Besluit ongeduldige Xavi zet titelkansen PSV in de ijskast

Foto: Besluit ongeduldige Xavi zet titelkansen PSV in de ijskast

De kogel is dan eindelijk door de spreekwoordelijke kerk in voetbalminded Eindhoven: Xavi Simons vertrekt bij PSV. Na dik een jaar veelal schitteren op de Nederlandse velden kiest de kleine technicus alweer voor een plekje in een sterke(re) competitie. Hoe verstandig is zijn besluit én hoe funest is zijn vertrek voor de titelkansen van de Brabanders?

PSV ziet titelhoop in ieder geval voorlopig na vertrek van Xavi Simons vervliegen

Het was een stunt van de bovenste plank toen PSV dik een jaar geleden Xavi Simons zover wist te krijgen dat hij in de Lichtstad kwam spelen. Van het grote Paris Saint-Germain, waarmee Limburger, oud-international en voormalig Feyenoorder Pierre Vermeulen in het verre verleden nog kampioen was geworden, naar een ambitieuze provincieclub met aardig wat geld te besteden en – zoals elk seizoen – behoorlijk titelaspiraties.

Simons kon gaan samenwerken met een topspeler van weleer als hoofdtrainer: Ruud van Nistelrooij. Dát zal ongetwijfeld ook hebben meegespeeld bij zijn beslissing om toentertijd zijn handtekening te zetten onder een vierjarig contract. Mét, niet geheel onbelangrijk, daarin een clausule verwerkt: PSG had het eerste recht op terugkoop, voor een soort van fooi. Gedurende het voorbije seizoen ontpopte Simons zich tot dé revelatie van de Nederlandse competitie.

Extra elan

Samen met een aantal excellerende spelers van later kampioen Feyenoord, welteverstaan. De Nederlandse Xavi gaf PSV met zijn onnavolgbare rushes en passeerbewegingen extra elan, wist hiermee tegenstanders angst in te boezemen én hij scoorde er lustig op lost. De aanvallende middenvelder werd zelfs gedeeld topscorer van Nederland.

PSV plande de nabije toekomst, nieuwbakken trainer Peter Bosz wreef zich al vergenoegend in zijn handen: met Xavi Simons in de gelederen waren de kansen op een kampioenschap in de Eredivisie in ieder geval een stukje groter. In de coulissen bleek echter al geruime tijd een schimmenspel gaande.

Hoop

Daardoor werd het lange tijd niet duidelijk of Simons überhaupt in Eindhoven zou gaan blijven. Hij ging zelfs met de Bosz-formatie mee op trainingskamp naar Oostenrijk, de voorbereiding op het nieuwe seizoen is immers al enige tijd gaande. Dit versterkte de hoop van de PSV-aanhang dat hun kleine grote ster ‘hun’ rood-wit zou blijven dragen.

Maar: de deksel viel toch nog op de neus. Op een vervelend moment, dat zeker. Intern zal er door het duo Marcel Brands en technische baas Earnest Stewart ongetwijfeld zijn nagedacht over dit scenario, zoals dat ook zou moeten wanneer je beleid maakt. Toch zal het niet gemakkelijk zijn om iemand van hetzelfde kaliber als Xavi Simons naar Eindhoven te lokken als diens vervanger.

De o zo gewilde titel, de kansen daarop om precies te zijn, kunnen – voorlopig in ieder geval – in de ijskast gezet worden op De Herdgang. Daarvoor was Simons simpelweg té bepalend in de hoofdmacht van de Eindhovenaren afgelopen seizoen. PSV heeft op dit moment in ieder geval een flinke jas uitgedaan op kwalitatief gebied.

Ongeduld

Hoewel er in de huidige tijd van transfers van talentvolle voetballers steeds meer belangen van verschillende partijen én geld meespelen, kan het bijna niet anders dat ook het ongeduld van Xavi Simons op de achtergrond steeds meer door zijn hoofd moet hebben rondgedwaald. Hij acteerde immers tot nu toe pas één seizoen op behoorlijke niveau in de Eredivisie.

Daar had hij gezien zijn ontwikkeling zeker nóg een jaartje op het hoogste niveau in Nederland aan vast kunnen plakken. Slechter hiervan was de Amsterdammer zeker niet geworden, als speler had hij zich nóg meer kunnen ontwikkelen. Het benoemde ongeduld zal echter voortkomen uit het feit dat Xavi Simons graag in een topcompetitie wil spelen. De Bundesliga, één van de sterkste voetbaltonelen ter wereld lonkt met RB Leipzig óf een nieuw verblijf bij het zeer vermogende Paris zelf.

Dit laatste zou namelijk inhouden dat hij elke dag op een hoger level traint, met merendeel betere spelers dan bij PSV sowieso. De Franse competitie is zeker niet zwakker dan de Eredivisie, al valt die minder op bij het grote publiek. Anders is dat echter als de Parijse topclub deelneemt aan het miljoenenbal dat de Champions League is.

(On)verstandig?

Of zijn vertrekkeuze verstandig is? Dat weet je nooit tevoren als je een besluit neemt en de tijd zal het leren. Nóg een jaartje Eindhoven had Xavi Simons zoals gezegd geen centje pijn gedaan, maar je kunt hem het niet aanrekenen dat hij mega ambitieus is. De absolute top wil elke speler bereiken en de kleine Xavi heeft in ieder geval veel ingrediënten om deze te gaan halen.

Door het verlies van Simons is PSV kansloos voor de titelrace komend seizoen

  • Eens
  • Oneens
439+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:51
52+
Kieft over Giménez: “In tegenstelling tot Luuk de Jong..”
14:36
86+
Eredivisie-revelatie wil naar Ajax: “Grootste club van Nederland”
14:23
1981+
Frans Hoek lyrisch: ‘Nog nooit zo’n doelman gezien’
14:05
70+
Noni Madueke werkt zich in de nesten bij Chelsea door uitgelekte video
13:51
176+
Michiel Kramer over Ajax: “Kan ik alleen maar van genieten”
13:36
148+
Giménez in januari al weg? “Tegen crazy money zegt niemand nee”
13:21
4973+
Daley Blind baart opzien in Spanje
13:01
145+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Go Ahead: Ueda-knoop doorgehakt
12:46
677+
‘Steijn knikkert twee zomeraanwinsten uit de basiself’
12:32
269+
Giménez: “Heel raar, het is een schande”
12:19
229+
Vermoedelijke opstelling PSV tegen Volendam: Bosz wijzigt weer
12:00
68+
‘Supporters’-FLAUWEKUL, valkuil voor PSV en plan bij Ajax? | Twee Viertje met Aad #54
11:48
247+
‘Ajax wil wederom shoppen bij Antwerp’
11:23
88+
‘De KNVB heeft met holle woorden gestrooid’
10:56
28+
AC Monza trekt Argentijnse wereldkampioen aan
10:41
28+
‘Brighton blijft zicht richten op de Spaanse markt’
10:27
50+
Noppert kijkt kritisch naar zichzelf: ‘Het is Noppert-onwaardig’
10:00
665+
Steijn heeft zich bij Ajax ongeloofwaardig gemaakt
09:56
233+
‘Talenten bij PSV en Ajax kloppen op de deur’
09:32
278+
‘Middelmaat is niet meer genoeg dankzij Slot’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie