NEC: regerende Dost-paniek en grote druk op de trainer

Foto: NEC: regerende Dost-paniek en grote druk op de trainer

De verwachtingen bij de aanhang van eredivisionist NEC en intern waren voor de start van de competitie groot. Nauwelijks twee speelrondes verder en met nul punten als resultaat, staat trainer Rogier Meijer al onder zware druk. Er lijkt zelfs sprake van paniek bij de Nijmeegse trots, nu grootverdiener Bas Dost in allerijl is binnen gehengeld. Kan de lange ‘kapstok’ het kunstje nog?

Onrust binnen en rondom NEC na twee verliespartijen, Bas Dost moet voor opluchting zorgen

Als een geslagen hond zat hij op de bank in het Goffertstadion. Terwijl zijn collega aan de andere kant, Marinus Dijkhuizen, zijn geluk niet op kon door de 3-4 zege in extremis, stak NEC-trainer Rogier Meijer zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. Deze thuisnederlaag was zeker vantevoren niet ingecalculeerd, dus kwam aan als een mokerslag.

Meijer, vorig seizoen nog enige tijd bewierookt in Gelderland, was logischerwijs teleurgesteld door het onverwachte verlies van zijn team tegen de Rotterdammers. Maar wat zeker ook opviel was dat het op verdedigend gebied zeer zwak was wat de Nijmegenaren hadden laten zien.

Geluk bij een ongeluk voor Meijer en consorten was dat als tweede duel een bezoek aan promovendus Heracles in Almelo op de competitieplanning stond. Niet meteen de sterkste tegenstander, op papier althans, waardoor het eerdere verlies in eigen huis meteen weer goed gemaakt kon worden.

Nul punten

Alle goede bedoelingen bij EnEeCee ten spijt, het bezoekje aan het oosten van Nederland liep ook uit tot een grote sof: Rogier Meijer moest met zijn elftal met 2-1 het onderspit delven. Twee wedstrijden en nul punten dus, was de keiharde realiteit. De tevredenheid die er na de voorbereiding heerste, was in één klap verdwenen.

Deze had plaatsgemaakt voor onrust. Technisch directeur Carlos Aalbers ging in de nacht van vrijdag op zaterdag net als enkele spelers en trainer Rogier Meijer in gesprek met een groep boze supporters die na de nederlaag tegen de Heraclieden de spelersbus opwachtten. De oud-speler kreeg kritische vragen over het gevoerde aankoopbeleid. Dit was begrijpelijk.

Ajacied

Tot dusver maken de meeste versterkingen bij NEC, een tiental, een matige tot slechte indruk. Spelers als Youri Baas, overgekomen van Ajax, en Lars Olden Larsen kampen met behoorlijke startproblemen als basisspelers. Daarnaast geldt voor de nieuwelingen Rober González en Mathias Ross dat zij vooralsnog weinig toevoegen aan de hoofdmacht van NEC.

De handelswijze van technisch topman Aalbers ligt dus onder een vergrootglas. Hij kondigde de voorbije weken aan dat er nog versterking bij zou komen. Waar de Nijmeegse club aanvankelijk op zoek was naar een spits met diepgaande kwaliteiten, toverde de td plots Bas Dost uit zijn hoge hoed als aankoop voor de frontlinie.

Japanner

De transfer is om twee redenen opvallend: NEC heeft met de Japanner Koki Ogawa al een zelfde type spits in huis. Hij scoorde bovendien al twee keer in de eerste twee competitiewedstrijden. Daarnaast waren de Nijmegenaren de voorbije weken naarstig op zoek naar een aanvaller met diepgang. Die laatste is Bas Dost, die afgelopen seizoen bij FC Utrecht vaak kampte met blessures, zeker niet.

Toch werd de oud-international, die inmiddels al aardig op leeftijd is maar aan de andere kant ook een verleden heeft als goalgetter, binnengehaald. Het geeft aan dat er nu al paniek is bij de club. Ook de druk op trainer Rogier Meijer is fors. De oud-prof van onder meer De Graafschap zal snel punten moeten gaan pakken met de Nijmeegse club.

Krediet voor Meijer

Zijn krediet in het Goffertstadion bij de supporters is namelijk niet bij iedere supporter al te groot meer. Technische baas Aalbers heeft dan wel openlijk zijn vertrouwen in hem uitgesproken, maar dat zegt natuurlijk helemaal niets. NEC wil meestrijden om een plekje in de play-offs voor Europees voetbal.

Nu bungelen de Gelderlanders echter onderaan in de Eredivisie, terwijl er met Lasse Schöne, Bram Nuytinck en Jasper Cillissen zeer ervaren krachten op het veld staan. En daar komt dertiger Bas Dost dus nu nog bij. De vraag is echter of dat aan het einde van de rit genoeg zal zijn om hoge ogen te gooien.

Om te beginnen tegen RKC – dat ook een heel erg matige seizoenstart kent. In eigen huis zal er met een overwinning vertrouwen getankt moéten worden. Nóg een verliespartij zou namelijk betekenen dat de onrust juist alleen maar groter gaat worden en de positie van Rogier Meijer wankeler en wankeler wordt.

Blik op Boekhoorn

Hoe groot is het geduld van de grote geldschieter Marcel Boekhoorn op de achtergrond? Dát is een heel belangrijke vraag. Als bij hém het geduld op is geraakt, dan zullen bepaalde mensen moeten gaan vrezen voor hun baan.

Rogier Meijer maakt seizoen bij NEC af?

  • Ja
  • Nee
99+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
69+
Slot geeft duidelijkheid over ‘opmerkelijke keuze’
23:23
183+
De Jong verbaasd: “Zo zag de wedstrijd er helemaal niet uit”
23:12
115+
Ajax-fans lyrisch over terugkeer Van Gaal
23:06
219+
Iedereen roept hetzelfde over Hirving Lozano: ‘Wat…?’
22:57
88+
PSV bejubelt Teze en kan in extremis toch nog juichen
22:55
133+
Verrassende nederlaag Arsenal, drama voor Ten Hag
22:25
271+
‘Restant van RKC-Ajax vindt mogelijk pas na winterstop plaats’
22:14
200+
Slot gaat in op transfergerucht Giménez
22:03
414+
‘RTL 7-analist kan écht niet meer’
21:45
103+
Audiofragment van VAR-blunder bij Liverpool openbaar
21:29
95+
Bosz verklaart: “Vind hem absoluut nog niet fit genoeg”
21:01
970+
Van Gaal keert terug bij Ajax
20:47
597+
International ‘nooit meer in Oranje’
20:43
128+
Simeone geeft Slot groot compliment: “Hand van de trainer”
20:28
103+
De Jong voorspelt: “Hij wordt de beste verdediger ter wereld”
20:14
84+
Bosz zorgt in PSV-opstelling voor verschillende verrassingen
19:52
320+
Trauner waarschuwt Feyenoord voor ‘vuurwerk’
19:38
163+
AZ Onder 19 zet recordzege neer in Youth League
19:19
160+
Slot onthult basisspeler tegen Atlético Madrid
19:00
117+
Voorbeschouwing Atlético Madrid – Feyenoord: meesterbreinen met gehavende ploegen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie