Ajax haalt doelputengarantie voor spotprijs op

Foto: Ajax haalt doelputengarantie voor spotprijs op

Sébastien Haller is op weg naar Ajax. De Franse spits, die bij FC Utrecht indruk maakte in de Eredivisie, wordt naar alle waarschijnlijkheid binnen een aantal dagen voorgesteld als nieuwe Ajax-aanvalsleider. De Amsterdammers betalen op het eerste oog een groot bedrag om de 26-jarige spits binnen te halen, maar die schijn kan bedriegen. 

Ajax komt in de zoektocht naar een nieuwe spits uit bij Sébastien Haller. De 26-jarige international van Ivoorkust is voor de Nederlandse voetbalfan geen onbekende en dat kan met zekerheid gezegd worden van Ajax-trainer Erik ten Hag, die bij FC Utrecht samenwerkte met de boomlange spits. Hoewel Haller bij West Ham United niet de beste periode van zijn voetballoopbaan kent, valt deze situatie met geen mogelijkheid te vergelijken met de omgeving die hij als Ajax-spits zal kennen. Daarom kan het transferbedrag dat de Amsterdammers betalen – naar verluidt tussen de twintig en vijfentwintig miljoen euro – zelfs gezien worden als spotgoedkoop. 

Sébastien Haller

Haller maakte kwam in 2015 in beeld bij de Nederlandse voetbalfan. Als spits van AJ Auxerre in Frankrijk, die Ajax in het verleden nog eens uit de UEFA Cup knikkerde, maakte de boomlange spits te weinig minuten voor zijn gevoel en liet zich voor een seizoen verhuren aan FC Utrecht. In de Domstad maakte de destijds 20-jarige aanvaller indruk met zijn imposante fysiek en neusje voor de goal. Grote interesse leverde hem dat na zijn uitleenbeurt niet op, maar de Fransman kon de komende seizoenen in ieder geval wel op genoeg speeltijd rekenen; FC Utrecht nam hem na de verhuurperiode definitief over van de Fransen en betaalde ruim zeven ton om Haller definitief in de Galgenwaard te houden. 


De boomlange spits deed in de seizoenen na zijn transfer naar de Domstad eigenlijk niet veel anders dan in zijn eerste seizoen: in totaal speelde hij 98 wedstrijden voor FC Utrecht waarin hij 51 keer scoorde, wat neerkomt op een gemiddelde van één doelpunt per twee wedstrijden – alle competities meegerekend. Mede door die productie begon de spits op te vallen bij andere clubs. Interesse van de Nederlandse top kwam er, ondanks het feit dat Haller in 2017 bij onder andere Ajax zou zijn aangeboden, destijds nog niet. Dat nam niet weg dat Haller een mooie transfer maakte in de zomer van dat jaar: Eintracht Frankfurt telde zo’n zeven miljoen euro neer voor de Franse aanvaller en zodoende hield Utrecht een mooie winst over aan de spits. 

In Duitsland ging Haller eigenlijk door met waarmee hij zijn naam als speler van FC Utrecht had gevestigd: doelpunten maken. In totaal kwam de spits tot 77 officiële duels voor de Duitsers en had hij met 33 doelpunten en 19 assists opnieuw een productieve periode. Na twee jaar kwam er voor de spits echter een andere niet te missen kans voor zijn voeten: West Ham United wilde Haller graag naar de Premier League halen en die competitie leek de Franse Ivoriaan op zijn lijf geschreven. De Londenaren legden vorige zomer liefst vijftig miljoen euro neer om Haller in te lijven. Bij The Hammers gaat het echter nog niet van een leien dakje: tot dusver kwam Haller in 53 wedstrijden tot veertien doelpunten. 

Ajax 

Ondanks die tegenvallende productie betaalt Ajax naar verluidt een bedrag van twintig tot vijfentwintig miljoen euro voor de tweevoudig Ivoriaans international. Een paar dagen terug gaf Ten Hag al aan dat er een aantal dingen speelde en dat de Amsterdammers hoge standaarden nastreefden als het ging om een nieuwe spits, maar de naam van Haller kwam toch uit het niets ineens de headlines binnengestormd. Na namen als Luis Suárez, Arek Milik en het Braziliaanse talent Brenner Souza da Silva lijkt Haller niet de spits van ‘internationale allure’ die Ajax trachtte binnen te hengelen, al kan de aanvaller van West Ham United in Amsterdam die naam wel gaan maken. 

In Engeland had Haller de pech dat hij in een ploeg speelde dat de afgelopen seizoenen min of meer een grijze middenmoter was. West Ham United staat op dit moment tiende in de Premier League en staat niet bekend om het aanvallende voetbal dat er gespeeld wordt. Sterker nog: de lange ballen vliegen zo nu en dan zelfs over de 1,90 meter lange Haller heen, waardoor je de spits niet in zijn kracht benut. De Ivoriaans international is nog altijd niet een spits die een paar man uitspeelt en een solo-doelpunt maakt, maar kan bij Ajax met zijn kwaliteiten wel een groot verschil maken in de kampioensstrijd en de Europa League. 


Haller is niet alleen een speler die je als kapstok kunt gebruiken, maar ook iemand die voorzetten vanaf de zijkant nodig heeft om doelpunten te maken. Dat laatste lijkt in eerste instantie niet een sterk punt, maar aangezien Ajax vaak tegen een gesloten centrum speelt en er daardoor op de zijkanten vaak ruimte ontstaat voor de vleugelverdedigers en/of buitenspelers, is het voor de Amsterdammers van levensbelang dat er in de punt van de aanval een spits staat die in z’n eentje een luchtmacht vormt. Daarnaast is Haller, helemaal in de Eredivisie, een bewezen kracht als het gaat om doelpunten maken, hetgeen waar Ajax-spitsen zoals Zakaria Labyad en Lassina Traoré in het afgelopen halfjaar juist moeite mee leken te hebben. 

Alleen Klaas-Jan Huntelaar, die Ten Hag het liefst achter de hand houdt om in de laatste fases van de wedstrijd een ommekeer te forceren, en Dusan Tadic, die in de Eredivisie alleen bij hoge uitzondering in de punt van de aanval staat, kunnen degelijke cijfers overleggen op het gebied van doelpunten maken. Dat is echter niet genoeg voor de eisen die Ajax stelt aan haar diepste aanvaller, maakte Ten Hag zowel in de zomer als in de huidige winterstop duidelijk. 

Spotgoedkoop

Dat Ajax de transfersom voor Haller niet in één keer hoeft af te tikken, maar in verschillende termijnen kan betalen, spreekt ook in het voordeel van de Amsterdammers. Toch lijkt twintig miljoen euro, helemaal in een tijd waar er gekort werd op salarissen en medewerkers ontslagen moesten worden door de corona-crisis, een hele grote zak met geld voor een speler die niet slaagde bij een club uit het rechterrijtje van de Premier League. Met de nadruk op lijkt. 


Haller heeft zich al bewezen als Eredivisie-topschutter, deed de afgelopen jaren ervaring op in twee topcompetities (Bundesliga en Premier League), debuteerde onlangs voor de nationale ploeg van Ivoorkust (twee interlands, één doelpunt) en is, ondanks 285 wedstrijden op het hoogste niveau, nog altijd maar 26 jaar. Daarnaast ligt de betalen transfersom nog altijd onder de huidige marktwaarde van Haller, deze wordt door Transfermarkt op dit moment nog 30 miljoen euro geschat. 

Met andere woorden: zijn beste jaren moeten nog komen en die glorietijd gaat hij in Amsterdam beleven. Bij Ajax speelt Haller mee om de prijzen en kan hij een directe invloed hebben op een mogelijk landskampioenschap in de zomer. Dat betekent een ticket voor de Champions League, waardoor al ruim de helft van zijn transferbedrag is terugverdiend aan de startpremie in het Miljardenbal. Wanneer Haller dan ook in de CL zijn stempel kan drukken op het Ajax-spel, dan zal zijn waarde alleen maar verder stijgen en kan Ajax wellicht nog winst maken op de Ivoriaans international.

20 miljoen euro voor Haller is

  • Spotgoedkoop
  • Precies genoeg
  • Net te veel
  • Veel te veel
2318+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie