dit seizoen werd hij topscorer van Ajax tijdens de voorbereiding. El Ghazi zou eigenlijk bij Jong Ajax aansluiten, maar door zijn prestaties bleef hij bij de eerste selectie. In zijn debuutjaar speelde hij tot dusver al 27 keer en in die duels kwam hij tot negen doelpunten. El Ghazi was verder ook goed voor acht assists. In oktober debuteerde El Ghazi ook nog voor Jong Oranje. Hij heeft nog een contract tot medio 2019 bij Ajax en kan het ver schoppen als hij zich zo door blijft ontwikkelen.

[b]Dabney Dos Santos – AZ[/b]
De negentienjarige Amsterdammer mocht in 2009 in de jeugdopleiding van AZ komen spelen. De middenvelder annex vleugelaanvaller kwam toen over van amateurclub Zeeburgia. De jeugdinternational debuteerde op 25 oktober 2014 in de Eredivisie in een duel met FC Groningen (2-2). Vervolgens ontwikkelde Dos Santos zich voorspoedig en tot dusver speelde hij al negentien competitieduels voor AZ in de Eredivisie. Hij mocht dertien keer in de basis starten en scoorde twee keer tot op heden. Verder gaf hij al vijf assists.

Welke doorgebroken veldspeler maakte op jou de meeste indruk?

  • Karsdorp
  • Diks
  • Hoedt
  • Van Beek
  • Van Aken
  • Tapia
  • Bazoer
  • Haye
  • El Ghazi
  • Dos Santos
3442+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie