Ajax zoekt versterkingen op déze cruciale posities

Foto: Ajax zoekt versterkingen op déze cruciale posities

De maand augustus is aangebroken, wat betekent dat voor Ajax de seizoenstart in de Eredivisie dichterbij komt. Op zaterdagavond 12 augustus staat het eerste duel op het programma, thuis tegen Heracles Almelo. Vervolgens wacht al snel een dubbele confrontatie in de Europa League. Voor dat laatste is het team van Maurice Steijn ogenschijnlijk nog lang niet klaar.

Zoektocht versterkingen Ajax

Wie de huidige selectie onder de loep neemt, komt tot de conclusie dat de Amsterdammers de voorbije jaren veel kwaliteit hebben ingeleverd. Erik ten Hag kon in het verleden nog beschikken over Dusan Tadic, Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Frenkie de Jong, terwijl Steijn het richting het nieuwe voetbaljaar moet doen met spelers als Branco van den Boomen, Jorrel Hato, Kenneth Taylor en Owen Wijndal. Het is dan ook de vraag of de oefenmeester met de huidige spelersgroep de opdracht mag meekrijgen om voor de landstitel te strijden. Concurrenten PSV en Feyenoord hebben namelijk bepaald niet stilgezeten.

Sven Mislintat is achter de schermen al een tijdlang bezig om versterkingen te halen, maar eenvoudig gaat dat niet. Meerdere redenen liggen daaraan ten grondslag. Zo heeft de directeur voetbalzaken van de beleidsbepalers meegekregen dat hij allereerst moet verkopen voordat hij de transfermarkt op mag gaan. Ook helpt het niet mee dat de Amsterdammers dit voetbaljaar niet actief zullen zijn in de Champions League en dat er momenteel een negatief sentiment om de club heen hangt. Ajax geeft desondanks de moed niet op en focust zich op een aantal posities. Daarbij gaat het om centraal achterin, de positie van aanvallende middenvelder en een centrumspits.

Centraal achterin

Het grootste probleem spitst zich op het centrum van de verdediging. Nadat Lisandro Martínez vorig jaar zomer Ten Hag achterna ging naar Manchester United, slaagde Ajax er niet in om een goede vervanger neer te zetten. Calvin Bassey maakte de overstap van Rangers FC, maar bleek niet in staat te zijn om voetballend mee te komen. Het resulteerde vorig voetbaljaar in veel balverlies en onzekerheid in de opbouw. Aan de andere kant van de defensie stond Jurriën Timber destijds nog wel, maar ook hij is naar de Premier League vertrokken. Daardoor is Steijn hard op zoek naar een nieuwe leider in de verdediging.

Vooralsnog heeft de club deze nog niet gevonden. Hato geldt als een groot talent, maar ontbeert ervaring om tegen een goede tegenstander de juiste dingen te doen. Bovendien is het de vraag op welke positie hij het beste uit de voeten kan, want afgelopen seizoen beleefde hij zijn beste momenten op de linksbackpositie. Naast hem staat in de voorbereiding steevast Olivier Aertssen, een 18-jarige, zelfopgeleide verdediger die de komende seizoenen naar het eerste elftal moet toegroeien. De oefenduels maakten duidelijk dat beide spelers momenteel nog te jong zijn om een van de belangrijkste posities bij Ajax te bekleden.

En dus werkt Mislintat op de transfermarkt al een geruime tijd aan een opvolger. Josip Sutalo is de belangrijkste gegadigde. Ajax is al een lange periode met Dinamo Zagreb in gesprek en hoopt hem zo snel mogelijk in te lijven, maar vooralsnog komt er geen schot in de zaak. Naar verluidt is de Duitser voornemens om naast Sutalo nóg een centrale verdediger aan de selectie toe te voegen, al is het niet bekend wie deze rol zou kunnen invullen. Mocht er een geheel nieuw centraal duo komen, dan zal Steijn er een zware kluif aan hebben om beide spelers goed met elkaar te laten samenwerken, terwijl de nationale en Europese wedstrijden zich in een rap tempo zullen opvolgen.

Aanvallende middenvelder

Met het vertrek van Tadic heeft Ajax een hoop creativiteit ingeleverd. De Serviër stond veelal als linksbuiten of centrumspits opgesteld, maar was als geen ander in staat om ook op andere plekken op het veld te komen helpen. Hoewel de club met Steven Berghuis nog wel een speler in huis heeft die deze rol zou kunnen invullen, is de selectie behoorlijk smal geworden. Mislintat werkt daarom al een tijdlang aan de komst van een aanvallende middenvelder die voor meer creativiteit en extra gevaar kan zorgen. Zo hoopte het onder meer op de komst van de Turk Arda Güler, die uiteindelijk voor een uitdaging bij Real Madrid koos.

Eduard Spertsyan is momenteel de eerste optie voor Ajax. De Armeen staat echter onder contract bij FK Krasnodar, waardoor de vraag opkomt of de club wil zakendoen met een Russische club. Enerzijds is er de Russische inval in Oekraïne, anderzijds heeft Ajax de mogelijkheid om een veelbelovende speler binnen te halen. Mislintat stelde eerder dat hij wil kijken naar de juridische argumenten en dat hij op basis daarvan zijn beslissing wil maken. Eenvoudig gaat het kortom niet worden om de deal rond te maken. Maar gekeken naar de huidige transferperiode, gaat uiteindelijk niets van het werk van de Duitser makkelijk.

Centrumspits

Ook wil Ajax nog altijd een nieuwe centrumspits. Alfred Schreuder en John Heitinga hadden vorige seizoen nog de mogelijkheid om Tadic in het centrum van de aanval te gebruiken, maar hij is inmiddels vertrokken. Mohammed Kudus is nog altijd een optie, al staat hij eveneens ervoor open om Amsterdam vaarwel te zeggen. Meerdere namen passeerden de voorbije weken de revue, waarbij onder meer Joshua Zirkzee op de nominatie zou staan. Het lijkt er echter nog niet op dat Mislintat al serieus werk heeft gemaakt van de aanvallende positie. Brian Brobbey moet daarom afwachten wie zijn directe concurrent gaat worden.

Overige posities

Het is de verwachting dat in de maand augustus de transferzomer pas écht losbarst in Amsterdam. Niet alleen op de genoemde drie posities zijn versterkingen nodig. Zo wordt Jay Gorter mogelijk verhuurd en wil Ajax een nieuwe keeper, zijn er op de rechtsbackpositie grote vraagtekens over het niveau van Devyne Rensch en Jorge Sánchez, kan Steijn op het middenveld nog wel wat concurrentie gebruiken en moeten de Amsterdammers de transfermarkt op als Edson Álvarez en/of Kudus een overstap maken. Kortom, de telefoon van Mislintat zal roodgloeiend zijn, en hangt voor de toekomst van Ajax veel af van de komende weken.

Welke plek moet bij Ajax prioriteit hebben?

  • Centraal achterin
  • Aanvallende middenvelder
  • Centrumspits
1188+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
32+
Stevige kritiek op Chelsea-spelers: “Grote show”
23:28
138+
‘Ajax krijgt dramatisch nieuws uit Italië’
23:14
22+
‘Oud-Ajacied op weg naar Italië’
22:48
37+
Manchester United verwelkomt Frans toptalent
22:29
71+
Gaaei blikt terug op ‘moeilijke Ajax-momenten’
22:15
203+
‘Bakayoko maakt statement met afgeslagen aanbod’
21:46
173+
‘Bayern München grijpt keihard in’
21:30
164+
Rijkhoff spreekt zich uit over concurrentiestrijd
21:12
242+
‘Vertrek van Ajax-talent onhoudbaar’
20:47
44+
Manchester City haalt oud-PSV’er binnen
20:32
121+
Van den Boomen helpt Ajax langs Al-Wasl
20:10
56+
Lang voorzichtig: “Het is moeilijk om over te praten”
19:44
201+
“Op Gaaei is karaktermoord gepleegd”
19:25
169+
Mikautadze maakt droomtransfer, Ajax incasseert
19:11
539+
Farioli heeft slecht Ajax-nieuws richting eerste Europa League-duel
18:50
25+
Lang maakte moeilijk maanden mee: “Het was verschrikkelijk, een zwarte periode”
18:29
353+
‘Daarom haalt Arne Slot misschien de kerst niet’
18:10
285+
Nederland maakt Noa Lang met de grond gelijk na ESPN-interview
17:49
215+
Berghuis aanvoerder tegen Al Wasl, jeugdige debutant bij Ajax
17:30
47+
Van Gelder keek tijdens EK vol medelijden naar oude vedette
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie