De kortzichtige kleedkamer van Pierre van Hooijdonk

Foto: De kortzichtige kleedkamer van Pierre van Hooijdonk

Het werd, na enkele weken als een bedeesder mannetje aan tafel te hebben gezeten na zijn Maurice Steijn-blunder, voor Pierre van Hooijdonk klaarblijkelijk weer eens tijd om als tv-analist een bommetje te droppen. Over het aanstellen van een vrouwelijke hoofdtrainer in het mannenbastion dat het betaalde voetbal is. Vond de oud-spits niet geloofwaardig. Terwijl hij juist hiermee bij mij zijn geloofwaardigheid – alweer – heeft verloren. Vanwege zijn kortzichtigheid.

Opinie: Een vrouw als hoofdtrainer in het betaalde voetbal gaat er komen, of Pierre van Hooijdonk dat nou wil of niet

Als ik tot nog niet zolang geleden de naam van Pierre van Hooijdonk hoorde, moest ik vaak terugdenken aan zijn magistrale vrije trappen voor Feyenoord in de UEFA Cup tegen SC Freiburg en Borussia Dortmund. Jezus, wat kon die man dat goed. En zo u wilt, buikschuiven in zijn NAC-tijd was hem ook op het lijf geschreven.

Pi-Air was een goeie spits, die tijdens zijn lange carrière behoorlijk wat doelpunten wist te maken. Ook in het Nederlands elftal, waar hij meestal werd ingezet als pinchhitter. Omdat zijn concurrenten simpelweg betere voetballers waren. Maar Van Hooijdonk mag zich, zeker in Rotterdam, een speler van naam noemen.

In de afgelopen maanden sloeg hij echter behoorlijk de plank mis door Maurice Steijn, op dat moment nog trainer van Ajax, te beschuldigen van foute zaakjes uit het verleden. Complete onzin, zo bleek al snel. Van Hooijdonk erkende dat uiteindelijk ook, het was hem vergeven. Hij moest even op het strafbankje zitten, maar keerde al snel weer terug voor de camera’s bij de NOS.

Haantjes

Afgelopen zondag ging de voormalig aanvaller in discussie met Sherida Spitse, aanvoerster van de Oranje Leeuwinnen. Over het aanstellen van een vrouw bij een mannenelftal in het betaalde voetbal. Dát vond Pierre van Hooijdonk absoluut geen goed idee, ik zag het meteen al aan zijn blik. “In de kleedkamer” zou dit volgens hem niet kunnen gaan werken.

Met al die haantjes, van een mannen voor alle duidelijkheid. “Maar ik heb niks tegen dames hoor.” De ex-Feyenoorder leek even de essentie van dit vraagstuk kwijt te zijn geraakt. Het gaat er wat mij betreft namelijk om hoé die vrouwelijke trainer zich presenteert. Wat zij zegt, of dat op voetbalgebied handen en voeten heeft. Daarmee dwing je dan namelijk respect af, ook bij voetballers.

Pierre leeft kennelijk nog in de prehistorie, is in ieder geval ergens blijven hangen. Rafael van der Vaart, met afstand de beste analist op tv als je het mij vraagt, betitelde de mening van zijn collega als “stoer”. Dat hij zijn visie hieromtrent daadwerkelijk op tafel had durven leggen, doelde de oud-Ajacied op. Ik vond het orakelen van Pierre van Hooydonk eerder bijzonder kortzichtig.

FC Twente

Een collega-journalist hoorde ik overigens ergens nog zeggen dat een club als FC Twente nu niet zit te wachten op bijvoorbeeld Sarina Wiegman. En andersom ook niet. Ja, dat is nogal wiedes: in Enschede doet Joseph Oosting het meer dan prima, terwijl Wiegman zelf op dit moment in de top van de vrouwenvoetbalwereld werkt.

Maar zouden clubs als pakweg Sparta, Fortuna, TOP Oss, Helmond Sport, FC Eindhoven en FC Volendam in de nabije toekomst – als een soort van eerste start – niet eens een trainer van het andere geslacht kunnen nemen? Mijn zegen hebben ze in ieder geval, al is Ajax vooralsnog wat hoog gegrepen. Andries Jonker was bij de mannen meer een ideale assistent, al werkte hij ook nog jarenlang als hoofdtrainer bij cultclub zonder knaken Telstar.

Dikke teen

Maar hij doet het als bondscoach de Oranje Leeuwinnen nu prima. Bij de ladies. Hoe dit onder andere komt? Omdat hij op voetbalgebied geen onzin uitkraamt, en de vrouwen hem daardoor serieus nemen. Ook al is hij een man. Ik ken trouwens persoonlijk vrouwen die meer voetbalverstand in hun dikke teen hebben dan menigeen bij het andere geslacht.

Dit ook jarenlang op hoog niveau op het veld hebben laten zien én dat ook kunnen en weten over te brengen op anderen. Geloof me, daar word je als man stil van. Puur omdat de boodschap goed beargumenteerd verpakt is. Geen haan(tje) die dan nog durft te kraaien. In wat voor een kleedkamer dan ook, Pierre.

Fluitiste

Deze hele discussie over wel of geen vrouw op of langs het veld in het betaalde (top)voetbal, doet me overigens terugdenken aan alle gewauwel dat er ontstond of er vrouwelijke scheidsrechters mochten komen. Kón dat wel? was één van de vragen. Inmiddels weer wat jaartjes verder weten we wel beter: iedereen vindt het prima.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga en doet onderzoek naar opvallende achtergrondzaken in het voetbalwereldje. Elke woensdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Thimister is sinds negentien jaar journalist. Tips? [email protected].

Profclubs moeten durven een vrouwelijke hoofdtrainer aan te stellen

  • Eens
  • Oneens
221+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:40
21+
Oranje Leeuwinnen niet naar Spelen door zwak optreden
22:07
65+
Trainer Van Persie apetrots ondanks nederlaag: “Reclame voor Feyenoord gemaakt”
21:45
90+
10 historische foto’s van Estadio Azteca door een Nederlandse fotograaf
21:44
46+
Deco spreekt zich uit over toekomst Frenkie de Jong bij Barça
21:21
613+
Ajax komt met update over Mislintat-onderzoek
21:01
35+
Mogelijk Manchester United-Liverpool in kwartfinales FA Cup
20:39
504+
Zorgen om Ajax bij bekendmaking halfjaarcijfers
20:16
11+
Hattrickheld Osimhen laat Napoli-fans eindelijk weer eens juichen
19:57
38+
Hoopvolle beelden gedeeld van Timber tijdens revalidatie
19:36
354+
Al-Ettifaq spreekt zich duidelijk uit over transfer Henderson
19:15
83+
Herstelde Slot kijkt uit naar halve finale beker
18:53
205+
Kroos: ‘God heeft de scheidsrechter geblesseerd’
18:43
4233+
‘Nieuwe recordtransfer Feyenoord: 40 miljoen’
18:38
234+
Wie van de 4? ‘Barça kijkt naar deze trainers’
18:30
611+
Joshua Zirkzee doet boekje open over ‘Ajax-transfer’
17:40
409+
‘Ajax degradeert na monsterlijke blunder’
17:31
460+
‘Feyenoord intimideert, niemand is bang voor Ajax’
17:22
570+
Vertrekt Ahmetcan Kaplan bij Ajax?
17:00
51+
Zirkzee met Oranje naar EK | Stalen Snor #48
16:56
230+
‘Zwakste schakel klaar bij Ajax’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie