‘Aanvalslinie Oranje op de schop’

Foto: ‘Aanvalslinie Oranje op de schop’

Het Nederlands elftal is nog altijd ongeslagen op het WK in Qatar, maar het spel is nog niet om over naar huis te schrijven. Met name het aanvallende gedeelte baart zorgen, ook gezien Oranje tegen Ecuador slechts twee doelpogingen ondernam. Toch is er geen reden tot paniek vindt Aad de Mos, die wel pleit voor nieuwe impulsen in de opstelling van Oranje.

De Mos spreekt in gesprek met Voetbal International van een momentopname. “Ik zou niet te grote conclusies trekken uit wat we nu gezien hebben. De 0-0 tegen Zweden in 1974 was ook niet best.”

De voetbalanalist denkt ook niet dat Nederland defensief denkt, ondanks dat het met vijf verdedigers speelt. “Het voetbal is anders, de ruimtes kleiner. Een land als Ecuador gedijt daar goed bij. Die durfden elkaar aan te spelen. Misschien scheelt het als we straks tegen een ploeg spelen die opener voetbalt dan Zuid-Amerikanen en Afrikanen. Ecuador speelde soms ook met vijf verdedigers. Je kon geen druk zetten.”

Xavi Simons

De Mos verwacht dat er tegen Qatar verandering in komt, gezien Nederland dan veel meer aan de bal is. Daarbij pleit de oud-trainer van onder meer Ajax en PSV wel voor veranderingen in de voorste linie. “Een aantal spelers zijn niet fit of niet in vorm. Daar moeten oplossingen voor gevonden worden. Misschien Xavi Simons een keer opstellen, als nieuwe impuls.”

Ook trekt de Mos een vergelijking met België, die net als Nederland nog geen beste indruk maken. “Ik heb de Belgen vaak verweten dat ze als een stelletje koorknapen bij elkaar zaten, pratend over mooie auto’s en hun bankrekening. Maar nu is het omgekeerd. De Bruyne en Alderweireld pakken elkaar aan, terwijl het bij ons gezelligheid troef is. De Belgen lijken nu meer op Nederlanders en wij op de Belgen. Er mag best een oorlogje komen.”

Verwacht jij dat Nederland van Qatar wint?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, het wordt gelijk
  • Nee, we gaan verrassend onderuit
913+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie