Hart Ajax-icoon huilt: “Ellende blijft maar doorgaan, het stopt niet”

Foto: Hart Ajax-icoon huilt: “Ellende blijft maar doorgaan, het stopt niet”

Simon Tahamata ziet met lede ogen toe hoe Ajax in verval is geraakt. Het dieptepunt werd afgelopen weekend tegen Feyenoord bereikt met een 6-0 nederlaag. In gesprek met De Telegraaf lucht Tahamata (67) zijn hart.

Simon Tahamata vertelt emotioneel over de downfall van zijn Ajax

“Het leek tegen Feyenoord helemaal nergens op. Die ellende blijft maar doorgaan, het stopt maar niet. Mijn voetbalclub…” In de krant lezen we dat Tahamata zelfs vochtige ogen krijgt als het over de malaise bij zijn club gaat. De tranen dept hij met een servetje.

In december jongstleden werd de oud-aanvaller van Molukse afkomst, destijds techniektrainer op De Toekomst, op kantoor geroepen. “Ze zeiden: ’We gaan in februari kijken wat we gaan doen. Het wordt óf minder uren maken, óf een pensioen’.” Daar wilde hij niet in meegaan. “Ik heb een hekel aan pensioen, dat wil ik niet. Man, ik ben nog veel te fit om met pensioen te gaan.” Tahamata was al sinds 2014 werkzaam bij de recordkampioen van Nederland, inmiddels is bekend dat hij dit jaar in Duitsland een eigen voetbalschool op gaat zetten.

Plots had hij ‘tijd voor andere hobby’s’. “Maar ik heb géén andere hobby. De club is mijn hobby, voetbal en trainen zijn mijn hobby. Mijn hele leven staat in het teken van Ajax. Ach, het was zo pijnlijk allemaal. Toen dat ineens op mijn pad kwam, heb ik besloten de regie in eigen handen te nemen en niet te wachten tot februari. Ik dacht: weet je wat? Ik ga weg! Niet jullie, maar ik beslis zelf wat ik ga doen. Het is geweest. Het had niet gehoeven.”

‘Hoe wij omgaan met onze iconen is Ajax-onwaardig’

“Hoe wij omgaan met onze iconen is Ajax-onwaardig. John Heitinga stapte er als hoofdtrainer, met alle risico van dien, op verzoek van de club eerder in omdat hij een Ajacied is en werd prompt afgedankt. Michel Kreek werd effetjes weggestuurd, net als Winston (Bogarde, red.) en Gerald (Vanenburg, red.). Ik heb Winston en Gerald niet eens weg zien gaan, maar moest het gewoon lezen. Zo snel ging het. Daarna was ik aan de beurt. Wij verdienen dat niet. Als het zo doorgaat, houden we geen iconen meer over. Dat vind ik verschrikkelijk.”

Ajax heeft er goed aan gedaan om de wegen met Tahamata te scheiden

  • Eens
  • Oneens
160+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie