De bulldozer van Bosz

Foto: De bulldozer van Bosz

De laatste topper voor PSV in dit jaar was een bezoekje aan AZ. Zouden de Alkmaarders na hun Europese uitschakeling de Eindhovenaren de eerste tik kunnen uitdelen? Het antwoord was na afloop kort en krachtig: nee. De bulldozer van Peter Bosz had weer een opponent weten te vermorzelen. Met speels gemak, optisch gezien.

PSV is een meedogenloze alles opvretende ploeg geworden

Stiekem hoopten sommige liefhebbers van een spannend(er) competitieverloop op een misstap van koploper van de Eredivisie PSV in Noord-Holland. Zou dit AZ kúnnen gaan lukken? vroegen kenners zich bij voorbaat hardop af. Met ….. Pavlidis als goalgetter in het elftal waren er in ieder geval mogelijkheden om de verdediging van de Brabanders, toch het zwakste punt in de gehele formatie van Bosz, aan het wankelen te krijgen.

Zondagnamiddag gingen vele duizenden supporters in het stadion van de club waar doelpuntenmachines van weleer als Kees Kist en Kees ‘Pier’ Tol in het verre verleden talloze keren het net lieten trillen, er eens goed voor zitten. De thuisclubfans wilden het verlies in Europa tegen Legia Warschau snel kunnen vergeten door een nieuwe verrassing, terwijl de PSV-aanhangers logischerwijs barstten van het zelfvertrouwen door het keurige gelijkspel tegen Arsenal.

Een bekend gezegde in het voetbal is doorgaans dat wanneer je heel veel achter elkaar hebt gewonnen, zoals PSV in de competitie immers had gedaan, de eerste nederlaag dan gestaag dichterbij komt. Maar ook in Alkmaar kwam die er dus niet voor de bulldozer die het team van Bosz op dit moment is. Natuurlijk hebben de Eindhovenaren in de voorbije maanden weleens wat moeilijkere momenten gekend, maar aan het einde van de rit kwam uiteindelijk alles weer goed.

Zuur en zoet

De wind was guur in Alkmaar, maar de winst van PSV op AZ smaakte na dik negentig minuten toch weer zoet. Voor de Brabantse kampioenskandidaat nummer één om precies te zijn. Omdat vooral de aanvallende deelmotoren van het elftal week in week uit op een hoog niveau weten te presteren. Met een frontlinie waarin in verschillende samenstellingen Luuk de Jong, Johan Bakayoko, Ismael Saibari, Yorbe Vertessen. Hirving Lozano en Noa Lang acteren, heeft PSV goud in handen.

Prestatiegoud welteverstaan. Omdat deze mannen een garantie zijn voor heel veel doelpunten, zeker op Nederlandse bodem. Iedere wedstrijd weer weten de Eindhovenaren op een positieve manier de scoreborden in de stadions aan het werk te zetten. Wanneer je dan achterin niet al teveel weet weg te geven, dan kun je na het laatste eindsignaal de zegevlag in alle rust weer strijken. PSV heeft op dit moment iets onverslaanbaars over zich.

Topper onwaardig

Dat bleek ook maar weer eens tegen AZ, een wedstrijd die op papier een ‘topper’ had moeten zijn en dus worden. Maar in de praktijk kwam daar maar heel weinig van terecht. Omdat PSV bij vlagen superieur was. De mannen van trainer Pascal Jansen probeerden wel hardnekkig een bres te kunnen slaan in het Brabantse fort, schoten overigens in negentig minuten geen enkele keer tussen de palen, maar de thuisclub werd van het welbekende kastje naar de muur gestuurd.

Die straalde zelfs machteloosheid uit. Een gevoel dat vele tegenstanders die tot nu toe de degens met de Eindhovenaren in de Eredivisie hebben gekruist, gehad moeten hebben. Omdat PSV op dit moment simpelweg niet aan het wankelen te krijgen is. Voorin wordt als een tierelier gescoord en in de verdediging werden nog maar heel mondjesmaat in de competitie doelpunten geïncasseerd.

Met name dat laatste is ook erg knap. Bosz en zijn rechterhanden hebben de formatie zo weten neer te zetten dat er bijna geen doorkomen aan is voor welwillende tegenstanders. Natuurlijk heeft dat het allermeeste met de kwaliteit van de spelers te maken die in de basisopstelling staan elke week. Zonder dat zou ook de PSV-trainer geen wonderen kunnen verrichten.

Credits voor clubleiding

Maar dat doet hij tot op heden dus wel, maar hiervoor moet ook technische baas Earnest Stewart dan de credits krijgen, met in zijn kielzog algemeen directeur Marcel Brands. Dit duo, gepokt en gemazeld in het voetbal, heeft goed weten in te schatten welke spelers PSV beter zouden gaan maken dit seizoen. En: óók goed weten te beredeneren dat hiervoor flink in de buidel getast moest worden.

Maar dat PSV vlak voor de winterstop een alles opvretende bulldozer zou zijn, dát zal niemand op De Herdgang tijdens de afgelopen voorbereiding gedacht en dus verwacht hebben.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Elke woensdag schrijft hij op deze site een opinie over allerhande gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Thimister is sinds negentien jaar journalist. Tips? [email protected].

PSV gaat nul keer verliezen dit hele seizoen

  • Eens
  • Oneens
108+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:21
385+
Ajax wilde Feyenoorder én Micky van de Ven
14:17
18+
Dopingzondaar Pogba vier jaar geschorst
13:22
764+
Vertrekt Ahmetcan Kaplan bij Ajax?
13:12
110+
‘Ruzie in kleedkamer Vandaag Inside’
12:51
359+
‘Nachtmerrie Lieke Martens komt uit’
12:30
922+
Joshua Zirkzee doet boekje open over ‘Ajax-transfer’
12:00
52+
Waarom we te snel gaan met AZ-uitblinker Van Bommel
11:50
226+
Luuk de Jong noemt ‘beste spits van Nederland’
11:30
710+
‘PSV houdt Babadi tóch binnenboord’
11:15
63+
‘Oud-Feyenoorder Szymanski staat voor droomtransfer’
10:50
69+
‘Stroomversnelling in Salah-transfer, Saoedisch contract al getekend’
10:30
213+
Cillessen terug in Oranje? ‘Als ik Koeman was…’
10:15
47+
Timber traint na zeven maanden weer mee bij Arsenal
10:00
124+
FC Groningen gaat voor bekerstunt: in de voetsporen van Martin Drent
09:50
111+
Onana oogst complimenten na sterk FA Cup-optreden: ‘Een van zijn beste prestaties’
09:30
127+
Groningen-trainer: ‘Met Alex Pastoor over Feyenoord gebeld’
09:10
80+
‘Greenwood hakt knoop over United-terugkeer’
08:50
239+
Wieffer hint op zomers vertrek bij Feyenoord
08:30
342+
Malen denkt aan terugkeer: ‘Dat is wel een droom…’
08:15
0+
Ronaldo geschorst na obsceen gebaar richting publiek
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie