Deze Ajax-spelers komen op het EK 2024 in actie

Foto: Deze Ajax-spelers komen op het EK 2024 in actie

Ajax heeft een zeer teleurstellend seizoen achter de rug en dat is ook af te zien aan het aantal Ajacieden die op het Europees kampioenschap in Duitsland actief zijn. Tóch zijn er mogelijk vijf spelers van de club die voor hun land in actie gaan komen. Weet een van hen op het toernooi te verrassen?

Inside: Nederlands elftal met Brobbey en Bergwijn

Bondscoach Ronald Koeman hoopt in Duitsland hetzelfde resultaat te behalen als tijdens het vorige Europees kampioenschap in het land: de toernooizege van Oranje in 1988. De oefenmeester neemt een 26-koppige selectie mee en heeft tijdens het selecteren expliciet rekening gehouden met aanvullende kwaliteiten. Waar er voldoende (centrale) verdedigers zijn, en Koeman daardoor enkele harde beslissingen heeft moeten nemen, heeft hij in aanvallend opzicht helemaal geen luxepositie. Daardoor was het voor hem puzzelen wie hij moest kiezen.

In de voorselectie liet Koeman al even in zijn kaarten kijken. Joshua Zirkzee, een groot talent dat het afgelopen seizoen bij Bologna geweldig deed, zag zijn EK-droom in duigen vallen, terwijl Brian Brobbey wél tussen de geselecteerde spelers stond. De keuze van Koeman kwam niet bepaald uit de lucht vallen. Brobbey speelde bij Ajax een gedeelte van het seizoen zeer sterk en hield zijn rug recht, ondanks de slechte resultaten van de Amsterdammers. Bovendien wist hij zichzelf in zijn scorend vermogen te verbeteren, waardoor hij onderdeel is geworden van de spelersgroep.

Datzelfde geldt voor Steven Bergwijn. Zijn voetbaljaar bij Ajax begon nog zo positief met het aanvoerderschap, maar mede door blessures kreeg hij het zelden voor elkaar om een topniveau aan te tikken. Gelukkig voor Bergwijn lukte het hem echter om op tijd fit te zijn voor het eindtoernooi en, na het meetrainen van de voorbije dagen, was het voor Koeman duidelijk dat de vleugelspeler fit genoeg is om naar Duitsland af te reizen. Met zijn snelheid, lichamelijke kracht en kwaliteit om een doelpunt te maken kan Bergwijn op het toernooi zomaar eens belangrijk zijn.

Het Nederlands elftal moet het voor elkaar zien te krijgen om de poulefase te overleven. Het begint op 16 juni met een wedstrijd tegen Polen, gevolgd door ontmoetingen met Frankrijk en Oostenrijk. Vooral de Fransen zullen lastig worden. Tegen de andere twee tegenstanders moet het te doen zijn om resultaat te behalen. Het is de vraag of dit met Bergwijn en/of Brobbey in het basisteam gaat zijn. De technische staf heeft namelijk nog meer opties voorin, en met Cody Gakpo (Liverpool), Memphis Depay (Atlético Madrid) en Xavi Simons (Paris Saint-Germain) heeft het een ijzersterke voorhoede.

Steven Bergwijn heeft al veel ervaring in het Nederlands elftal.

Kroatië hoopt opnieuw te verrassen

Met Luka Modric in de gelederen blijft Kroatië een outsider voor de Europese titel. De middenvelder is dan wel eind dertig, maar met zijn kwaliteiten is hij nog altijd de grote leermeester op het veld. Waar Kroatië tijdens het wereldkampioenschap in Rusland van 2018 de finale verloor van Frankrijk, lukte het vier jaar later op een haar na niet om in de eindstrijd terecht te komen. In Qatar kwam het in de halve finale tegenover Argentinië te staan, waarin de Zuid-Amerikanen met 3-0 te sterk bleken te zijn. Twee jaar later speelt het in de poulefase tegen Spanje, Albanië en Italië.

De technische staf van Kroatië heeft besloten om twee Ajacieden in de definitieve selectie op te nemen. Een daarvan is Josip Sutalo. De centrale verdediger voldeed dit seizoen als versterking in de Johan Cruijff ArenA niet aan de verwachtingen en kreeg daarom veel kritiek op zijn optredens. Zowel aan de bal als tijdens zijn verdedigende momenten lukte het hem niet om zijn niveau te behalen, waardoor hij onzeker op het veld kwam te staan. In Kroatië geniet hij echter veel vertrouwen. Hij staat op het eindtoernooi dan ook waarschijnlijk weer in het basisteam.

Naast Sutalo mag ook Borna Sosa mee. De linkervleugelverdediger kreeg dit voetbaljaar in Nederland nóg meer te verduren. Waar hij in Duitsland voornamelijk gewend was om als wingback te dienen, kreeg hij bij Ajax plotseling de opdracht om mee te verdedigen. Dat bleek niet tot de grootste krachten van Sosa te behoren. De Kroaat zat dan ook veelal op de reservebank. Desondanks kreeg hij een plekje in de selectie van Kroatië, wat grotendeels met het krediet te maken heeft dat hij in het verleden opbouwde. Op het EK zal hij willen laten zien wat hij waard is.

Kaplan in voorselectie van Turkije

Voor Ahmetcan Kaplan is het nog altijd onzeker of hij deze zomer voor Turkije gaat uitkomen. Het land heeft zich geplaatst voor het eindtoernooi en zit in een groep met Georgië, Portugal en Tsjechië. Het maakt daarmee een serieuze kans om de achtste finale te bereiken en heeft met internationals door heel Europa voldoende spelers om te selecteren. Waar het er lang niet op leek dat Kaplan op het EK actief zou zijn, hebben enkele uitstekende wedstrijden voor Ajax ervoor gezorgd dat de bondscoach hem op de radar heeft gekregen.

Onder John van ‘t Schip kreeg hij veel complimenten voor zijn vertoonde spel. Aankomend seizoen moet hét jaar worden van zijn definitieve doorbraak, maar eerst hoopt hij nog een EK op zijn naam te kunnen zetten. Kaplan zit voorlopig in de voorselectie en zal zijn vakantie met potlood in zijn agenda hebben gezet, afwachtende op wat Turkije gaat beslissen. Het zou hem de mogelijkheid bieden om de volgende stap in zijn ontwikkeling te zetten en met een goed gevoel aan het nieuwe seizoen bij Ajax te starten. Zolang hij nog niets heeft gehoord, zit hij echter in de wachtkamer.

Wint Nederland de EK-titel?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
210+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie