“Ik was een kutjong met een fles cognac op”

Foto: “Ik was een kutjong met een fles cognac op”

Het komt vaak genoeg voor dat het spel even stilgelegd moet worden vanwege een veldbestormer. Vaak gaat het dan om iemand die aandacht vraagt, wil protesteren of een selfie met een sterspeler wil maken. Niet op 21 december 2011, wat voor altijd De Dag van Esteban Alvarado en hooligan Wesley zal blijven.

Wie de wedstrijd live heeft gezien, zal zich nog kunnen herinneren hoeveel verbazing er was. Een veldbestormer was tien jaar geleden al niets nieuws, maar dit geweld? Het gaat natuurlijk om de wedstrijd tussen Ajax en AZ in de halve finale van het Nederlandse bekertoernooi in het seizoen 2011/2012. Ajax onder trainer Frank de Boer, AZ met Gertjan Verbeek aan het roer. Andere tijden. 

Het waren ook andere tijden in de thuishaven van Ajax. Toen heette het stadion nog gewoon de Amsterdam Arena en maatregelen om supporters van het veld te houden waren toentertijd minder vooruitstrevend dan nu het geval is. In huidige tijden zit er om de paar meter een steward op plekken waar publiek het veld zou kunnen betreden en al die stewards hebben een dik touw in de handen. Bij consternatie op de tribunes staan de stewards op met dit touw in de hand, waardoor er een extra barrière ontstaat en het voor fans onmogelijk wordt om zomaar langs een steward te glippen.

Schoppen

In 2011 was dit niet aan de orde, anders had een bizarre situatie voorkomen kunnen worden. Een hooligan van Ajax rent het veld op en probeert AZ-keeper Esteban aan te vallen. De poging mislukt, maar is desalniettemin schokkend. De doelman uit Costa Rica laat het er namelijk niet bij zitten en deelt flink wat schoppen uit aan de inmiddels gestruikelde Wesley.

Ook de nasleep zorgt voor spektakel, mede door het optreden van scheidsrechter Bas Nijhuis. Hij deelt een rode kaart uit aan Esteban en de selectie van AZ ontploft. Terwijl hooligan Wesley wordt afgevoerd, maakt AZ-trainer Verbeek het gebaar: wij stappen van het veld. Al met al een nooit eerder vertoonde situatie op de Nederlandse velden. Het moment is ook bijzonder. Op het moment van de actie van Wesley staat Ajax op een 1-0 voorsprong en is er eigenlijk niets aan de hand in de Nederlandse hoofdstad.

De afloop is inmiddels bekend. AZ keerde niet terug op het veld en de wedstrijd werd gestaakt. De Nederlandse voetbalbond besloot dat het duel volledig overgespeeld moest worden. De Amsterdam Arena bleef het strijdtoneel van de bekerwedstrijd, maar tijdens het nieuwe duel waren alleen kinderen welkom in het stadion. Ajax verloor uiteindelijk met 2-3 van AZ, waar Esteban gewoon weer op doel stond, en werd dus uitgeschakeld in het bekertoernooi. Wesley zelf belandde een half jaar in de gevangenis, kreeg een boete van duizend euro en een stadionverbod van dertig jaar. Eind 2041 mag hij zich dus weer officieel in de Johan Cruijff Arena melden.

Drank maakt meer kapot dan je lief is

Jaren na hét moment krijgt VICE Sports het voor elkaar: een gesprek met hooligan Wesley. Zo komt de wereld er eindelijk achter wat er in het hoofd van Wesley afspeelde voor dat cruciale moment. Alcohol blijkt het slechtste in hem naar boven te hebben gehaald. “Het begon allemaal in de auto. Ik reed met mijn broer en schoonbroer naar de Arena. Lekker muziekje op, drankje erbij. Het moest eigenlijk een mooie dag worden. Ik had bijna in mijn eentje een fles cognac soldaat gemaakt. Dat ging natuurlijk helemaal fout, want ik kan niet goed tegen drank. Ik was voordat we aankwamen eigenlijk al straalbezopen. Ik was naar de klote en dronk in het stadion ook nog eens twee biertjes. Ja, en toen werd ik vervelend.”

Het werd zwart voor de ogen van Wesley. “Ik was aan het schreeuwen op die keeper en toen zag ik dat ik eigenlijk vrij makkelijk het veld op kon. Als jochie had ik altijd al eens op dat veld willen lopen. Op de normale manier dan. En ik was dronken, dus dan doe ik dingen die ik in mijn hoofd heb. Mijn broer en schoonbroer wilden me wel vijf tientjes geven als ik het deed, maar dat was voor de grap. En toen ben ik het gewoon gaan doen. Al weet ik er niet veel meer van. Toen ik wakker werd in een celletje, vroeg ik waarom ik daar zat. Toen liet die agent het op zijn telefoon zien en was het van oh kut. Dat was even schrikken.”

Wesley heeft uiteindelijk zijn excuses aan AZ en Esteban gemaakt, maar ook aan de supporters van Ajax. “Ik heb spijt van wat ik heb gedaan en ik kan bijna niet geloven dat ik het gedaan heb”, zei Wesley zo’n acht jaar na het incident. “Ik heb er totaal niet over nagedacht. Als ik wist dat dit de gevolgen zouden zijn, had ik het nooit gedaan. Ik was gewoon een kutjong met een fles cognac op.”

AZ speelt zijn laatste wedstrijd voor de winterstop tegen FC Groningen. Bet365 geeft een winstquoteringen van 1.33 aan de Alkmaarders.

Gaat AZ nog meedoen in de titelstrijd?

  • Ja
  • Nee
1433+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie