Jan Roelfs

Jan Roelfs is een Nederlandse sportverslaggever van NOS Studio Sport. Al een aantal decennia geeft hij commentaar bij voetbal- en overige sportwedstrijden.

In Amsterdam zag Roelfs op 15 februari 1963 het levenslicht. Na de middelbare school studeerde hij af aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waarna hij naar New York verhuisde om aan de slag te gaan voor UNITAR (United Nations Institute for Training and Research). Roelfs werkte na zijn terugkeer uit de Verenigde Staten korte tijd voor Hill&Knowlton.

Journalistieke carrière

Roelfs droomde van een carrière binnen de sportjournalistiek. Zijn droom werd in 1990 werkelijkheid dankzij RTL, waar hij als presentator zijn kunsten mocht vertonen. Net als onder meer Wim Kieft, Leo Driessen, Hans Kraay jr., Wilfred Genee, Andy Houtkamp en Willem van Hanegem sloot hij zich in 1996 aan bij het ambitieuze Sport 7, maar dit groeide in korte tijd uit tot een grote flop. Roelfs deed nadien ervaring op bij Canal+.

In het seizoen 1999-2000 mocht Roelfs voor Canal+ een aantal wedstrijden uit de Spaanse Primera División van commentaar voorzien met Guus Hiddink aan zijn zijde. Het duo bouwde een goede relatie op in deze periode. Hiddink besloot zelfs om Roelfs als teammanager op te nemen in de technische staf van Zuid-Korea voor het WK 2022. Het Aziatische land schakelde Italië en Spanje uit, maar verloor zowel de halve finale als de troostfinale. Roelfs schreef een boek over dit avontuur: 500 dagen in Zuid-Korea.

Roelfs werd in november 2022 in vaste dienst genomen als commentator van NOS Studio Sport. Sindsdien was zijn stemgeluid te horen tijdens menig EK en WK. Roelfs schuift ook regelmatig aan om zijn opinie te verkondigen in de NOS Voetbalpodcast. Tevens heeft hij verslag gedaan van andere sportevenementen, waaronder een aantal edities van de Olympische Spelen (Zomer en Winter).

Laatste update: 13 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie