Van der Sar gaat gevecht met concurrenten aan: “Tweede zin…”

Foto: Van der Sar gaat gevecht met concurrenten aan: “Tweede zin…”

Ajax-directeur Edwin van der Sar vindt het geen probleem dat clubs creatief omgaan met het herenakkoord. Op papier is afgesproken dat de topclubs onderling géén spelers van elkaar overnemen, maar de oud-doelman plaatst meteen een kanttekening.

“De vraag is: moet je jongens beletten in de overgang naar een andere club? Waar ze bijvoorbeeld meer speeltijd kunnen krijgen of een betere opleiding. Ik denk dat wij bij Ajax goede kansen aan talenten bieden. En als je dan een talent overneemt, zal er beter gecompenseerd moeten worden”, vertelt Van der Sar in gesprek met Voetbal International.

De Ajax-directeur beaamt dat er een herenakkoord bestaat. “Maar er staan twee belangrijke zinnen in het akkoord. Ten eerste mag je geen spelers benaderen. Punt. De tweede zin is: als dat tóch gebeurt, betaalt die club het dubbele van de normale opleidingsvergoeding en na tien wedstrijden bij je nieuwe club volgt er nóg een vergoeding.”

Robert Eenhoorn van AZ wil vasthouden aan de eerste zin. “Als je het zoekt in meer betalen, speel je de clubs in de kaart die het nog kúnnen betalen. Dan kun je de opleidingsvergoeding beter afschaffen.” Mark Koevermans van Feyenoord deelt die mening. “Aan de andere kant: zorg dat je zelf de beste jeugdopleiding hebt, zodat men graag bij je traint. Ajax heeft straks misschien wel honderd spelers onder contract. Dan wordt het steeds moeilijker daar het eerste elftal te bereiken. De kans dat dit lukt bij PSV of Feyenoord of AZ is groter.

PSV-directeur Toon Gerbrands weet dat het verboden is in Engeland. “Daar is alles goed geregeld en zijn de afspraken duidelijk. Hier hoor ik aan deze tafel al twee verschillende interpretaties van ons herenakkoord. Ook ik was bij de vergaderingen hierover. Op papier staat het precies zoals het Edwin het vertelt.”

Wie heeft gelijk?

  • Ajax (die kanttekening is er niet voor niets)
  • De overige topclubs (niet benaderen is niet benaderen)
376+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie