Opvolger Kroes: dit zijn bij Ajax de kandidaten

Foto: Opvolger Kroes: dit zijn bij Ajax de kandidaten

Ajax moet opnieuw op zoek naar een nieuwe algemeen directeur, na de plotselinge schorsing van Alex Kroes. Voor de Amsterdammers is het een grote klap in het gezicht, aangezien Kroes slechts 18 dagen werkzaam was. Lange lijsten met mogelijke opvolgers liggen dan ook niet klaar. Tóch zijn er een aantal namen die klinken.

Inside: Vertrek van Kroes bij Ajax uit het niets

Maandenlang wachtte Ajax op het moment dat Kroes aan zijn klus zou beginnen. De Nederlandse recordkampioen kwam in de zomer van 2023 met het nieuws naar buiten dat hij Edwin van der Sar zou opvolgen. Daarbij vergat Ajax echter dat hij nog onder contract stond bij AZ en dat het voor de Alkmaarders alleen maar als een rode lap op een stier werkte. Het besloot zich bepaald niet meegaand op te stellen en hield Kroes aan zijn contract, waarin stond dat hij niet zomaar naar een andere club mocht overstappen. In maart startte hij dan ook pas aan zijn droombaan.

Die periode duurde nog geen drie weken, want begin april kwam naar buiten dat hij een pakket aandelen van Ajax had gekocht toen hij alleen wist dat hij algemeen directeur zou worden. Het betekende ‘handelen met voorkennis’ en dus kon de raad van commissarissen niets anders doen dan hem een schorsing te geven. Hoewel het besluit nog kan worden teruggedraaid, moet Ajax achter de schermen alvast werken aan mogelijke oplossingen voor de korte én lange termijn. Verschillende kandidaten lijken hoog op het verlanglijstje te staan.

Robert van Overwijk, directeur van Circuit Zandvoort

Een veelgehoorde naam is die van Robert van Overwijk. Binnen de voetballerij zullen weinig mensen van hem hebben gehoord, maar in de Formule 1-sport is dat een geheel ander verhaal. De afgelopen jaren kwam Van Overwijk veel op de televisie, omdat hij directeur is van Circuit Zandvoort. Hem lukte het ogenschijnlijk onmogelijke door de FIA te overtuigen om weer Grands Prix in Nederland te houden. Mede door het succes van Max Verstappen lukte het hem om de tribunes volledig vol te krijgen. De GP van Nederland wordt bovendien veelal gezien als het beste georganiseerde raceweekend van het jaar.

Aan bestuurlijke ervaring heeft Van Overwijk dan ook geen gebrek. Naar verluidt ligt zijn naam uitstekend binnen de voetballerij en overwegen onder meer ook AZ en FC Twente binnenskamers om hem naar de vereniging te halen. Wil Ajax hem strikken, dan moet het de komende maanden dan ook met een overtuigend verhaal bij hem terechtkomen. De Amsterdammers zien Van Overwijk als een man die een oplossing kan vinden voor complexe zaken en die in staat is om de huidige problemen binnen de vereniging zo snel mogelijk op te lossen. Ook kan hij zorgen voor een frisse wind.

Menno Geelen, huidig commercieel directeur van Ajax

In het verleden van Ajax zullen er weinig commercieel directeuren zijn geweest die zo populair waren als Menno Geelen. Hij maakt al jarenlang onderdeel uit van de Amsterdamse selectie en beleefde in samenwerking met Van der Sar en Marc Overmars grote successen binnen de club. Geelen weet dan ook als geen ander wat er nodig is om Ajax weer terug te brengen aan de top en zal ook in bestuurlijke zin hebben geleerd van de zaken die niet goed hebben plaatsgevonden. Het is daardoor niet voor het eerst dat zijn naam is gevallen.

Sterker nog: afgelopen zomer vroeg Ajax ook al eens aan hem om over het doorschuiven naar algemeen directeur na te denken. Waar Geelen nooit geheel duidelijk heeft gemaakt wat zijn beweegredenen waren om niet voor de uitdaging te gaan, besloot hij om commercieel directeur te blijven. Na het plotselinge vertrek van Kroes wordt de roep om Geelen intussen echter weer groter. Geelen zou binnen Ajax weten hoe de hazen lopen en daarom in een korte periode de juiste beslissingen kunnen nemen om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Het is echter de vraag of hij nu wél wil.

Menno Geelen doet het als commercieel directeur al jarenlang goed bij Ajax.

Michael Kinsbergen, voormalig algemeen directeur Ajax

Als er één man is die heeft bewezen dat hij met een Ajax in nood raad weet, dan is het Michael Kinsbergen wel. De bestuurder trad in 2012 in dienst, toen de Fluwelen Revolutie van Johan Cruijff zijn hoogtepunt kende. Vertrekkende directieleden waren bij Ajax aan de orde van de dag en verschillende kampen besloten elkaar te bestrijden. Kinsbergen hield zich in die periode echter op de vlakte en besloot zich vooral te focussen op de organisatie. Toen hij in 2015 uiteindelijk wegging, hoewel hij langer had willen blijven, stond Ajax een stuk steviger dan daarvoor.

Na een kortstondig avontuur bij AZ deed hij niets meer in de voetballerij. Met al zijn ervaring en kwaliteiten is hij als geen ander in staat om als crisismanager aan de slag te gaan en belangrijke knopen door te hakken. Niet alleen heeft hij met zijn 65-jarige leeftijd geen belang meer om mensen bevriend te houden, ook heeft hij tussen 2012 en 2015 al eens bewezen dat bij hem teambelang altijd boven het individu gaat. Kinsbergen kan de kampen die momenteel in Amsterdam te vinden zijn, dan ook samenbrengen. Naar verluidt zien de huidige beleidsbepalers het minder in hem zitten.

Bert van Oostveen, voormalig bestuursvoorzitter en directeur betaald voetbal KNVB

De komst van Bert van Oostveen is ook niet uit te sluiten. Sinds de jaren ’90 werkte de bestuurder voor de KNVB. De Nederlandse voetbalbond was dermate tevreden over zijn werk, dat hij tussen 2010 en 2016 bestuursvoorzitter en directeur betaald voetbal was. Waar in de media veelal negatieve berichten over zijn werk klonk, was de KNVB juist zeer content over de wijze waarop hij erin slaagde om de bond uit te dragen. De afgelopen jaren vervulde hij functies waar hij beduidend minder in de schijnwerpers stond buiten de voetballerij.

De interesse zou grotendeels te maken hebben met Michael van Praag, de voorzitter van de rvc van Ajax. Van Praag werkte bij de KNVB in dezelfde periode als Van Oostveen en heeft hem daarom van zeer dichtbij meegemaakt. Beide mannen zouden nog altijd nauwe banden met elkaar hebben en een hernieuwde samenwerking wel zien zitten. Gezien zijn verleden lijkt hij bij (de supporters van) Ajax op minder krediet als bij de KNVB te kunnen rekenen. Zo kreeg hij veel kritiek op het aanstellen van de bondscoaches en is het aanstellen van een nieuwe hoofdtrainer juist zo belangrijk in Amsterdam.

Moet Kroes nog een kans krijgen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
1645+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:00
0+
Van der Meijde oog in oog met hooligans: “Ik had echt een probleem gehad”
18:50
14+
‘Aanstaande ‘Twente-sensatie’ zou ook geschikt zijn voor Ajax of Feyenoord’
18:30
31+
‘Transferstrijd barst los rond Xavi Simons’
18:10
11+
Hartstocht op de Arnhemse tribunes: “Dan zie je hoe de club in elkaar steekt”
17:50
99+
Domper bij afscheidswedstrijd Slot in De Kuip
17:30
111+
‘Daarom gaat Kroes tóch weer samenwerken met Van Praag’
17:11
255+
‘Vreemde Slot-actie van Geertruida’
17:00
180+
Waarom Ajax ‘gewoon’ vijfde wordt in de Eredivisie
16:45
37+
Lex Immers maakt opvallende move: “Wilden al langer de stap zetten”
16:30
564+
Kaapt Feyenoord Ajax-deal?
16:15
53+
KNVB strikt Adil Ramzi: “Trots om met grootste talenten aan de slag te gaan”
16:14
0+
Voorspelling: Borussia Dortmund gaat in eigen huis voor goede uitgangspositie tegen Paris Saint-Germain
15:58
308+
‘Schandalig Oranje-besluit Ronald Koeman’
15:43
158+
Driessen wuift ‘dertien in een dozijn-transfer’ weg voor Slot
15:28
666+
Henk Spaan doet boekje open over ‘transferleugenaar’ Slot
15:13
677+
‘Van ‘t Schip-wending op komst bij Ajax’
15:00
16+
Real Madrid wint de Champions League | Vraag van Aad
14:45
471+
‘PSV mikt op drietal versterkingen’
14:30
270+
‘Dreun voor Matthijs de Ligt’
14:14
105+
Van ‘t Schip kritisch op Rensch: “Inherent aan zijn leeftijd”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie