Calvin Stengs-schande bij Oranje

Foto: Calvin Stengs-schande bij Oranje

Calvin Stengs is weer helemaal terug bij Feyenoord. De talentvolste aanvallende middenvelder van Nederland is tevens de kwetsbaarste aanvallende middenvelder van Nederland en de schrik zat er daarom even goed in na de halve finale van de KNVB Beker tegen FC Groningen. Marvin Peersman torpedeerde Stengs en er was grote vrees voor een nieuwe zware knieblessure. De schade viel mee en Stengs zou zich nu moeten opmaken voor het EK met het Nederlands elftal. Ja, toch?

Opinie: fitte Calvin Stengs moet met Oranje naar EK

Ik denk vanuit Feyenoord en Oranje misschien wat te gemakkelijk. Maar bij beide elftallen kan ik geen betere en creatievere aanvallende middenvelder bedenken dan Stengs. Hij kan uit het niets iets brengen en weet de niet voor de hand liggende opties op het veld. Een technische virtuoos als Stengs zou iedereen in zijn team uitstekend kunnen gebruiken.

Toch lijkt bondscoach Ronald Koeman daar niet zo over te denken. Hij haalde hem uiteindelijk wel bij het Nederlands elftal, maar dat leek niet van harte te gaan. Andere spelers van Feyenoord maakten veel makkelijker de stap naar Oranje. Stengs was lang niet meer in het Oranje-shirt te bewonderen geweest, maar dit seizoen trok hij met veel pijn en moeite toch het tricot weer aan.

Je zag ook de klasse van Stengs in het Nederlands elftal. Hij maakte gelijk een hattrick (weliswaar tegen Gibraltar, maar soit). Bij Feyenoord leek hij langzaam, maar steeds beter in zijn rol te groeien. Hij ging meer scoren, maar was vooral in de passing en creatieve oplossing geweldig. Na 23 Eredivisie-wedstrijden staat hij op 5 doelpunten en 10 assists. Stengs is een type speler die we niet zoveel hebben in Nederland op het moment en dus moeten we die koesteren.

Koeman liet niets van zich horen bij blessure Stengs

Als bondscoach van het Nederlands elftal zijnde zou een belletje naar Stengs dan toch het minste moeten zijn op het moment dat hij op het oog zo zwaar geblesseerd raakt. Maar Koeman liet niets van zich horen. Ook tot de dag van vandaag heeft hij zich niet uitgelaten over de aanvallende middenvelder. Komt hij nog in aanmerking voor Oranje?

Ondertussen kwam die blessure Koeman wel goed uit. Hij kon de discussie uit de weg gaan en zijn lievelingetje Georginio Wijnaldum selecteren. Ondanks dat de voorvechter van zwartemensenrechten al zijn principes aan de kant schoof om in het mensenrechtenschendende land Saudi-Arabië te gaan voetballen. Wijnaldum hobbelt een beetje mee op dat woestijnniveau en liet datzelfde tempo zien bij Nederland tegen Schotland. Met zijn doelpunt toonde hij nog wel zijn oude kopkwaliteiten en positionering, maar verbloemde vooral dat hij het niveau niet meer aan kan. Jaren op de reservebank en nu spelen in de zandbak is nooit goed voor iemands voetbalniveau. En ja af en toe scoren kan nog. Elke topper van weleer scoort nog weleens in een of andere feestwedstrijd.

Stengs heeft geen concurrentie in Oranje

Terug naar Stengs, die Wijnaldum toch niet serieus kan beschouwen als concurrent bij Oranje. Teun Koopmeiners zou zijn positie nog kunnen innemen, maar is toch een andere type middenvelder dan de aanvallende middenvelder van Feyenoord. Xavi Simons en Donyell Malen zouden ook interessante opties zijn voor de derde middenvelderspositie (Koeman wil met drie echte middenvelders spelen). Simons stelt voorlopig echter teleur in Oranje en Malen is toch beter in zijn kracht als diepe spits. Koeman wil met meer middenvelders als nummer tien spelen dan omgebouwde aanvallers.

Dus dan kom je uit bij Stengs. Een speler die anders is dan ieder ander en een echte nummer tien. Qua echte nummers tien zitten we sowieso verlegen in Nederland. Donny van de Beek en Sem Steijn zijn nog mooie voorbeelden, maar zij zijn omlopende redenen niet in de picture bij Koeman. Stengs staat wel op een shortlist, maar Koeman twijfelt nog steeds. Stop daar maar mee, Ronald. Stengs zal het nog wel even in Feyenoord laten zien en dan weet je dat je een bijzondere middenvelder erbij hebt. Iemand die zomaar op het EK de creativiteit kan brengen waar het Nederlands elftal zo naar smacht.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Stengs moet met Oranje naar het EK

  • Ja, zeker weten
  • Nee, zijn betere aanvallendere middenvelders
954+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie