Feyenoord beschikt over nieuwe Frenkie de Jong

Foto: Feyenoord beschikt over nieuwe Frenkie de Jong

De KNVB gaf Feyenoord afgelopen weekend vrijaf vanwege het drukke Europese programma dat de club heeft. Het gaf hoofdtrainer Arne Slot de mogelijkheid om met zijn selectie toe te werken naar de belangrijke wedstrijden die de komende weken voor de deur staan. En die dat had Feyenoord als geen ander nodig.



Waar Dick Advocaat vorig seizoen nog hamerde op presteren, is Feyenoord met Slot een compleet nieuwe weg ingeslagen. De Rotterdammers vinden het belangrijk om de komende jaren vooruit te kijken en meer jeugdspelers naar het eerste team te laten doorstromen. Niet alleen is de clubkas na jarenlang wanbeleid leeg, bovendien bleken de scouts van de vereniging de afgelopen jaren eveneens niet altijd gelukkig te zijn in het vinden van spelers in het buitenland. Daarom maakt Feyenoord voor even pas op de plaats.

De Rotterdammers bewezen in het verleden echter dat de club uitstekende talenten in huis heeft. Feyenoord mag de afgelopen jaren dan weinig prijzen hebben binnengesleept, het betekent niet dat jonge spelers de jeugdopleiding van de vereniging vermijden. Slot zag in de hoogste jeugdteams daarom al verschillende spelers rondlopen die hij met het eerste team liet meetrainen. Zij moeten zich dit seizoen gaan bewijzen aan de oefenmeester, waardoor ze een plaats in het basisteam kunnen bemachtigen.


Aliou Baldé, Naoufal Bannis, Wouter Burger, Mimeirhel Benita, Lennard Hartjes, Antoni Milambo en Tein Troost zijn een aantal talenten die Feyenoord de komende jaren uit het slop moeten trekken. Verschillende spelers kregen onder Advocaat al de kans in het basisteam, maar wisten de oefenmeester destijds niet te overtuigen van een vaste plaats bij de eerste elf. Hartjes lijkt dit seizoen echter grote kans te maken om een belangrijke rol te spelen bij Feyenoord, want de middenvelder heeft misschien wel de meeste kwaliteiten van allemaal.

Frenkie de Jong



Wie Hartjes in de jeugdafdeling van Feyenoord ziet voetballen, heeft de vergelijking met Frenkie de Jong snel gemaakt. De middenvelder van Barcelona stond een aantal jaren geleden nog op het veld van Willem II en verdiende daar een transfer naar Ajax. De Jong viel op het eerste gezicht vooral op met zijn dribbelacties waarmee hij niet alleen zijn directe tegenstander uitschakelde, maar eveneens ruimte creëerde voor zijn teamgenoten. Met dat spel groeide De Jong razendsnel uit tot de dirigent die Ajax ver bracht in de Champions League.

Hoewel de tijd moet uitwijzen of Hartjes bij Feyenoord tot hetzelfde in staat is, lijkt alles voorlopig de juiste kant voor hem op te vallen. Zelf wil hij zich echter niet vergelijken met de Oranje-international, omdat hij zichzelf eerst nog maar eens moet bewijzen. “Ik heb wel zijn speelstijl, maar ik wil doorbreken als Lennard Hartjes”, zo stelde hij in een interview met RTV Rijnmond. “Niet als de opvolger van Frenkie de Jong. Maar ik snap de vergelijking wel. Ik vind het ook fijn om veel aan de bal te zijn en vooruit te spelen.”


Hartjes lijkt wel een speler te zijn die Feyenoord snel nodig heeft. Slot liet vanaf het begin van het seizoen blijken dat hij met zijn nieuwe club graag verzorgd, aanvallend voetbal wil spelen. Daarbij is het essentieel dat de oefenmeester een speler in zijn team heeft die bepaald wanneer de bal naar voren gaat en wanneer Feyenoord rust in zijn spel houdt. Hoewel de Rotterdammers in aanvallend opzicht wel de kwaliteiten in huis heeft, is de club op de positie van Hartjes nog zoekende naar de juiste man. Daarbij kan Hartjes zomaar eens verrassen.

Ontwikkelen



Voor de 18-jarige Hartjes is het de komende jaren belangrijk dat hij zichzelf gaat ontwikkelen. Critici stellen dat de middenvelder nog veel te jong is om de verantwoordelijkheid bij Feyenoord aan te kunnen, maar grote spelers bewezen in het verleden al dat leeftijd niet belangrijk is wanneer het met de kwaliteiten goed zit. Juist door op jonge leeftijd meters te maken kan een tiener zich razendsnel ontwikkelen en daarmee als begin twintiger al klaar zijn voor de Europese top, precies zoals het in 2019 bij De Jong ging.

De eredivisie is voor Hartjes een ideale plaats om zichzelf te ontwikkelen. Waar hij in het buitenland nauwelijks de kans zou krijgen om de bal aan zijn voeten te houden en naar een teamgenoot te spelen, hebben tegenstanders in de eredivisie het handje ervan om achteruit te lopen en weinig druk op de opponent te zetten. Het geeft Hartjes de gelegenheid om zijn spel te perfectioneren, zijn handelingssnelheid omhoog te gooien en langzaam toe te groeien naar het niveau waar hij over een paar jaar graag wil terechtkomen.

Daarnaast heeft Hartjes het geluk dat Feyenoord dit jaar in de Conference League actief is. Met Maccabi Haifa, Slavia Praag en Union Berlin heeft de ploeg van Slot een aantal mooie opponenten om zichzelf in Europees verband te bewijzen. Het is voor Hartjes te hopen dat hij ook op dit toneel de kans krijgt om op het veld te staan, waardoor hij leert hoe het is om tegen buitenlandse clubs aan te treden. Er komen dan ook belangrijke momenten aan voor Hartjes, al moet hij nog afwachten of hij die kansen van Slot daadwerkelijk krijgt.

Miljoenen lonken



Feyenoord heeft de komende jaren met alle talenten goud in handen, maar het moet deze spelers wel de kans bieden in het eerste team. De club loopt daarbij het risico dat sommige jonge spelers op cruciale momenten in de fout gaan, anderzijds moet het vooral zijn blik richten op de komende jaren. Wanneer de eigen jeugdspelers zichzelf ontwikkelen en doorgroeien naar een niveau waarbij Feyenoord serieus kans maakt op het winnen van de landstitel, dan is het geïnvesteerde werk allerminst voor niets geweest.


Bovendien kan het de club in financieel opzicht een flinke boost geven. De clubkas is deze zomer namelijk nog leeg, maar met de verkoop van acht ontwikkelde talenten kan Feyenoord over een aantal jaren over tientallen miljoenen euro’s beschikken die het doordacht kan investeren in het verbeteren van het basisteam. Met die instelling creëert Feyenoord geen werkelijkheid waarbij het per jaar hoopt op een verrassing, maar zorgt het gecontroleerd ervoor dat de club langzaam toegroeit naar de top van het Nederlandse voetbal.

Gaat Lennard Hartjes bij Feyenoord slagen?

  • Ja, hij heeft de kwaliteiten
  • Nee, ik verwacht het niet
1428+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:48
5+
‘Van Persie verlaat Feyenoord zonder titel met Onder 18’
22:33
7+
Wederom racisme-rel in Spanje; Atlético sluit Zuidtribune
22:22
25+
Van de Ven eist megabedrag van FC Volendam
21:50
13+
Real Madrid-tovenaar zaait lof met dé actie van de eerste helft
21:37
167+
‘PSV-middenvelder blijft ondanks belangstelling in Eindhoven’
21:10
45+
UEFA komt met heerlijk nieuws voor EK-fans
20:54
54+
‘Feyenoord-hater Sarri kan zich opmaken voor nieuwe klus’
20:35
424+
‘Vitesse heeft geen bankrekening en accountant meer’
20:10
0+
Opstellingen: Bayern München en Real Madrid maken zich op voor eerste halve finale,
19:55
33+
‘Barcelona-aanwinst moet na halfjaar al verhuizen’
19:42
196+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
19:18
170+
Vitesse-bom staat op barsten, dag des oordeels in zicht
18:50
77+
Bij Bayern-Real valt nog altijd de naam van Makaay: “Dat maakt het bijzonder”
18:30
377+
‘Nieuwe rol Kroes zorgt voor ‘ongewenste situatie’ bij Ajax’
18:10
236+
“Kans dat Slot hem meeneemt is meer dan vijftig procent”
18:00
87+
Ontknoping Vrouwen Eredivisie nadert; wie pakt de titel?
17:50
53+
Zoon van Peter Bosz vindt nieuwe job in Eredivisie
17:30
205+
‘Nieuw inkijkje in transfergeruchten over Virgil van Dijk’
17:10
29+
Den Bosch verrast en benoemd twee nieuwe hoofdtrainers
16:50
391+
Ajax doet ultieme poging om talent te behouden
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie