Mexicaanse Roda-charlatan De la Vega in Spanje wéér verwikkeld in financieel spel

Foto: Mexicaanse Roda-charlatan De la Vega in Spanje wéér verwikkeld in financieel spel

Mauricio García de la Vega, die in 2019 enkele maanden overnamekandidaat en zelfbenoemd directeur was van Keuken Kampioen Divisieclub Roda JC waarna hij op de keien werd gezet, is in Spanje nu opnieuw verwikkeld in een eclatante kwestie rondom de aandelenovername bij een profvoetbalclub. Dat blijkt uit onderzoek van SoccerNews.nl en wordt desgevraagd bevestigd door de Mexicaanse zakenman zelf.

Door Bjorn Thimister en Jesper Langbroek

Met pek en veren werd hij door boze supporters uit het stadion gezet. In Kerkrade, maar ook in andere delen van voetbalgek Nederland, zal men bij het horen van de naam van Mauricio García de la Vega vrijwel zeker terugdenken aan vrijdag 27 september 2019. In de avonduren speelde Roda JC op die dag een thuiswedstrijd in het eigen Parkstad Limburg Stadion tegen De Graafschap, maar de beoogde investeerder zou het laatste fluitsignaal niet halen.

Op de achtergrond was het op dat moment behoorlijk rumoerig bij de Limburgse club, omdat de genoemde De la Vega toch niet de weldoener bleek te zijn die hij tijdens de gesprekken met mensen van Roda had doen voorkomen. De Mexicaan maakte er intern een grote puinhoop van en graaide volgens ingewijden ondertussen behoorlijk wat euro’s van de clubrekening voor vliegreizen, hotelovernachtingen en etentjes.

Geen investeerder

Hij was binnen gekomen om te investeren, maar deed dit uiteindelijk nooit. Roda gleed hierdoor nóg verder af richting de organisatorische en financiële afgrond, terwijl men juist hoopte dit met de komst van De la Vega te voorkomen. Op een gegeven moment waren sommige fans van de Kerkraadse club het helemaal zat en besloten ze de Mexicaan tijdens de rust van het thuisduel met de Superboeren eigenhandig uit het stadion te zetten.

Het werd een onvergetelijk schouwspel. De la Vega kon geen kant meer op en werd met stevige handen vanuit de bestuurskamer via verschillende trappen naar de hoofduitgang van het Roda-stadion begeleid. Buiten ontstond nog enige oproer, terwijl de hoofdpersoon in kwestie met grote onschuldige ogen verdwaasd om zich heen keek en later in een politieauto stapte. Beelden hiervan gingen half Europa over.

García de la Vega moest dit toentertijd bekend zijn voorgekomen, want bij zijn vorige club Real Murcia in Spanje werd de Mexicaan een jaar hiervoor al eens door een groep fans de toegang tot het stadion ontzegd. In Kerkrade herhaalde deze geschiedenis zich. De in Guadalajara geboren oud-bankier bleek een charlatan te zijn en vertrok niet lang na het stadionincident bij Roda, na tussenkomst van onder meer de KNVB.

Hoogoplopend conflict over aandelen

Ondanks nog wat laatste stuiptrekkingen van De la Vega naar zijn oude werkgever in Limburg toe over transferinkomsten, werd het daarna stil rondom hem. SoccerNews.nl kan nu onthullen dat er op dit moment wéér een kwestie speelt rondom de verkoop van aandelen die De la Vega bezit van het Spaanse Real Murcia, uitkomend op het derde niveau van Spanje.

Uit brisante informatie, afkomstig van goed ingevoerde Spaanse bronnen, blijkt dat Real Murcia een rechtszaak had aangespannen tegen Mauricio García om van hem af te komen en hem te dwingen afstand te doen van zijn aandelen in de Spaanse voetbalclub. De la Vega meent op zijn beurt nog twee miljoen euro te moeten krijgen voor de verkoop van zijn aandelenpakket. Opmerkelijk is dat de Mexicaan denkt recht te hebben op in totaal vier miljoen euro betaald door andere zakenman en tevens vriend Felipe Moreno, tegenover wie hij in de rechtbank zou komen te staan.

Dit terwijl de aandelen van De la Vega in Real Murcia maar 150.000 euro waard zouden zijn. “Ik ben niet de persoon om iemand een fraudeur te noemen, maar voor de fans van Real Murcia is dit een nachtmerrie”, vertelt een Spaanse bron aan deze website. De controverse tussen de Spaanse club en Mauricio García de la Vega is inmiddels hoogopgelopen en komt voorlopig nog niet ten einde.

Rechtszaak

Er ligt een koopovereenkomst tussen De la Vega en Moreno over het overdragen van de clubaandelen van eerstgenoemde, maar ook het Spaanse gerechtshof bemoeit zich met de zaak. SoccerNews legde De la Vega afgelopen week een lijst met vragen voor over bovengenoemde kwestie, nadat zijn advocaat in Nederland, Ivo Sigmond, op verzoek contact met hem had gelegd. De Mexicaan reageerde uiteindelijk telefonisch vanuit Spanje op deze lopende kwestie. Hij bevestigde daarin dat de aandelenoverdracht nog onder de rechter is, maar hij verwacht het zelf op te lossen met zijn vriend Moreno voordat dat er een juridische beslissing aan te pas hoeft te komen.

Moreno, die de main shareholder is, heeft het eerste gedeelte van de aandelenovername aan De la Vega betaald. De Mexicaan wacht nu op de tweede betaling en heeft een troef in handren. Wanneer hij de rechtszaak wint, zullen de aandelen van Felipe Moreno waardeloos zijn en zal hij de macht bij de club verliezen. De investeerder heeft baat bij de deal met zijn vriend. De la Vega verwacht daarom dat alles geregeld gaat worden en dat de aandelenoverdracht in januari helemaal afgerond zal zijn.

Spaanse club zwijgt

Real Murcia kreeg op 14 november via de persafdeling per mail een lijstje met vragen door SoccerNews.nl voorgelegd: Wat is de status van de rechtszaak die Real Murcia heeft aangespannen tegen Mauricio García de la Vega? Is de rechtszaak ingetrokken, omdat ze het onderling oplossen? Ook stonden hierin vragen als ‘wat is de status van de overname van de aandelen van Mauricio García de la Vega door Felipe Moreno?’ en ‘zal García de la Vega de la Vega de club binnenkort definitief verlaten of zal hij een rol blijven spelen?’ De Spaanse club heeft hier echter niet op gereageerd.

In Zuid-Spanje zullen de supporters hopen dat de deal tussen De la Vega en Moreno snel wordt afgerond, zodat de Mexicaan geen rol meer speelt bij Real Murcia. In tegenstelling tot nieuwe grootaandeelhouder Moreno – die al zes miljoen euro aan schuld van de Spaanse derde divisionist afbetaalde – heeft De la Vega tot op heden weinig geïnvesteerd in Real Murcia. Sinds zijn komst in 2017 droeg hij pas 55.000 euro bij. Zijn bemoeienissen bij de club lijken vooral een financieel plan te zijn waar hij zelf beter van moeten worden. Precies zoals ze De la Vega bij Roda JC eerder ook leerden kennen.

Wat vind jij van De la Vega?

  • Slimme zakenman.
  • Een oplichter.
468+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie