Feyenoord-uit bewees nogmaals: Ajax is al even Ajax niet meer

Foto: Feyenoord-uit bewees nogmaals: Ajax is al even Ajax niet meer

Ajax beleefde zondagmiddag een historische wedstrijd tegen Feyenoord. Nog nooit verloor het met zoveel doelpunten verschil van de grote concurrent. Na afloop stonden de spelers en trainer dan ook vol verbazing voor de camera’s. Dit mocht Ajax nooit overkomen, was de tendens. Gekeken naar het seizoen komt de ruime nederlaag echter minder verrassend aan.

Analyse: Ajax gaat faliekant ten onder tegen Feyenoord

Een grote troost voor de Amsterdamse supporters: het huidige team heeft nauwelijks iets met Ajax te maken. Dat bleek tijdens het duel in De Kuip wel. Feyenoord was het nieuwe Ajax en Ajax was het nieuwe Feyenoord. De Rotterdammers speelden vanaf de eerste minuten kort combinatievoetbal en kwamen razendsnel door de achterste linie van de opponent heen. Ajax daarentegen had zich voorgenomen om juist achterin de bal op te wachten en in de tegenaanval voor gevaar te zorgen. Het was de enige tactiek die John van ‘t Schip maar kon kiezen.

Toegegeven, in de eerste dertig minuten van de wedstrijd maakte Ajax een redelijke indruk. Waar het op papier erop leek dat Ajax wederom met vijf verdedigers zou gaan spelen, bleek Kenneth Taylor een extra middenvelder te zijn. De tactische zet van Van ‘t Schip schepte enige verwarring bij Feyenoord, maar die was al snel verdwenen toen de thuisploeg de openingstreffer op het scorebord had neergezet. Bij Ajax vloeide binnen enkele seconden het zelfvertrouwen weg en Feyenoord rook bloed. De 3-0 ruststand was zeker niet geflatteerd en de 6-0 eindstand ook allerminst niet.

Gifbeker van Ajax moet helemaal leeg

Taylor, Steven Bergwijn en Van ‘t Schip stonden na de wedstrijd voor de camera van ESPN. De conclusie was helder: de recorduitslag mocht Ajax nooit gebeuren. Pijnlijk genoeg hebben dergelijke nederlagen dit voetbaljaar te vaak plaatsgevonden om te denken dat het zou gaan om een mindere dag of gebrek aan scherpte. Neem Aston Villa – Ajax (4-0), PSV – Ajax (5-2), Ajax – Feyenoord (0-4) en FC Twente – Ajax (3-1). Het waren allemaal wedstrijden waarin de Amsterdammers geheel machteloos waren en opgelucht ademhaalden zodra het eindsignaal klonk.

Het is een gebrek aan leiderschap, kwaliteiten en teamspirit wat Ajax wedstrijd na wedstrijd in de weg zit. Daarvoor moeten we wederom terugkijken naar afgelopen zomer, toen Sven Mislintat uitsluitend naar zijn data heeft gekeken en geen tijd in de opbouw van de selectie heeft gekozen. Zondagmiddag stonden namens Ajax slechts twee jongens ouder dan 21 jaar op het veld: Steven Bergwijn en Gerónimo Rulli. Als centrumspits en keeper kwamen ze in Rotterdam nauwelijks in het spel voor. Rulli had het wél beduidend drukker: hij moest zesmaal de bal uit het net vissen.

Gerónimo Rulli had tegen Feyenoord veel te doen.

Schietgebed nodig voor eindfase

Vanwege het gebrek aan karakters binnen het team, is het voor Van ‘t Schip moeilijk dan wel onmogelijk om er dit seizoen nog iets van te maken. Volgende week wacht de belangrijke wedstrijd tegen FC Twente, waarin Ajax het voor elkaar moet zien te krijgen om resultaat te boeken. Het is echter de grote vraag hoe hard de ruime nederlaag in de selectie is aangekomen. Weten de Amsterdammers het naar kracht om te zetten? Of geven de spelers elkaar de schuld van de malaise die is ontstaan en gaat het er juist voor zorgen dat zij nog verder uit elkaar komen te staan?

Voor Ajax is het eerste te hopen, want de komende weken staan cruciale duels op het programma. Door de zege van NEC Nijmegen is het naar de zesde plaats op de ranglijst gezakt, wat play-offs voor de voorronde van de Conference League betekent. Dat zou een ramp voor Ajax betekenen. Niet alleen zijn de spelers hard aan vakantie toe, ook is het niet gezegd dat het zomaar van de clubs uit de subtop wint. Het moreel in de selectie is, zeker na zondag, behoorlijk laag, waardoor er niet veel meer in lijkt te zitten dan wat de spelers tegen Feyenoord lieten zien.

Natuurlijk is het veel te weinig om het shirt van Ajax te mogen dragen en moet het zich schamen wat het op het veld brengt, maar dit seizoen verkeert het in de harde werkelijkheid dat Ajax Ajax even niet meer is. Van ‘t Schip moet met zijn team elke wedstrijd overleven en perst het uiterste uit zijn team. Dat betekende tegen Feyenoord een goed half uur, met de hoop dat het lang 0-0 zou blijven staan. De komende weken zal Van ‘t Schip wederom moeten hopen. Dit seizoen zit er niets anders op. Nog vijf speelronden te gaan, waarin het eindstation geheel onbekend is.

Pakt Ajax de vijfde plek?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
314+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:12
19+
‘Trainer verkiest Feyenoord boven Ajax’
14:50
1+
‘Afgelopen jaren een zooitje van gemaakt, niet goed te praten’
14:36
43+
Rijkhoff tast nog in het duister betreft Ajax-plan
14:21
187+
‘Feyenoord denkt aan Mark van Bommel’
14:07
207+
‘Wellenreuther ondanks Feyenoord-wens weg’
13:53
138+
‘Ajax doet Potter nieuwe aanbieding, ook de volgende trainer al benaderd’
13:49
35+
PSV onthult wie de schaal uit mag reiken bij kampioenschap
13:35
175+
‘Transferstrijd tussen Ajax, Feyenoord en Barça’
13:20
188+
Harde kern AC Milan slaat terug met walgelijk Dumfries-spandoek
13:02
120+
Ajax sluit miljoenendeal middenin chaos
12:47
106+
‘Transfer van 20 miljoen voor PSV-bankzitter’
12:32
98+
Driessen onthult ‘ware reden waarom Kroes Van Praag heeft vergeven’
12:19
41+
Televisietransfer voor Wesley Sneijder en Theo Janssen
12:00
240+
Ajax richt pijlen op Nederlandse centrale verdediger
11:45
128+
Sneijder pleit voor ‘risicotransfer Ajax- en PSV-target’
11:30
180+
Genee kraakt ‘schnabbelende’ Nijhuis
11:15
433+
‘Wéér schop na voor Cillessen’
10:57
1189+
Merel Ek en Noah Vahle ingewisseld bij Vandaag Inside?
10:40
103+
Sneijder geeft Slot transferadvies: “Pas daar mee op”
10:25
223+
‘Bizarre wending voor Xavi Simons’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie