Jennifer Hermoso

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over Jennifer Hermoso

Jennifer Hermoso is een Spaanse voetbalster. De aanvaller speelt momenteel voor het vrouwenteam van Pachuca CF en is daarnaast international voor Spanje.

  • Hermoso speelt momenteel voor Pachuca CF
  • De aanvaller kwam eerder uit voor Atlético Madrid, Rayo Vallecano, Tyreso FF, FC Barcelona en PSG
  • Ze wist zeven keer de Primera División voor vrouwen te winnen
  • In 2023 werd Hermoso wereldkampioen met Spanje
  • Tijdens de huldiging werd ze ongewenst gekust door Luis Rubiales

Clubcarrière

Jennifer Hermoso Fuentes werd op 9 mei 1990 geboren in de Spaanse hoofdstad Madrid. Zij is de kleindochter van Antonio Hernández, die als doelman de clubkleuren van Atlético Madrid verdedigde. Opa nam haar regelmatig mee naar het Estadio Vicente Calderón en moedigde haar aan om op twaalfjarige leeftijd aan de slag te gaan voor diezelfde voetbalclub.

Doorbraak bij Atlético Madrid

Hermoso doorliep verschillende jeugdelftallen van Atlético Madrid. Op 5 december 2004 maakte de aanvaller haar debuut in de Segunda División tegen Vicálvaro (6-0 overwinning) en prompt verscheen haar naam op het scoreformulier. Hermoso had in het seizoen 2005-2006 een belangrijk aandeel in de promotie naar het hoogste niveau van Spanje.

Na een verblijf van acht jaar vertrok Hermoso bij Atlético Madrid. In 2010 koos de aanvaller voor Rayo Vallecano, waar ze in haar debuutseizoen meteen de Primera División voor vrouwen wist te winnen. Na het seizoen 2012-2013 maakte zij de overstap naar het Zweedse Tyresö FF, maar dat verblijf hield maar acht maanden stand.

Kampioen in Barcelona en Madrid

In januari 2014 keerde Hermoso terug naar Spanje. De aanvaller koos voor FC Barcelona en won dat jaar meteen de Spaanse dubbel in Catalonië. Hermoso won in 2015 opnieuw het Spaanse kampioenschap, waar in 2017 nogmaals de Copa de la Reina aan haar erelijst werd toegevoegd.

Hermoso vertrok in 2017 opnieuw naar het buitenland. Ditmaal gaf ze haar jawoord aan Paris Saint-Germain, waarmee ze in 2018 de Coupe de France wist te winnen. Opnieuw duurde haar verblijf buiten Spanje niet lang. Hermoso keerde in 2018 alweer terug naar haar geboorteland voor een comeback bij Atlético Madrid. Als goalgetter had zij een groot aandeel in het kampioenschap van 2019.

Ondanks het kampioenschap van Atlético Madrid keerde Hermoso in 2019 terug naar FC Barcelona. Het bleek een voortreffelijke keuze. Niet alleen werd de Madrileense in 2020, 2021 en 2022 nogmaals landskampioen, maar ook de Champions League van 2021 werd een prooi dankzij een 4-0 overwinning op Chelsea in de finale. Hermoso won daarnaast nog tweemaal de Copa de la Reina en de Supercopa Femenina.

Transfer naar Mexico

Hermoso scoorde aan de lopende band, waaronder 51 keer in het kalenderjaar 2021. Door toedoen van teamgenoot Alexia Putellas leverde dat net geen Ballon d’Or op. De aanvaller vertrok in het daaropvolgende jaar wederom uit Spanje en koos ditmaal voor een dienstverband bij het Mexicaanse Pachuca CF. Begin 2024 maakte Hermoso de overstap naar Tigres UANL.


Interlandcarrière

Hermoso debuteerde op 21 juni 2012 in het Spaanse vrouwenteam, dat een 4-0 zege behaalde op Turkije. Begin 2023 maakte zij tegen Rusland haar eerste doelpunt als international. De aanvaller debuteerde in 2013 op een grote eindronde, maar ultiem succes bleef uit door de uitschakeling in de kwartfinale van het EK. Twee jaar later debuteerde Spanje op het WK Vrouwen en opnieuw behoorde Hermoso tot de selectie.

Als trefzekere aanvaller bleef Hermoso een vaste waarde in het vrouwenteam van Spanje. De Madrileense was op meer WK’s (2019 en 2023) en EK’s (2017 en 2022) actief. Ze won de Algarve Cup in 2017 en de Cyprus Cup van 2018, maar het grote hoogtepunt volgde in 2023 door het winnen van het wereldkampioenschap. Hermoso maakte drie doelpunten op deze eindronde.

(Pro Shots)

Wereldwijde rel

De WK-titel van 2023 had een groot hoogtepunt moeten worden, maar in plaats daarvan zakte de aandacht voor het sportieve succes snel weg. Dat had alles te maken met een incident tijdens de huldiging. Voorzitter Luis Rubiales van de Spaanse voetbalbond (RFEF) zorgde voor opschudding door Hermoso te kussen. Naar eigen zeggen betrof het een kus met wederzijdse toestemming, maar de aanvaller ontkende dit.

Rubiales kwam zwaar onder vuur te liggen. De RFEF-voorzitter bleef volhouden dat Hermoso instemde met de kus en bracht zelfs zogenaamd bewijs naar voren, maar hij werd daardoor vooral ongeloofwaardig. De FIFA besloot hem voor negentig dagen te schorsen, waar de Spaanse justitie een strafrechterlijk onderzoek aankondigde. Rubiales werd aanvankelijk gesteund door de nationale voetbalbond, maar op 28 augustus werd duidelijk dat hij ook intern niet meer op veel sympathie kon rekenen.

Laatste update: 15 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie