Ajax heeft tegen FC Twente alles te verliezen

Foto: Ajax heeft tegen FC Twente alles te verliezen

Ajax heeft na de zware nederlaag tegen Feyenoord van vorige week (6-0) in de Johan Cruijff ArenA tegen FC Twente iets recht te zetten. De vraag is in hoeverre de ploeg van John van ‘t Schip in staat is om dit voor de eigen supporters te doen. De Enschedeërs zijn dit seizoen een stuk stabieler, bezetten de derde plek in de Eredivisie en toonden eerder in het voetbaljaar ook al het kwaliteitsverschil aan. Tóch zal Ajax willen verrassen.

Voorbeschouwing: Ajax in slechte vorm, FC Twente doet het beter

FC Twente heeft dit seizoen wel eens een betere periode gehad dan waarin het nu zit. De voorbije vijf wedstrijden won het van Sparta Rotterdam (2-1), Heracles Almelo (1-0) en Fortuna Sittard (2-0), speelde het met 3-3 gelijk tegen sc Heerenveen en verloor het van PSV (1-0). Nog altijd staat het op de derde positie in de Nederlandse competitie met een achterstand van 9 punten op nummer 2 Feyenoord en een voorsprong van 8 punten op nummer 4 AZ. Daarmee is FC Twente vrijwel zeker van de derde positie, die recht geeft op de voorronde van de Champions League.

Bij Ajax zijn de alarmbellen alweer een tijdlang afgegaan. De voorbije vijf competitieduels lukte het uitsluitend om van PEC Zwolle te winnen (1-3) en leed het verder alleen maar puntverlies. Tegen Fortuna Sittard (2-2), Sparta Rotterdam (2-2), Go Ahead Eagles (1-1) en Feyenoord (6-0) liep het telkens tegen een zware teleurstelling aan. De Amsterdammers zijn door de mindere prestaties verder weggezakt en staan op de zesde plek in de Eredivisie, waardoor het in de play-offs zou moeten strijden voor de voorronde van de Conference League.

FC Twente won thuis overtuigend van Ajax

En dus weet Ajax wat het zondagmiddag om 16:45 uur te doen staat: winnen. Eenvoudig gaat dit ogenschijnlijk niet worden. Eerder dit voetbaljaar won FC Twente nog met 3-1 van de Amsterdammers en speelde het overtuigend. In twintig minuten tijd kreeg de club het voor elkaar om twee doelpunten te maken. De openingstreffer kwam op naam van Daan Rots te staan, terwijl Sem Steijn tegen zijn vader (Maurice Steijn, destijds nog hoofdtrainer van Ajax) verantwoordelijk was voor het maken van de tweede treffer. Namens Ajax scoorde Brian Brobbey het enige doelpunt.

Met tegenstander FC Twente komt Ajax diverse oud-jeugdspelers tegen die het in Amsterdam niet hebben gered en vervolgens besloten om het ergens anders te proberen. Zo maakte Carel Eiting afgelopen zomer na een hoop getouwtrek de overstap van FC Volendam naar FC Twente. Ook Youri Regeer, Naci Ünüvar en Anass Salah-Eddine spelen intussen in de clubkleuren van de club uit Enschede. Tijdens de laatste wedstrijd tegen Fortuna Sittard stonden overigens geen van de vier spelers in het basisteam, al vielen er wel een aantal in.

Naci Ünüvar was ooit een groot talent in de jeugdopleiding van Ajax.

Grote crisis in Amsterdam compleet

Met de schorsing van Alex Kroes (algemeen directeur) stapelen de problemen zich in Amsterdam op. Van ‘t Schip had het de voorbije maanden al lastig met het versterken van het teamproces, maar dat is alleen maar ingewikkelder geworden. Tegen Feyenoord waren de onderlinge verwijten op het veld groot te noemen en had Ajax het behoorlijk lastig met het gemis van onder meer Brian Brobbey, Jordan Henderson en Steven Berghuis. De oefenmeester zal dan ook hopen dat hij tegen FC Twente wel weer over een aantal basiskrachten kan beschikken.

Brobbey was er tegen Feyenoord bij, al zat hij op de reservebank. Met een extra trainingsweek in de benen lijkt het erop dat de centrumspits tegen FC Twente in staat zal zien om minstens te beginnen en een groot gedeelte van de wedstrijd vol te maken. Verder zal Van ‘t Schip nog altijd echter flink moeten improviseren en wil hij ongetwijfeld voorkomen dat Ajax nogmaals zo’n nederlaag als tegen Feyenoord moet incasseren. Het betekent dat de Amsterdammers volledig teruggrijpen op een 5-4-1 formatie en hopen op de kansen die ze tegen FC Twente gaan krijgen.

Hoewel Van ‘t Schip ongetwijfeld een statement wil afgeven door een aantal jongens te slachtofferen, lijkt het er voor hem niet in te zitten. De spelers op de reservebank zijn namelijk niet bepaald beter dan die op het veld staan. De terugkeer van Brobbey zal echter wel betekenen dat Bergwijn naar het middenveld schuift en Benjamin Tahirovic weer op de reservebank gaat plaatsnemen. Van ‘t Schip zal Mika Godts, die in een goede vorm verkeert, erin laten staan en Sivert Mannsverk en Kristian Hlynsson voor de balans laten zorgen. Zekerheid op een zege heeft Van ‘t Schip alleen allerminst.

Vermoedelijke opstelling: Rulli; Gaaei, Rensch, Kaplan, Hato, Taylor; Mannsverk, Hlynsson, Godts, Bergwijn; Brobbey

Wint Ajax van FC Twente?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, FC Twente wint
  • Nee, het eindigt in een gelijkspel
422+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:10
2+
Den Bosch verrast en benoemd twee nieuwe hoofdtrainers
16:50
35+
Ajax doet ultieme poging om talent te behouden
16:30
153+
‘Atlético opnieuw om de tafel met Feyenoord’
16:10
7+
Goed nieuws voor Malen richting Champions League-kraker
15:51
26+
‘Dortmund moet stevig in de buidel tasten voor Nederlander’
15:32
20+
Clubicoon Boschker stopt na tien jaar als keeperstrainer Twente
15:12
623+
‘Trainer verkiest Feyenoord boven Ajax’
14:50
4+
‘Afgelopen jaren een zooitje van gemaakt, niet goed te praten’
14:36
123+
Rijkhoff tast nog in het duister betreft Ajax-plan
14:21
366+
‘Feyenoord denkt aan Mark van Bommel’
14:07
465+
‘Wellenreuther ondanks Feyenoord-wens weg’
13:53
223+
‘Ajax doet Potter nieuwe aanbieding, ook de volgende trainer al benaderd’
13:49
56+
PSV onthult wie de schaal uit mag reiken bij kampioenschap
13:35
244+
‘Transferstrijd tussen Ajax, Feyenoord en Barça’
13:20
339+
Harde kern AC Milan slaat terug met walgelijk Dumfries-spandoek
13:02
169+
Ajax sluit miljoenendeal middenin chaos
12:47
148+
‘Transfer van 20 miljoen voor PSV-bankzitter’
12:32
138+
Driessen onthult ‘ware reden waarom Kroes Van Praag heeft vergeven’
12:19
54+
Televisietransfer voor Wesley Sneijder en Theo Janssen
12:00
308+
Ajax richt pijlen op Nederlandse centrale verdediger
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie