Niet fit Feyenoord treft vernieuwd Roma op verkeerd moment

Foto: Niet fit Feyenoord treft vernieuwd Roma op verkeerd moment

Feyenoord is bezig aan een race tegen de klok om spelers fit te krijgen. Donderdag 18.45 uur wacht de heenwedstrijd van de tussenronde van de Europa League tegen AS Roma. Dat duel in De Kuip komt eigenlijk te vroeg. 

Voorbeschouwing Feyenoord op de thuiswedstrijd tegen AS Roma

Want de selectie van trainer Arne Slot is niet fit. Spits Santiago Giménez kampt niet alleen met een vormdip, ook met een kuitblessure wegens overbelasting. De op het moment beste speler van Feyenoord, Quinten Timber, kreeg in het gewonnen bekerduel met AZ van dichtbij een bal tegen zijn hoofd. Hij ging met een hersenschudding op een brancard het veld af. Hij miste al Sparta en Slot kan ook tegen Roma geen beroep doen op de middenvelder in vorm.

Ook door Lutsharel Geertruida ging al voordat het donderdag is een streep. De dragende speler die zowel op rechtsback als centraal uit de voeten kwam is ziek en ook op hem rekent Slot niet. Een zware domper voor de Feyenoord-coach, want dat betekent dat de twee beste Feyenoorders van het moment ontbreken tegen Roma.

Kansen voor wisselspelers

Van de basisploeg is verder Justin Bijlow en Gernot Trauner er niet bij. Zij zijn respectievelijk ongeveer twee maanden en een maand uit de roulatie wegens een blessure. De gehele as valt dus weg en daarom moet Slot sleutelen voor deze belangrijke wedstrijd. Slot zal puzzelen tot het laatste moment, want hij twijfelt sowieso over veel posities omdat zijn ploeg niet in allerbeste vorm verkeert.

Dat betekent dat er kansen zijn voor spelers die normaal op de bank zitten. Timon Wellenreuther staat inmiddels al onder de lat en ook Bart Nieuwkoop en Thomas Beelen kunnen een basisplek verwachten. Ramiz Zerrouki kan na de voor Algerije dramatisch verlopen Afrika Cup weer op Europees niveau laten zien waar hij toe in staat is. De middenvelder speelde zijn beste wedstrijd toen hij in de basis stond uit bij Atlético Madrid. Voorin krijgen we mogelijk Luka Ivanusec te zien. De topaankoop van deze zomer heeft zich nog niet veel laten zien, maar was met zijn eerste balcontact tegen Sparta gelijk goud waard. Daardoor schuift Igor Paixão mogelijk op naar rechtsbuiten. Voor de rechtspoot is dat geen onbekend terrein, hij speelde daar namelijk in het kampioensseizoen.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen AS Roma

Wellenreuther; Nieuwkoop, Beelen, Hancko, Hartman; Zerrouki, Wieffer, Stengs; Paixão, Giménez, Ivanusec.

Vorig seizoen won Feyenoord van AS Roma (1-0) in de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Europa League. Doelpuntenmaker Mats Wieffer is er nu ook weer bij.

Mindere vorm Feyenoord niet goed terug te zien in resultaten

Resultaattechnisch gaat het dit korte jaar nog niet zo slecht bij Feyenoord. Twee gelijke spelen tegen FC Twente en NEC (allebei thuis) waren wel duidelijke indicaties, dat er iets niet helemaal in de haak zit. Feyenoord heeft moeite met doelpunten maken. Zeker als de enige goalgetter van het team plots moeite heeft met het net vinden. Vanaf de buitenkant en ook van het middenveld vallen vooralsnog weinig doelpunten te verwachten. Toch wist de Rotterdamse club wel te winnen van Sparta (2-0), AZ (2-0 en 0-1) en PSV (1-0). Alleen bij Vitesse (1-2) en tegen NEC (2-2) moet de Feyenoord-keeper vissen. 

De goede cijfers ten spijt, het spel is wel een stuk minder dan de eerste seizoenshelft. In het eerste gedeelte van de voetbaljaargang oogde Feyenoord lof met aanvallend en verzorgd spel, ondanks dat de resultaten niet altijd mee zaten. Zo verspilden de mannen van Slot in de Eredivisie soms onnodig punten, waardoor de titel al vergeven lijkt aan PSV. Ook in de Champions League had Feyenoord zakelijker en effectiever moeten zijn. Bij Atlético Madrid speelde Feyenoord zijn beste wedstrijd, maar stond het na afloop met lege handen (3-2). 

Feyenoord kan niet volledig wraak nemen op Roma

Mede daardoor moet Feyenoord het nu doen met Europa League en treft het weer AS Roma. Een zeer vervelende tegenstander voor Slot en zijn spelers want in de finale van de Conference League en in de kwartfinale van de Europa League ging het op dramatische wijze mis bij Feyenoord. Een (voetbal)gezegde leeft in de hoofden van de Feyenoord-supporters: drie keer is scheepsrecht. Nog belangrijker voor Het Legioen, er moet wraak genomen worden. Eindelijk moet Feyenoord een vervelende tegenstander uit Rome uitschakelen. Want die andere club uit Rome, Lazio, versperde Feyenoord de weg naar de achtste finales van de Champions League. Zowel Lazio-trainer Maurizio Sacchi en Roma-coach José Mourinho waren bovendien negatief over de club Feyenoord en zijn supporters. Zij zullen daarom hopen dat de Feyenoord-spelers net zo getergd zijn als zij. 

Groot verschil en voor de Feyenoord-fan ergens wel een beetje minder voor het ‘wraak nemen’ is dat José Mourinho ontbreekt. Na alle uitspattingen van de excentrieke trainer en het uitblijven van goede resultaten vond de clubleiding het genoeg geweest. De Portugees kon weer gaan genieten van een flinke gouden handdruk en Roma kreeg met clubicoon Daniele De Rossi gelijk een publiekslieveling als trainer. Dat is ook te zien in de resultaten en het spel. 

Fris Roma trekt ten aanval onder De Rossi

Want sinds de entree van De Rossi veranderde er veel in Stadio Olimpico. Roma ging opeens weer uit van balbezit en aanvallend voetbal. De oud-aanvaller gruwelde van het Mourinho-ball en zette gelijk de boel om: 4-3-3 met aanvallende backs Rick Karsdorp en in de winter gekomen Angeliño. Het leverde gelijk resultaten op. Hellas Verona (2-1), Salernitana (1-2) en Cagliari (4-0) werden verslagen. Tegen een tactisch sterkere (en over het algemeen ook kwalitatief sterkere) tegenstander ging het mis. In Stadio Olimpico kwam Roma nog op voorsprong (2-1) tegen koploper Internazionale, maar na rust draaiden de bezoekers het helemaal om: 2-4.

Want Inter-coach Massimiliano Farris zag ook dat Leandro Paredes de man is waar alles om draait. Achterin centraal heeft Roma met Gianluca Mancini en Diego Llorente sterke balafpakkers, maar die willen de bal daarna ook weer zo snel mogelijk weggeven. Alles gaat dan via Paredes, belangrijkte taak voor Slots mannen is om de lijn naar Paredes af te sluiten. Bovendien ligt in de rug van de vier verdedigers veel ruimte. Waarschijnlijk kiest De Rossi na de nederlaag tegen Inter nu voor Leonardo Spinazzola op linksback, maar dat is om het even. Op snelheid in de diepte valt veel te halen. Slot zal daarom lang blijven dubben of hij juist toch niet voor de snelheid van Yankuba Minteh kiest. Of die juist later brengt als extra wapen.

Leandro Paredes werd wereldkampioen met Argentinië en kwam afgelopen zomer over van Paris Saint-Germain. In het AS Roma van Daniele De Rossi is hij de belangrijkste schakel.

Van Paredes naar aanvallers met klasse

Voorin heeft Roma met Paulo Dybala, Romelu Lukaku en Stephan El Shaarawy klasse-spelers die met individuele klasse een wedstrijd kunnen beslissen of omdraaien. Dat weet Slot en een groot deel van zijn huidige selectie maar al te goed. In die vervelende kwartfinale-terugwedstrijd in Stadio Olimpico stond Feyenoord op het randje van de halve eindstrijd toen Dybala met een onverwachtse voetbeweging en schitterend schot er nog een verlenging uitsleepte. Het is voor Feyenoord te hopen dat de klassespelers hun klasse deze keer in Rome achterlaten.

Vermoedelijke opstelling AS Roma tegen Feyenoord

Svilar; Karsdorp, Mancini, Llorente, Spinazzola; Bove, Paredes, Pellegrini; Dybala, Lukaku, El Shaarawy.

Kan Slot ook met dit materiaal tactisch stunten in Europa?

Het ontbreken van Mourinho is voor het wraakgevoel van de Feyenoord-supporter dan wat minder, het biedt juist tactisch wel kansen voor Slot. De Portugees tactisch aftroeven is voor weinigen weggelegd, maar met de onervaren en onbezonnen Daniele De Rossi heeft Slot een veel gunstigere opponent. Dat bleek wel in het duel van AS Roma met Inter. Slot en zijn technische staf zullen Roma uiteraard tot in de puntjes hebben bestudeerd en weten net als jij nu waar de zwakke (en sterke) punten van de Italiaanse ploeg zitten.

Met een honderd procent fitte basisploeg had Feyenoord vol vertrouwen naar het avondje De Kuip toegeleefd, maar nu is alles anders. Ziekte, fitheid, blessures, het gooit allemaal roet in het Feyenoord-eten. Het hart van de Rotterdamse basis is weggesneden en wat er voor in de plaats komt op papier lijkt allemaal niet best. Het komt in ieder geval niet in de buurt van het niveau van AS Roma. De vraag is dan ook hoe sterk de Slot-tactiek is? Want juist als je moet puzzelen en moet improviseren moet het beste in een trainer naar boven komen. Slot staat misschien wel voor zijn grootste Europese uitdaging. Donderdagavond krijgen we dan antwoord op de vraag. Is tactiek belangrijker dan het materiaal?

Heeft Slot het in huis om dit gemankeerde Feyenoord te laten winnen van AS Roma?

  • Ja, dat vertrouwen heb ik wel
  • Nee, te veel basisspelers ontbreken
179+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie