Wie springt er naar hét Nederlandse voetbalwalhalla?

Foto: Wie springt er naar hét Nederlandse voetbalwalhalla?

De Keuken Kampioen Divisie gaat de laatste en allerbelangrijkste fase in. Zes clubs strijden om twee tickets die recht geven op directe promotie naar de Eredivisie. Wordt het een Belgische ‘opa’, een kale oosterling, een rustige Winschotenaar, een Italiaanse Nederlander, een Bosnische ex-RKC’er of een boer met voetbalverstand? De tombola gaat beginnen!

Inside: ferme strijd om directie promotie naar Eredivisie

De verschillen achter koploper Willem II (63 punten) zijn zeker niet al te groot. Roda JC 58 punten, FC Groningen 57, ADO Den Haag 55, FC Dordrecht 53, De Graafschap 52, met de aantekening dat de Kerkradenaren en Groningers nog een duel tegoed hebben. In Brabant leek het er lang op dat de ploeg van zeer ervaren Belgische trainer Peter Maes met de hoogste eer zou gaan strijken, maar korte tijd geleden was er heel even sprake van een dipje voor de formatie van Willem II.

De nuchtere ‘kale’

Naaste concurrent Roda won onlangs onder meer knap in Tilburg, waardoor de KKD eigenlijk spannender is dan ooit. De Limburgers met de immer rustige, voor de tv-camera althans, Bas Sibum aan het roer als hoofdtrainer presteert dit seizoen boven verwachting goed. De eerste periodetitel werd al binnengesleept en de Kerkraadse club, die hier en daar wat steken liet vallen, staat nog altijd op een keurige plek die recht geeft op directe promotie naar hét voetbalwalhalla van Nederland: de Eredivisie.

De kundige ervaren rot

FC Groningen, afgelopen seizoen gedegradeerd op het hoogste niveau, kende een treetje lager een slechte start maar heeft inmiddels de benodigde draai gevonden. Het elftal van de ervaren trainer Dick Lukkien, vooraf torenhoog titelfavoriet, gaat nu naar aller waarschijnlijkheid tot de laatste dag meestrijden om directe promotie. Compleet verrassend is dit ook niet, omdat de noorderlingen veruit over het hoogste spelersbudget te beschikken.

De slimme Italiaan

Lukkien heeft overigens de laatste maanden meerdere spelers uit de eigen jeugdopleiding in zijn team weten in te passen. Veel meer verrassend is de soort van herrijzenis van FC Dordrecht. Kleine club, maar dit seizoen geholpen door een hernieuwde samenwerking met Feyenoord. Waardoor de mannen van trainer Michele Santoni, geboren Italiaan met inmiddels duidelijke wortels in Nederland, tijdens de lopende competitie misschien wel het aantrekkelijkste voetbal speelt in de KKD.

De behouden Bosniër

In Dordt is de druk zeker niet al te groot, maar in Den Haag bij het plaatselijke ADO is die echter des te groter. De Hagenezen hebben behoorlijk de beurs getrokken om aan het einde van de rit dit doel te gaan bereiken. In het elftal van ervaren trainer Darije Kalezic, een man met zijn roots in Bosnië en in het verleden onder meer speler bij RKC, zijn inmiddels plekken ingeruimd voor Timothy Derijck, Alex Schalk, Jari Vlak en Nick Marsman.

Boer met voetbalverstand

Twee andere heel belangrijke versterkingen zijn boomlange spits Henk Veerman, inmiddels topscorer, en aangever en soms ook doelpuntenmaker Daryl van Mieghem. Spelers die De Graafschap-boegbeeld en huidig hoofdtrainer Jan Vreman maar al te graag in zijn selectie zou willen hebben. De Superboeren zijn op dit moment niet de grootste kanshebber op directe promotie, maar gaan sowieso wel deelnemen aan de play-offs. Al hijgt ook NAC nog in de nek.

Het worden nog heel spannende weken in de top van de KKD. Welk elftal kan bijvoorbeeld het beste met de welbekende zenuwen omgaan? De tijd zal dit, op korte termijn, gaan leren. Waarna het in sommige steden groot feest zal zijn. En op andere plaatsen zal het geduld nog even in acht moeten worden genomen. De Keuken Kampioen Divisie is in ieder geval een competitie waar de komende weken de ogen volop op gericht zullen zijn door menig voetballiefhebber.

Wie promoveert er direct naar de Eredivisie?

  • Willem II en Roda JC
  • Willem II en FC Groningen
  • Roda JC en FC Groningen
  • Willem II en ADO Den Haag
190+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie