Huntelaar mag niet vertrekken bij Ajax

Foto: Huntelaar mag niet vertrekken bij Ajax

Klaas-Jan Huntelaar is als een goede wijn. Hoe ouder de geslepen spits van Ajax wordt, hoe makkelijker hij zijn doelpunten lijkt te gaan maken. In de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Twente had Huntelaar slechts een paar minuten nodig om twee doelpunten te maken, maar dat zouden goed zijn laatste kunnen zijn voor de Amsterdammers. Oude liefde Schalke 04 staat op de stoep om de 37-jarige goalgetter over te nemen. 

Klaas-Jan Huntelaar bewees in de wedstrijd tegen FC Twente opnieuw dat hij eigenlijk te goed is om op de bank te zitten bij Ajax. De 37-jarige spits speelde tegen de Tukkers een paar minuten mee, maar wist daarin Ajax wel te verzekeren van de drie punten. Nog geen minuut na zijn entree schoot Huntelaar op aangeven van collega en aangetrokken concurrent Sébastien Haller de 1-2 op het bord om een paar tellen later na een pass van Zakaria Labyad de 3-1 op het bord te zetten. Die treffers betekenden de zesde en zevende goal van Huntelaar in dit Eredivisie-seizoen (elf wedstrijden), waar hij slechts 383 minuten voetbal voor nodig had. 

Klaas-Jan Huntelaar

FC Twente-doelman Joël Drommel was er grotendeels verantwoordelijk voor dat zijn ploeg tot de blessuretijd nog op één punt stond uit het treffen met de lijstaanvoerder. De doelman was de vaste sta-in-de-weg voor de Ajacieden en deed een open sollicitatie naar de opvolging van André Onana, maar stal de show uiteindelijk niet. Dat Drommel met die twee tegentreffers in de slotfase van de wedstrijd wellicht de historie ingaat als de doelman die de laatste Eredivisie-doelpunten van The Hunter om zijn oren kreeg, wordt steeds waarschijnlijker… 


Niemand had gedacht dat Huntelaar in de nadagen van zijn carrière één van de moeilijkste keuzes van zijn loopbaan moest maken. De 37-jarige aanvaller kwam gisteren in het nieuws omdat Schalke 04, de Duitse subtopper die Huntelaar zeven seizoenen diende, navraag deed bij de pinchhitter van Ajax. De situatie in Gelsenkirchen is heel anders dan wanneer Huntelaar vertrok uit de Bundesliga: Schalke staat op dit moment met zeven punten uit vijftien wedstrijden op een 17e plek in de hoogste Duitse voetbalklasse, wat zou betekenen dat de Köningsblauen zouden degraderen naar de 2. Bundesliga. 

De Duitsers hebben vooral doelpunten nodig en komen dus uit bij Huntelaar, die tegen FC Twente wederom bewees dat hij op 37-jarige leeftijd het net nog steeds gemakkelijk weet te vinden. De eerste keer dat Huntelaar naar Schalke vertrok, was de keuze niet meer dan logisch: The Hunter was destijds na een mislukt avontuur bij Real Madrid ook overbodig verklaard bij AC Milan en kon in Gelsenkirchen zijn carrière nieuw leven inblazen. Nu is de situatie anders, maar toch hetzelfde. 

Ongeëvenaarde anticipatie

Hoewel Huntelaar bij Ajax een meer dan gewaardeerde kracht is en ook zeker zijn minuten zal maken het komende halfjaar, is het perspectief op speeltijd door de komst van Sébastien Haller een stuk minder geworden. Huntelaar startte de wedstrijden voor de winterstop, mede door blessures van Lassina Traoré en Bryan Brobby, in het basiselftal van Erik ten Hag en beschaamde dat vertrouwen niet: tegen PEC Zwolle maakte hij één doelpunt, tegen ADO Den Haag vond hij twee keer het net en tegen Willem II gaf hij de assist op de enige Ajax-treffer van die avond. 

Een spits met een conversieratio (doelpunten/schoten) van 36,84% zou vrijwel bij elk team in de basis staan. Huntelaar zorgde in zijn invalbeurten en spaarzame basisplaatsen voor zo’n 4,5 schoten per wedstrijd, waarvan er 2,4 op doel eindigde (53%). Met andere woorden: gemiddeld gezien staat Huntelaar één derde van zijn schotpogingen op de juiste plaats om een doelpunt te maken en hij schiet gemiddeld bijna drie keer op doel. Oftewel: statistisch gezien kan het elke wedstrijd raak zijn en Huntelaar heeft de kwaliteiten om die statistiek ook tot werkelijkheid te maken. 


De belangrijkste reden is echter niet in een data-stack te vatten. De manier waarop Huntelaar zich in de zestienmeter verplaatst, blijft een genot om naar te kijken en derhalve ongeëvenaard in de Eredivisie. De 37-jarige aanvaller wist na de voorzet van Davy Klaassen op Haller al waar die bal terecht zou komen, anticipeerde op de kopbal van de Franse spits en schoot de bal instinctief buiten het bereik van de uitblinkende doelman Drommel. Helemaal in combinatie met Haller, die voor Huntelaar als bliksemafleider dient, is de spits levensgevaarlijk en krijgt hij meer ruimte om gevaarlijk te worden in de vijandige zestien. 

Perspectief

Desalniettemin lijkt Ajax heel lang meer van dat ongeëvenaarde anticipatievermogen van de 37-jarige aanvaller gebruik te kunnen maken. In gesprek met Hans Kraay Junior bij ESPN liet Huntelaar doorschemeren dat hij zijn keuze al gemaakt had, maar dat hij nog niet klaar was om dat met de buitenwereld te delen. Het zal ongetwijfeld de moeilijkste keuze zijn die Huntelaar de afgelopen jaren heeft moeten maken; zijn twee grote voetballiefdes willen hem allebei én deze beslissing zal zijn laatste zijn als actieve voetballer, dus zal ook voor een deel bepalen hoe Huntelaar de geschiedenisboeken zal ingaan. 

Bij Ajax kan Huntelaar afsluiten met de landstitel en de beker en heeft hij ook nog de kans om zich nog één keer op Europees niveau te laten zien. Dat de Amsterdammers deze winterstop Haller wegkochten bij West Ham United, verandert vrij weinig aan zijn rol bij aanvang van dit seizoen: Huntelaar wordt door Ten Hag gezien als pinchhitter en daarom zet de Ajax-trainer de ervaren aanvaller het liefste niet in zijn basisopstelling. Bij Schalke komt hij in een omgekeerde wereld terecht: de subtopper van weleer is op dit moment verwikkeld in een barre degradatiestrijd en maakte in vijftien wedstrijden slechts twaalf doelpunten. Huntelaar wordt daar wel degelijk voor de basis gehaald, waardoor de spits zich in de nadagen van zijn actieve carrière kan slijten in als spits van een club in een topcompetitie. 


Dat Huntelaar bij Schalke uitzicht heeft op meer speeltijd, zal echter zwaarder wegen dan het spelen om de prijzen. De spits is hoe dan ook bezig aan zijn laatste halfjaar als profvoetballer en krijgt nog één keer de kans om zich als basisspeler te bewijzen. De gretigheid die de aanvaller de afgelopen weken liet zien, bewijzen dat Huntelaar nog altijd geen genoegen kan en wil nemen met een rol op het tweede plan. De vraag is of Ajax daar ook zo over denkt. 

Gunfactor

Huntelaar zou bij Marc Overmars aan hebben gegeven dat de Directeur Spelerszaken van Ajax het hem, mits Huntelaar een transfer wil maken, zal moeten gunnen. Overmars zou daar naar gaan kijken, wist de hoofdrolspeler na afloop van de wedstrijd tegen FC Twente te melden, maar alle signalen lijken erop te wijzen dat Huntelaar met zijn invalbeurt in Enschede zijn laatste minuten in het Nederlandse voetbal heeft gespeeld. 

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Ajax Huntelaar een transfer door zijn neus gaat boren en hem teleurgesteld in Amsterdam laat zitten. Hoewel de spits eigenlijk niet kan en mag vertrekken – Ten Hag heeft hem nodig, zo bleek maar weer tegen FC Twente – zal Huntelaar terugkomen op het besluit dat hij zijn carrière bij Ajax zal afsluiten. Niet omdat hij geen meerwaarde meer is voor de Amsterdammers, maar omdat hij nog één keer die topspits kan zijn in Gelsenkirchen. En wie weet, als Ajax hem dit gunt, wellicht overweegt Huntelaar dan alsnog een extra jaar als voetballer om tóch in Amsterdam af te sluiten.

Wat zou jij doen als je Ajax was?

  • Huntelaar transfer gunnen
  • Hem aan zijn contract houden
  • Laten verhuren en contract verlengen
2076+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie