Zoekend Ajax stoot zich twee keer aan dezelfde steen

Foto: Zoekend Ajax stoot zich twee keer aan dezelfde steen

Sven Mislintat was tijdens het oefenduel met Go Ahead Eagles druk aan het bellen. Het is tekenend voor de huidige transferperiode van Ajax. Waar Feyenoord en PSV hun selectie intussen aardig op orde hebben, heeft de Duitser nog een drukke twee weken te gaan om Maurice Steijn een selectie te geven waarmee hij voor de landstitel kan strijden. Over zijn harde werk valt niet te twisten, maar het selectiebeleid levert soms wel grote vraagtekens op. Wat moet Ajax bijvoorbeeld met meerdere linksbuitens die in het basisteam thuishoren?

Concurrentie tussen Tadic en Bergwijn

Het probleem is opvallend genoeg niet nieuw, want een jaar geleden creëerden de Amsterdammers eenzelfde situatie. Met Dusan Tadic had Ajax een speler in huis die al jarenlang de aanvoerder van het team was en zichzelf intussen had ontwikkeld tot een onbetwistbare basisspeler. Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra, destijds verantwoordelijk voor het technische beleid van de club, kozen er desondanks voor om Steven Bergwijn voor een recordbedrag bij Tottenham Hotspur los te weken. Hoewel de Oranje-international een op het oog uitstekende aankoop was, leverde het Alfred Schreuder direct een groot probleem op.

Bergwijn en Tadic waren allebei namelijk op hun best op de linksbuitenpositie, waardoor Schreuder noodgedwongen moest schuiven. Zo koos de oefenmeester er eerst voor om de Serviër naar de rechterkant van de aanval te halen. Tadic was professioneel genoeg om hier zijn best te doen, maar het zag er voor de Amsterdamse toeschouwers vooral ongemakkelijk en pijnlijk uit. Schreuder besloot daarom om Tadic weer als linksbuiten op te stellen en Bergwijn juist naar de andere kant van het veld te halen. Ook dit project slaagde niet, waardoor Bergwijn intussen uit vorm was geraakt en zelfs op de reservebank kwam te zitten.

John Heitinga loste het luxeprobleem op door Tadic in de spits de positioneren, maar de voetballer bleek niet meer in staat te zijn om op deze positie het verschil te maken. Voor Ajax was het dan ook geen probleem om hem tijdens de huidige transferzomer naar Turkije te laten vertrekken. Niet alleen wilde de club een frisse start maken met nieuwe spelers, ook hoopte het op deze manier om Bergwijn meer vertrouwen te geven. Waar namelijk sommige spelers beter gaan spelen wanneer ze een directe concurrent achter zich hebben, lijkt Bergwijn een speler te zijn waarbij het omgekeerde waar is.

Komst van Forbs naar Ajax

Des te opvallender is het dat Ajax er deze transferperiode voor koos om Carlos Forbs naar de club te halen. De linksbuiten kende in het tweede team van Manchester City een seizoen met geweldige statistieken. Hoewel hij nooit doorbrak in het eerste team, is Ajax ervan overtuigd dat hij in de Eredivisie gaat slagen. Ajax, dat volgens de directie met grote financiële tekorten kampt, legde 14 miljoen euro neer om de 19-jarige Portugees te contracteren. Het is echter de vraag hoeveel speelminuten Forbs de komende jaren zal opdoen. Met Bergwijn beschikt Ajax namelijk over een speler die nog wel een aantal seizoenen in de Johan Cruijff ArenA zal blijven voetballen.

Bergwijn is, naast Forbs, bovendien niet de enige linkeraanvaller waarover Steijn dit seizoen kan beschikken. Amourricho van Axel Dongen staat op De Toekomst al een aantal voetbaljaren bekend als een groot talent. De jongeling heeft met zijn snelheid en technische vermogen alles in huis om de komende jaren langzaam in het eerste team te groeien, al moet hij dan wel de kansen krijgen om zichzelf verder te ontwikkelen en met de Amsterdamse druk om te gaan. Zijn kansen zijn de voorbije weken echter verder omlaag gegaan sinds de komst van Forbs, die slechts een jaar ouder is dan Van Axel Dongen.

Afscheid van Kudus

Het is begrijpelijk dat Mislintat buitenkansen niet zomaar laat lopen. Maar met de periode waarin Ajax verkeert in het achterhoofd, mogen er op zijn minst vragen gesteld worden. De club heeft dringend behoefte aan een nieuwe centrale verdediger, centrumspits en rechtsbuiten. Met Josip Sutalo en Chuba Akpom heeft Ajax inmiddels zo goed als zeker de eerste twee posities ingevuld, maar op een nieuwe buitenspeler wacht Steijn nog altijd. Met Mohammed Kudus in zijn selectie beschikt Steijn momenteel nog over een speler die op deze plek goed uit de voeten kan, maar het vertrek van de Ghanees is een kwestie van tijd.

Eerder kwam al naar buiten dat Brighton & Hove Albion hem hoog op het lijstje heeft staan en intussen zou ook West Ham United zich in de strijd hebben gemengd. Mocht de transfer naar de Premier League rondkomen, dan moet Ajax in een korte periode een vergelijkbare vervanger aantrekken. Dat is opzichzelfstaand al een lastige uitdaging, laat staan als er tijdsdruk op staat. Daarnaast zullen clubs niet zomaar hun aanvaller naar Ajax laten vertrekken, tenzij er een hoog transferbedrag tegenover staat. Dat laatste lijken de Amsterdammers te willen voorkomen, maar met het huidige transferbeleid wekt het dit probleem juist op.

Invulling rechtsbuitenpositie

Steven Berghuis en Francisco Conceição zijn de enige twee spelers in de huidige selectie die als rechtsbuiten kunnen spelen. Afgelopen voetbaljaar stond Berghuis het vaakst op deze positie, maar hij zag daar vrij ongelukkig uit. Waar hij als aanvallende middenvelder voor energie en creativiteit zorgde, viel hij aan de rechterkant van het speelveld nauwelijks op. Conceição, die zijn debuutseizoen beleefde, heeft een teleurstellend jaar achter de rug en lijkt de nodige aanpassingstijd nodig te hebben om in het eerste team te groeien. Ajax heeft bij een transfer van Kudus simpelweg een directe opvolger nodig.

Met Hakim Ziyech is er momenteel een speler op de transfermarkt die uitstekend in het systeem van Ajax zou passen. Steijn gaf echter aan dat de club niet geïnteresseerd was, omdat het voldoende spelers op deze positie heeft. Dat zou een goed argument zijn geweest wanneer het om de komst van Forbs ging, maar op de rechtsbuitenpositie kan Ajax nog wel wat kwaliteiten gebruiken. Het lijkt er echter op dat Ajax ook met de onderhandelingen van Kudus kiest voor actie-reactie, waarbij het zichzelf opnieuw in de vingers snijdt. Waar de herkenbaarheid van de spelersgroep aardig is verdwenen, kan Ziyech het oude succesgevoel weer een beetje doen herleven.

Wie is de beste linksbuiten van Ajax?

  • Bergwijn
  • Forbs
  • Van Axel Dongen
2234+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:28
18+
Boscagli waarschuwt PSV voor ‘twee gezichten’
14:17
17+
“Van Dijk is de beste verdediger ter wereld”
14:00
168+
Feyenoord-directeur ontsloeg Ajax-trainer Van ’t Schip in Mexico
13:54
22+
Vertonghen bang: “Dan gaan we eindigen zoals in Nederland”
13:36
37+
‘Barcelona wil speler van 80 miljoen euro contracteren’
13:11
66+
Onana gefileerd: “Grootste teleurstelling”
12:52
194+
Slot ziet groot pijnpunt bij Feyenoord
12:39
39+
Clubs zijn klaar met rellen: geen uitsupporters meer bij derby
12:38
0+
Schok door België: international neergeschoten
12:15
94+
‘Oranje-international moet Ten Hag helpen’
12:00
107+
Ten Hag bereikt in Manchester nieuw dieptepunt
11:45
50+
‘Juventus aast op prijzige Oranje-international’
11:30
116+
Ten Hag kreeg negatief United-advies: “Iedereen zei tegen mij…”
11:15
415+
Slot doet boekje open over winterse transferplannen Feyenoord
10:59
136+
Feyenoord-publiek verwend: “Je mag fluiten, maar…”
10:44
226+
Bergkamp spreekt zich uit over Ajax-sollicitatie
10:29
144+
Driessen kraakt voormalig Ajax-topman: “In zes maanden…”
10:14
170+
‘Anderlecht klopt aan voor Ajax-talent’
10:00
88+
Hoe Cruijff en Van ’t Schip Mexico op z’n kop zetten met de Hollandse School
09:55
24+
Loting Copa América: topfavorieten loten gunstig
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie