Ajax en PSV staan voor stevige transferstrijd

Foto: Ajax en PSV staan voor stevige transferstrijd

Ajax en PSV waren lang verwikkeld in een strijd om de eerste plek in de Eredivisie. De aardsrivalen komen elkaar in de zomerstop mogelijk opnieuw tegen: zowel de Amsterdammers als de Eindhovenaren hebben hun zinnen gezet op de komst van Joey Veerman van sc Heerenveen, terwijl de 22-jarige middenvelder ook opties in het buitenland heeft. 

Het mag eigenlijk geen verrassing zijn dat Ajax en PSV Joey Veerman op de korrel hebben. De topclubs zien de 22-jarige Volendammer al meer dan een jaar lang uitblinken op het middenveld van sc Heerenveen. Waar de middenvelder vorige zomer al in de belangstelling stond van de Eredivisie-top, bleef Veerman zijn werkgever in de voorbereiding van dit seizoen trouw. Het is echter wel de vraag of hij dat deze zomer weer kan doen. Zijn prestaties op het veld zijn niet minder geworden, en dat kan ook gesteld worden voor de belangstelling voor de diensten van de 22-jarige middenvelder. 

Joey Veerman, Ajax en PSV

Ajax en PSV waren afgelopen zomer samen met Feyenoord de enige geïnteresseerde clubs in Veerman. Daar lijkt deze zomer echter verandering in te komen. De naam van Veerman is inmiddels ook in het buitenland geland en het Italiaanse Sampdoria zou wel brood zien in de komst van de creatieve middenvelder. Op het moment dat je naar het carrièreverloop van de 22-jarige Nederlander kijkt, ligt het echter niet in de lijn der verwachting dat een overstap naar een middenmoter in het buitenland in het stappenplan van Veerman past. 

De middenvelder begon zijn loopbaan in het shirt van de club uit zijn geboorteplaats. In Het Andere Oranje wist Veerman in zijn eerste seizoenen als speler van FC Volendam de schijnwerpers op zich te richten. Desalniettemin duurde het nog wel een paar seizoenen voordat een Eredivisie-club de gok aandurfde met de middenvelder. In de zomer van 2019 telde sc Heerenveen ruim een half miljoen euro neer om de creatieveling naar Friesland te halen. 


Dat bleek een halfjaar later al een gouden investering te zijn. Op het moment dat Veerman bij Heerenveen tekende, was zijn marktwaarde een half miljoen euro. Veerman lukte het al snel om een basisplek te veroveren bij de Friezen en introduceerde daarmee zijn speelstijl aan het hele land. In de winterstop van zijn eerste seizoen bij Heerenveen was zijn marktwaarde al verdubbelt (1,25 miljoen euro) en tegen de tijd dat Veerman het eerste seizoen in als Heerenveen-speler voltooide, stond deze al op vijf miljoen euro. 

Zijn stormachtige ontwikkeling leidde afgelopen zomer dus ook al tot transfergeruchten. Deze kwamen bij Ajax uit, maar uiteindelijk bleek Feyenoord nog het meest concreet te zijn voor de middenvelder van Heerenveen. Het kostenplaatje dat een transfer met zich meebracht, zette uiteindelijk een streep door de transfer van Veerman naar Feyenoord. In plaats van Veerman koos Feyenoord destijds voor miljoenen euro’s minder kostende Mark Diemers van Fortuna Sittard. Veermans marktwaarde staat inmiddels op zeven miljoen euro, waardoor hij ook deze zomer onbetaalbaar lijkt voor de Rotterdammers. Dat geldt echter niet voor hun concurrenten uit Eindhoven en Amsterdam. 

Toptransfer Veerman

Een transfer naar de vaderlandse top zou voor Veerman de meest logische vervolgstap zijn. Volgens diverse Nederlandse media kan het daar deze zomer ook van komen. Het grootste struikelblok zal echter wel de transfersom zijn. Veerman is geen goedkope klant: de middenvelder heeft nog een doorlopend contract tot de zomer van 2024, heeft opnieuw een sterk seizoen gedraaid en zal daardoor meer kosten dan de zeven miljoen euro aan marktwaarde die hij vertegenwoordigt. Naar verluidt zou sc Heerenveen zo’n twaalf miljoen euro verlangen voor diens spelmaker. 


Ajax kan miljoenen bijschrijven doordat het volgend seizoen weer meedoet aan de groepsfase van de Champions League en zou dus een (hoge) transfersom kunnen betalen. De Amsterdammers werden de afgelopen weken door de blessure van Blind met de neus op het feit gedrukt dat zonder de inbreng van de linkspoot het creatieve vermogen in de as van de defensie / middenveld ver te zoeken is. Veerman bewijst dit seizoen opnieuw dat creativiteit zijn middelste naam is, waardoor de simpele optelsom naar een type Veerman gemaakt is. 

PSV vindt volgens het Eindhovens Dagblad de vraagprijs van Heerenveen op dit moment nog te gortig. De Eindhovenaren speelden dit seizoen (als de mogelijkheid er was) met het duo Pablo Rosario en Ibrahim Sangaré op het middenveld. Sinds de noodgreep om Boscagli op die positie neer te zetten, lijkt Schmidt overtuigd te zijn dat er ook een voetballende nummer zes op het veld moet staan bij PSV. Veerman lijkt hiervoor echter niet de eerste keuze van PSV: Davy Pröpper heeft meer ervaring én de Brighton-speler zou op dit moment ook miljoenen goedkoper zijn dan de middenvelder van sc Heerenveen. 

Mogelijkheden Veerman

Naar verluidt heeft Veerman een voorkeur voor een binnenlandse transfer. De twee ploegen waar hij sowieso zou spelen – AZ en Feyenoord – hebben op dit moment de financiële middelen niet om Veerman vast te leggen, waardoor Ajax en PSV als realistische opties overblijven. Wanneer je de statistieken van Veerman vergelijkt met de centrale basismiddenvelders van Ajax en PSV (Gravenberch, Álvarez, Rosario en Sangaré, red.) dan komt al snel naar voren waarom deze topclubs zo geïnteresseerd in Veerman zijn. 

Vooral het creatieve verschil met Sangaré en Rosario is groot. Veerman is in zijn eentje goed voor meer assists, gecreëerde kansen én succesvolle dribbels dan de twee middenvelders van PSV bij elkaar. Dat kan komen door de instructies van de trainer, maar het heeft natuurlijk ook te maken met de verschillende speelstijlen van deze voetballers. Wel moet hierbij één kanttekening bij geplaatst worden: Sangaré en Rosario zijn op hun beurt samen weer goed voor minder balverlies dan Veerman in zijn eentje. Hetzelfde geldt voor de belangrijkste taken van een defensieve middenvelder (intercepties, balveroveringen en opruimingen). Daar kan dus zonder twijfel een complementair middenveld uitrollen.


Op het middenveld van Ajax neigt Veerman logischerwijs meer richting Gravenberch dan Álvarez, die qua statistieken weer veel weg heeft van de prestaties van Sangaré en Rosario. De belangrijkste verschillen tussen Gravenberch en Veerman zitten in twee zaken. Allereerst verstuurt Gravenberch per negentig minuten 40% meer passes (76) dan Veerman (54). Het opvallende hieraan is dat Veerman méér assists en gecreëerde kansen heeft dan Gravenberch per negentig minuten voetbal. Dat wil zeggen dat Veerman met minder passes méér impact heeft en deze impact ook zal groeien op het moment dat hij meer passes verstuurt én betere teamgenoten heeft. Die passes nemen echter ook een risico met zich mee: Veerman zorgt van het vijftal veruit voor het meeste balverlies per negentig minuten. 

Transfertitanenstrijd 

Mochten PSV en Ajax deze zomer allebei voor Veerman gaan, dan barst er een transfertitanenstrijd los in het Nederlandse voetbal. Veerman past met zijn speelstijl misschien beter in het team en de filosofie van Ajax, maar heeft op dat moment wel concurrentie van één van de grootste talenten op de Nederlandse velden (Gravenberch, red.). 

Bij PSV voegt Veerman in die zin veel meer toe dan bij de Amsterdammers: op het middenveld van de Eindhovenaren is Veerman de enige speler met zijn kwaliteitenpalet – mits Schmidt Boscagli als centrale verdediger blijft zien. Daardoor heeft hij een (veel) betere concurrentiepositie, maar ook een probleem op het moment dat de theorie van Schmidt niet goed uit blijkt te pakken en de PSV-defensie zonder Rosario of Sangaré een gatenkaas blijkt te zijn.

Waar speelt Veerman volgend seizoen?

  • sc Heerenveen
  • Ajax
  • PSV
  • Feyenoord
  • AZ
  • Buitenlandse club
976+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie