De strijd om plek 5: dit staat Ajax te wachten

Foto: De strijd om plek 5: dit staat Ajax te wachten

Ajax beleeft een historisch slecht seizoen. In Europa en de KNVB Beker was het razendsnel uitgeschakeld en ook in de Eredivisie incasseert het klap op klap. Het kan echter nog erger worden, wanneer het de vijfde positie kwijtraakt. En dat risico is serieuzer dan wordt gedacht. De druk is de komende weken dan ook torenhoog.

Inside: Ajax moet play-offs in Eredivisie ontlopen

Sinds de play-offs voor een ticket voor de voorronde van de Champions League zijn afgeschaft, is Ajax na 34 speelronden standaard uitgespeeld in de Nederlandse competitie. De Amsterdammers eindigden simpelweg elk seizoen in de top 3 van de Eredivisie en konden daardoor vervroegd op vakantie, terwijl het laatste restje clubs in de play-offs voor een Europees ticket óf promotie/degradatie aan de bak moesten. Dit voetbaljaar kan het zomaar eens zijn dat Ajax tot een van die clubs behoort, en dat kan ervoor zorgen dat het in grote problemen terechtkomt.

Ajax staat na 26 speelronden op de vijfde positie in de competitie met een achterstand van 8 punten op nummer 4 AZ. De huidige plek van Ajax geeft in principe recht op de voorronde van de Europa League, mits Feyenoord de KNVB Beker naar zich toetrekt. Met NEC Nijmegen als tegenstander in de eigen Kuip lijkt dat er sterk op, waardoor het de ploeg van John van ‘t Schip er veel aan gelegen is om de concurrenten achter zich te houden. Het verschil van 2 punten (NEC Nijmegen), 4 punten (Go Ahead Eagles) en 5 punten (FC Utrecht) geeft echter geen garantie.

Wanneer Ajax zesde of lager eindigt en play-offs voor een Conference League-ticket moet spelen, dan loopt het tegen een groot logistiek probleem aan. De Johan Cruijff ArenA wordt in mei namelijk bezet door De Toppers die daar optreden en de zangers zijn niet bereid om de optredens uit te stellen. Daardoor zal het toch al historische seizoen een extra verhaal kunnen krijgen, omdat de clubleiding van Ajax in dat geval een ander stadion moet zien te vinden. Keert het voor even terug in het Olympisch stadion? Of biedt een club als AZ een oplossing?

PlekClubPuntenaantalDoelsaldo
4AZ49+ 30
5Ajax41+ 10
6NEC39+ 10
7Go Ahead Eagles37+ 3
8FC Utrecht36– 2
9Fortuna Sittard34– 11
De stand in de Eredivisie na 26 speelronden.

Concurrenten pakken meer punten dan Ajax

Toen Van ‘t Schip het bij Ajax overnam, stond de club nog even laatste in de Nederlandse competitie. De oefenmeester slaagde er echter in om de lijn omhoog in te zetten en de vijfde positie te pakken. De voorbije periode gaat het alleen een stuk minder, zo blijkt uit de laatste vijf uitslagen in de Eredivisie. Slechts eenmaal kregen de Amsterdammers het voor elkaar om een overwinning te behalen, terwijl het driemaal tegen een gelijkspel aanliep en eenmaal een nederlaag moest incasseren. Nummer 4 AZ behaalde in dat tijdsbestek 7 punten minder, waardoor Ajax de concurrent verder weg zag lopen.

De meeste clubs achter Ajax hebben de afgelopen tijd een flinke inhaalslag kunnen maken. Waar Go Ahead Eagles met twee overwinningen en drie nederlagen evenveel punten binnenhaalde als de Amsterdammers, liepen NEC, FC Utrecht én Fortuna Sittard met 10 behaalde punten stevig in op de Nederlandse recordkampioen. Ze verkeren dan ook in een uitstekende vorm en lijken er klaar voor te zijn om voor de vijfde positie te gaan strijden. Wie echter naar het programma van alle clubs kijkt, komt tot de conclusie dat dit allerminst eenvoudig gaat worden.

AZW -W – G – W – W = 13 punten
AjaxG – V – W – G – G = 6 punten
NECG – W – W – W – V = 10 punten
Go Ahead EaglesW – V – W – V – V = 6 punten
FC UtrechtW – W – V – G – W = 10 punten
Fortuna SittardV – W – W – G – W = 10 punten
De laatste vijf wedstrijden van de nummer 4 t/m 9 in de Eredivisie (W=Winst, G=Gelijkspel en V=Verlies).

Resterende programma voor alle clubs lastig

Gezien de geschiedenis heeft Ajax nog twee moeilijke wedstrijden op het programma staan. Over een aantal weken gaat het allereerst op bezoek bij Feyenoord en zal het een poging moeten wagen om te verrassen. De kans lijkt echter groter te zijn dat de Rotterdammers met een overwinning ervandoor gaan. Vervolgens wacht voor de ploeg van Van ‘t Schip een thuisduel met FC Twente, de nummer 3 van de Nederlandse competitie. De Enschedeërs zijn vooral voetballend dit seizoen zeer sterk en zullen dan ook een bedreiging vormen voor de Amsterdamse verdediging.

De concurrentie van Ajax heeft het ook niet makkelijk. Zo moet NEC het nog opnemen tegen PSV, AZ en Feyenoord (allemaal thuis), staat Go Ahead Eagles tegen Ajax (uit), Feyenoord (thuis) en AZ (thuis), moet FC Utrecht nog op bezoek bij zowel Feyenoord als AZ en heeft Fortuna Sittard dit seizoen nog Feyenoord en PSV (beide thuis) als tegenstander. Het zijn allemaal potentiële bananenschillen voor de clubs onder Ajax, waarbij zonder twijfel meerdere clubs vroegtijdig gaan afvallen in de strijd om de vijfde positie. En dus kan Ajax mogelijk toch nog opgelucht ademhalen.

AZAjaxNECGo Ahead EaglesFC UtrechtFortuna Sittard
Vitesse (thuis)PEC Zwolle (uit)PSV (thuis)Excelsior (thuis)Feyenoord (uit)Sparta (uit)
Heracles Almelo (uit)Go Ahead Eagles (thuis)Fortuna Sittard (uit)Ajax (uit)PEC Zwolle (thuis)NEC (thuis)
PSV (uit)Feyenoord (uit)Vitesse (uit)Almere City (thuis)Sc Heerenveen (uit)FC Twente (uit)
RKC Waalwijk (thuis)FC Twente (thuis)PEC Zwolle (thuis)FC Utrecht (uit)Go Ahead Eagles (thuis)Feyenoord (thuis)
NEC (uit)Excelsior (thuis)AZ (thuis)Feyenoord (thuis)RKC Waalwijk (uit)Vitesse (uit)
FC Twente (thuis)FC Volendam (uit)Excelsior (uit)Fortuna Sittard (uit)Vitesse (thuis)Go Ahead Eagles (thuis)
Go Ahead Eagles (uit)Almere City (thuis)Feyenoord (thuis)AZ (thuis)Sparta (thuis)PSV (thuis)
FC Utrecht (thuis)Vitesse (uit)Almere City (uit)FC Volendam (uit)AZ (uit)Heracles Almelo (uit)
Het resterende competitieprogramma voor de nummer 4 tot en met nummer 9.

Ajax moet op haar hoede zijn

Van ‘t Schip zal tegelijkertijd beseffen dat het bepaald geen seizoen is om zomaar uit te gaan van overwinningen. Gekeken naar het puntverlies dat Ajax al leed, lijken ook wedstrijden tegen Go Ahead Eagles (thuis), FC Volendam (uit) en Almere City (thuis) momenten om op te passen. Het ongeluk zit voor Ajax namelijk in een klein hoekje, zeker dit seizoen. En dus zal Ajax de komende weken hard moeten werken om het horrorscenario te voorkomen en de vijfde positie niet meer uit handen te geven. Mocht dit lukken, dan kunnen de herstelwerkzaamheden van de selectie vervroegd van start gaan.

Op welke plek eindigt Ajax?

  • Plek 4
  • Plek 5
  • Plek 6
  • Plek 7
  • Plek 8
261+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie